nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Witam w moim pierwszym w życiu warsztacie. Nie obiecuję gwałtownych postępów z uwagi na moją aż nazbyt absorbująca pracę. Wybór padł na znany model firmy Eduard. Na samym początku mam dwa pytania, dotyczące wybranego malowania UF+Q 1. Eduard daje wybór pomiędzy czarnym a czerwonym kolorem w kwestii liter UF i Q. Który kolor jest bardziej poprawny? 2. W internecie znalazłem sporo sprzecznych informacji na temat tego pasa przed kokpitem. Był w kolorach kamuflażu/ czarny lub wcale go nie było. I co tutaj będzie prawdą? Pozdrawiam serdecznie życząc wszystkim uśmiechu i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia W kwestii formalnej. Zadając pytanie w tej formie, ograniczasz odbiorców wyłącznie do ludzi dobrze znających zestaw, który wybrałeś do budowy. Nie wiem, czy świadomie... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia 33 minuty temu, greatgonzo napisał: W kwestii formalnej. Zadając pytanie w tej formie, ograniczasz odbiorców wyłącznie do ludzi dobrze znających zestaw, który wybrałeś do budowy. Nie wiem, czy świadomie... . Raczej włączył mi się tryb z pracy i tak dziwnie je sformułowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia Pan @greatgonzosłusznie zwrócił mi uwagę na dość specyficznie sformułowane pytanie. Zapytam w ten sposób: Jak zazwyczaj w Spitfire w kolorze srebrnym/aluminium malowano pas anty-odblaskowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Jako, że wszystkie Spitfire'y były kamuflowane fabrycznie, to trudno mówić o zasadach w przypadku samolotu w kolorze srebrnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia 11 minut temu, greatgonzo napisał: Jako, że wszystkie Spitfire'y były kamuflowane fabrycznie, to trudno mówić o zasadach w przypadku samolotu w kolorze srebrnym. Rozumiem. Czyli mogę założyć coś w stylu własnej interpretacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Własną interpretacją, oczywiście, możesz się posłużyć. Za to się nie idzie do więźnia. Z tym, że w ten sposób można też np. pomalować P-47 Gładycha na czerwono. Ale, po prawdzie, nie wiem o czym piszesz w przypadku czegoś w stylu własnej interpretacji, zatem możliwe, że powyższa uwaga jest nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Czy to chodzi o ten egzemplarz? Pierwsze wyszukanie google frazy UF+Q https://abpic.co.uk/pictures/code-number/UF-Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia 14 minut temu, kzugaj napisał: Czy to chodzi o ten egzemplarz? Pierwsze wyszukanie google frazy UF+Q https://abpic.co.uk/pictures/code-number/UF-Q To widziałem jak również inne wzbudzające we mnie dysonans co da pasa anty-odblaskowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia 16 minut temu, greatgonzo napisał: Własną interpretacją, oczywiście, możesz się posłużyć. Za to się nie idzie do więźnia. Z tym, że w ten sposób można też np. pomalować P-47 Gładycha na czerwono. Ale, po prawdzie, nie wiem o czym piszesz w przypadku czegoś w stylu własnej interpretacji, zatem możliwe, że powyższa uwaga jest nie na temat. Mam na myśli pas anty-odblaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235084090-spitfire-ix-uf-q/ https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/89300-silver-spitfire-mj250-uf-q/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia 54 minuty temu, nowicjusz2001 napisał: Mam na myśli pas anty-odblaskowy Wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano Piątek o 20:07 Autor Share Napisano Piątek o 20:07 Generalnie czekam na żywiczny kokpit, który ubogaci miniaturę + żywiczny silnik żeby go pokazać. Dzięki temu znika problem pasa anty-odblaskowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano Sobota o 19:43 Share Napisano Sobota o 19:43 (edytowane) 23 godziny temu, nowicjusz2001 napisał: Dzięki temu znika problem pasa anty-odblaskowego Moim zdaniem nie zniknie, bo i tak zostaną Ci blachy z okapotowania, z którymi coś trzeba też zrobić. No i nadal nie napisałeś, jaki konkretnie samolot chcesz odwzorować (bo rozumiem, że ostatecznie to jest celem). Fotka malowania z instrukcji albo przynajmniej numer seryjny ułatwiłyby sprawę... Edytowane Sobota o 19:43 przez Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 20 godzin temu Autor Share Napisano 20 godzin temu 15 godzin temu, Helmut napisał: Moim zdaniem nie zniknie, bo i tak zostaną Ci blachy z okapotowania, z którymi coś trzeba też zrobić. No i nadal nie napisałeś, jaki konkretnie samolot chcesz odwzorować (bo rozumiem, że ostatecznie to jest celem). Fotka malowania z instrukcji albo przynajmniej numer seryjny ułatwiłyby sprawę... Według instrukcji do silnika większości tych blach się nie montuje. Praktycznie cały nos samolotu jest amputowany. UF+Q MJ250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Ajabym te części podszlifował od środka, dorobił wręgi i próbował zakładać na silnik tak, żeby można było przedstawić model i tak, i tak. Ale to, jak napisałem, tylko ajabym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 15 godzin temu Autor Share Napisano 15 godzin temu Hmm..ciekawa koncepcja warta rozważenia. Póki co czekam na kuriera z przesyłką z dobrami żywicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi