Sebastian76 Posted December 8, 2024 Share Posted December 8, 2024 (edited) Cześć, Tygrysów na forach internetowych wiadomo (odwrotnie proporcjonalnie do ich liczby na froncie) mnóstwo. Jednak z racji, że na mojej półce stoi komplet 3 szt. od Takoma to postanowiłem coś z tego zrobić. Inspiracja na szczęście pojawiła się dość szybko. Zaintrygowało mnie zdjęcie czołgu o nr taktycznym A12 z dywizji Großdeutschland. Postaram się zatem otworzyć wóz widoczny na poniższych fotografiach. Mam wrażenie, że Takom sugerował się tym czołgiem tworząc zestaw dodatków do zestawu 2198 lecz umieszczając je na wersji przejściowej zamiast późnej. Ciekaw jestem czy to przypadek, chiński bałagan czy też celowe działanie utrudniające nieco budowę historycznych pojazdów. Podobnie jest z zestawem na którym oparłem bazę - 2199 (Tiger E late) gdzie producent np, dołącza kalki do wozu 313, którego to z kolei jedyne zdjęcie jakie znalazłem to w wersji H. No wiec zrobiłem mały szacher macher i wykorzystując ramkę z dodatkowymi gratami z jednego zestawu mam nadzieję zrobić coś bliskiemu prawdzie historycznej. Edited December 16, 2024 by Sebastian76 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted December 8, 2024 Author Share Posted December 8, 2024 Jak wspomniałem do pracy wykorzystam dwa zestawy Tacoma (no. 2198 i 2199) - chodź to zdecydowanie zbyt daleko idące stwierdzenie, ale dla porządku wypada wspomnieć. Zestaw waloryzujący "RM-2053 Upgrade Solution Series for RM-5080 Tiger I Late Production" Zestaw gąsienic transportowych Panezerwerk Design "Tiger I wersja transportowa" oraz z kalkomaniami od Techmod 35001. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted December 8, 2024 Author Share Posted December 8, 2024 Udało się także już wystartować z pracą. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted December 8, 2024 Share Posted December 8, 2024 Masz problem z tym? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted December 8, 2024 Author Share Posted December 8, 2024 23 minuty temu, Seb napisał: Masz problem z tym? Tak Jak nie przykleisz chłodnic idealnie to trzeba wprowadzić warsztaty pilnikowe U mnie z jednej strony weszło idealnie, z drugiej musiałem delikatnie powalczyć. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted December 15, 2024 Author Share Posted December 15, 2024 Niewielki weekendowy progres. Model co prawda nie ma detali wnętrza kadłuba, ale pomyślałem,, żeby nieco te kolory we wnętrzu luźno zaakcentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted December 15, 2024 Share Posted December 15, 2024 Jak to bywa z modelami z gotowym zimmeritem trzeba trochę połatać, bo zimmerit zakrywał wszelkie łączenia płyt. Pożyczyłem twoją fotkę: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted December 16, 2024 Author Share Posted December 16, 2024 12 godzin temu, Seb napisał: Jak to bywa z modelami z gotowym zimmeritem trzeba trochę połatać, bo zimmerit zakrywał wszelkie łączenia płyt. Pożyczyłem twoją fotkę: Cenna uwaga :). Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted December 16, 2024 Share Posted December 16, 2024 To jeszcze nazwę producenta popraw , no chyba że miało być humorystycznie to jak tam chcesz. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted December 16, 2024 Author Share Posted December 16, 2024 3 godziny temu, Evildead napisał: To jeszcze nazwę producenta popraw , no chyba że miało być humorystycznie to jak tam chcesz. A widzisz, nawet nie zwróciłem uwagi. Tyle, że tytułów chyba nie można edytować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted December 16, 2024 Share Posted December 16, 2024 1 minutę temu, Sebastian76 napisał: A widzisz, nawet nie zwróciłem uwagi. Tyle, że tytułów chyba nie można edytować Można ,pierwszy post edytuj 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted December 16, 2024 Author Share Posted December 16, 2024 Teraz, Evildead napisał: Można ,pierwszy post edytuj Dzięki! człowiek się całe życie uczy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted February 8, 2025 Author Share Posted February 8, 2025 Czołem. Po "chwilowej" nieobecności udało się pchnąć nieco sprawy do przodu. Aktualnie praca z blaszkami i wydrukami 3d 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted February 8, 2025 Share Posted February 8, 2025 3 godziny temu, Sebastian76 napisał: Czołem. Po "chwilowej" nieobecności udało się pchnąć nieco sprawy do przodu. Aktualnie praca z blaszkami i wydrukami 3d Ten pierwszy haczyk wkleiłeś odwrotnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted February 9, 2025 Author Share Posted February 9, 2025 Faktycznie, cholera. Dzięki! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted February 9, 2025 Author Share Posted February 9, 2025 Dziś nieco dla odmiany postanowiłem zmierzyć się z wnętrzem wieży. Dodam jeszcze do tego trochę obić. Do pomalowania zostało jeszcze kilka detali ( np parciane torby na łuski od km) 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted February 9, 2025 Share Posted February 9, 2025 (edited) Elegancko! Nie wiem jak bardzo zamierzasz eksponować wnętrze ale tak dżast in kejs na lewej ściance wieży zostawiłeś palucha, może jeszcze nie zaschło. Edited February 9, 2025 by TAW 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted February 9, 2025 Author Share Posted February 9, 2025 11 minut temu, TAW napisał: Elegancko! Nie wiem jak bardzo zamierzasz eksponować wnętrze ale tak dżast in kejs na lewej ściance wieży zostawiłeś palucha, może jeszcze nie zaschło. Tak wiem, heheh. W sumie to niewiele z tego będzie widoczne bo zaraz to zaklejam (paluch zostanie dla potomności). Malowałem bardziej dla ćwiczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyziek Posted February 10, 2025 Share Posted February 10, 2025 Dla samego treningu warto, efekt czyde wyszedł elegancko. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian76 Posted February 16, 2025 Author Share Posted February 16, 2025 Jak co tydzień, nieco udało się zrobić. Kadłub zamknięty - pozostaje jeszcze tu i ówdzie pobawić się ze szpachlówką. Wieża także zamknięta. Pomału doklejam ostanie detale, budowa zbliża się do końca. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don Posted September 12, 2025 Share Posted September 12, 2025 Zajrzyj tutaj https://tiger1.info/kits.html Dzisiaj przeglądałem, a że na warsztacie kilka Tigerów stoi, to trafiłem na kilka baboli Takoma. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts