Kermit Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Witam Od razu nadmienię, że korzystając z szukajki, nic na ten temat nie znalazłem. Moje pytanie jest takie: jak własnymi sposobami (nie posiadając odpowiednich maszyn do cięcia) przeciąć arkusz plexi o grubości ~1.5mm w jednej linii o długości 2m? Czy da się to zrobić ogólnodostępnymi narzędziami modelarskimi (np. nożyk Olfa)? Czy ktoś już próbował czegoś takiego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 cześć plexi bardzo dobrze się tnie używając zwykłej piłki do metalu z małymi ząbkami, musisz sobie tylko jakąś prowadnice do prostego cięcia przyłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Ja to robię tak, od lini przeciągam kilkakrotnie jakimś naostrzonym rylcem, wkładam pomiedzy dwie deski i przełamuje. Technika podobna trochę do ciecia szkła. Jak próbowałem ciąć piłką to wychodziło fatalnie nierówne krawędzie i postrzępione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Ja to robię tak, od lini przeciągam kilkakrotnie jakimś naostrzonym rylcem, wkładam pomiedzy dwie deski i przełamuje. Dobra metoda. ja tak samo tnę polistyren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Ja ostatnio miałem podobny problem. Zależało mi na docięciu 30cm odcinka polistyrenu o szerokości 7mm. Problem był w tym by dokładnie z taka samą siłą dociskać liniał podczas przejeżdżania nożykiem oraz nie dopuścić do przesunięcia się materiału. Więc dorobiłem sobie kawałek profilu stalowego o grubości 3mm i długości ok. 50cm, nawierciłem go co 10cm, i przykręciłem do płyty wiórowej. Wkładam polistyren między płytę a profil, dokręcam i się nie martwię czy się przesunie czy nie:D ja docinałem polistyren grubości ok. 0.5 mm, ale myślę ze bym nie miał problemu z przecięciem większej grubości. Zamiast dorabiać coś samemu kupisz w markecie profil aluminiowy L o długości 2m. Ja niestety pierw dorabiałem blachę a potem będąc markecie znalazłem zastosowanie do profilu, który tam zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Po przecięciu pleksy, można używać papieru ściernego o małej gradacji a potem wypolerować o koc wychodzi idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Pamiętajcie, że plexi bardzo szybko się nagrzewa trzeba uważać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Najlepiej plexi tnie się laserem. Wiem, że nie każdy ma dostęp do takowego plotera laserowego (grrrrruba kasa!!!), ale sa firmy, które to robią z dostarczonych plików. Wysyłasz plik w formacie cdr (corel) i podajesz jaka to plexi ma być (kolor, grubość itd), a oni to tną i Ci wysyłają (albo sobie sam odbierasz). Jeśli jesteś zainteresowany, to wal na priva - podam Ci namiary takich firm (korzystałem z ich usług - kwestie naprawdę groszowe, a oszczędzasz sobie czasu i pracy z niewdzięczną materią plexi) pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Dzięki za odpowiedzi, koledzy. Widzę, że każdy ma NATO jakąś swoją metodę. Popróbuje, potestuję i coś wybiorę. Najlepiej plexi tnie się laserem. Wiem, że nie każdy ma dostęp do takowego plotera laserowego (grrrrruba kasa!!!), ale sa firmy, które to robią z dostarczonych plików. Wysyłasz plik w formacie cdr (corel) i podajesz jaka to plexi ma być (kolor, grubość itd), a oni to tną i Ci wysyłają (albo sobie sam odbierasz).Jeśli jesteś zainteresowany, to wal na priva - podam Ci namiary takich firm (korzystałem z ich usług - kwestie naprawdę groszowe, a oszczędzasz sobie czasu i pracy z niewdzięczną materią plexi) Dzięki, Avi, za radę; jednakże ja nie mam zamiaru wycinać liter, chcę tylko przeciąć plexi na dwie części o długości 1.9m. Jeśli sam sobie nie poradzę z takim cięciem, to podjadę do jakiejś firmy, żeby mi ją przecięli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Jest do tego specjalny "nóż" w postaci haka. I to w dwu rozmiarach. A tu jak to się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi