nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia 2025 Napisano 5 Stycznia 2025 Witam w moim pierwszym w życiu warsztacie. Nie obiecuję gwałtownych postępów z uwagi na moją aż nazbyt absorbująca pracę. Wybór padł na znany model firmy Eduard. Na samym początku mam dwa pytania, dotyczące wybranego malowania UF+Q 1. Eduard daje wybór pomiędzy czarnym a czerwonym kolorem w kwestii liter UF i Q. Który kolor jest bardziej poprawny? 2. W internecie znalazłem sporo sprzecznych informacji na temat tego pasa przed kokpitem. Był w kolorach kamuflażu/ czarny lub wcale go nie było. I co tutaj będzie prawdą? Pozdrawiam serdecznie życząc wszystkim uśmiechu i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2025 Napisano 5 Stycznia 2025 W kwestii formalnej. Zadając pytanie w tej formie, ograniczasz odbiorców wyłącznie do ludzi dobrze znających zestaw, który wybrałeś do budowy. Nie wiem, czy świadomie... . Cytuj
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia 2025 Autor Napisano 5 Stycznia 2025 33 minuty temu, greatgonzo napisał: W kwestii formalnej. Zadając pytanie w tej formie, ograniczasz odbiorców wyłącznie do ludzi dobrze znających zestaw, który wybrałeś do budowy. Nie wiem, czy świadomie... . Raczej włączył mi się tryb z pracy i tak dziwnie je sformułowałem. Cytuj
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia 2025 Autor Napisano 5 Stycznia 2025 Pan @greatgonzosłusznie zwrócił mi uwagę na dość specyficznie sformułowane pytanie. Zapytam w ten sposób: Jak zazwyczaj w Spitfire w kolorze srebrnym/aluminium malowano pas anty-odblaskowy? Cytuj
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2025 Napisano 5 Stycznia 2025 Jako, że wszystkie Spitfire'y były kamuflowane fabrycznie, to trudno mówić o zasadach w przypadku samolotu w kolorze srebrnym. 1 Cytuj
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia 2025 Autor Napisano 5 Stycznia 2025 11 minut temu, greatgonzo napisał: Jako, że wszystkie Spitfire'y były kamuflowane fabrycznie, to trudno mówić o zasadach w przypadku samolotu w kolorze srebrnym. Rozumiem. Czyli mogę założyć coś w stylu własnej interpretacji? Cytuj
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2025 Napisano 5 Stycznia 2025 Własną interpretacją, oczywiście, możesz się posłużyć. Za to się nie idzie do więźnia. Z tym, że w ten sposób można też np. pomalować P-47 Gładycha na czerwono. Ale, po prawdzie, nie wiem o czym piszesz w przypadku czegoś w stylu własnej interpretacji, zatem możliwe, że powyższa uwaga jest nie na temat. Cytuj
kzugaj Napisano 5 Stycznia 2025 Napisano 5 Stycznia 2025 Czy to chodzi o ten egzemplarz? Pierwsze wyszukanie google frazy UF+Q https://abpic.co.uk/pictures/code-number/UF-Q Cytuj
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia 2025 Autor Napisano 5 Stycznia 2025 14 minut temu, kzugaj napisał: Czy to chodzi o ten egzemplarz? Pierwsze wyszukanie google frazy UF+Q https://abpic.co.uk/pictures/code-number/UF-Q To widziałem jak również inne wzbudzające we mnie dysonans co da pasa anty-odblaskowego Cytuj
nowicjusz2001 Napisano 5 Stycznia 2025 Autor Napisano 5 Stycznia 2025 16 minut temu, greatgonzo napisał: Własną interpretacją, oczywiście, możesz się posłużyć. Za to się nie idzie do więźnia. Z tym, że w ten sposób można też np. pomalować P-47 Gładycha na czerwono. Ale, po prawdzie, nie wiem o czym piszesz w przypadku czegoś w stylu własnej interpretacji, zatem możliwe, że powyższa uwaga jest nie na temat. Mam na myśli pas anty-odblaskowy Cytuj
lord_karton Napisano 5 Stycznia 2025 Napisano 5 Stycznia 2025 https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235084090-spitfire-ix-uf-q/ https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/89300-silver-spitfire-mj250-uf-q/ Cytuj
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2025 Napisano 5 Stycznia 2025 54 minuty temu, nowicjusz2001 napisał: Mam na myśli pas anty-odblaskowy Wiem. Cytuj
nowicjusz2001 Napisano 10 Stycznia 2025 Autor Napisano 10 Stycznia 2025 Generalnie czekam na żywiczny kokpit, który ubogaci miniaturę + żywiczny silnik żeby go pokazać. Dzięki temu znika problem pasa anty-odblaskowego Cytuj
Helmut Napisano 11 Stycznia 2025 Napisano 11 Stycznia 2025 (edytowane) 23 godziny temu, nowicjusz2001 napisał: Dzięki temu znika problem pasa anty-odblaskowego Moim zdaniem nie zniknie, bo i tak zostaną Ci blachy z okapotowania, z którymi coś trzeba też zrobić. No i nadal nie napisałeś, jaki konkretnie samolot chcesz odwzorować (bo rozumiem, że ostatecznie to jest celem). Fotka malowania z instrukcji albo przynajmniej numer seryjny ułatwiłyby sprawę... Edytowane 11 Stycznia 2025 przez Helmut Cytuj
nowicjusz2001 Napisano 12 Stycznia 2025 Autor Napisano 12 Stycznia 2025 15 godzin temu, Helmut napisał: Moim zdaniem nie zniknie, bo i tak zostaną Ci blachy z okapotowania, z którymi coś trzeba też zrobić. No i nadal nie napisałeś, jaki konkretnie samolot chcesz odwzorować (bo rozumiem, że ostatecznie to jest celem). Fotka malowania z instrukcji albo przynajmniej numer seryjny ułatwiłyby sprawę... Według instrukcji do silnika większości tych blach się nie montuje. Praktycznie cały nos samolotu jest amputowany. UF+Q MJ250 Cytuj
Helmut Napisano 12 Stycznia 2025 Napisano 12 Stycznia 2025 Ajabym te części podszlifował od środka, dorobił wręgi i próbował zakładać na silnik tak, żeby można było przedstawić model i tak, i tak. Ale to, jak napisałem, tylko ajabym. Cytuj
nowicjusz2001 Napisano 12 Stycznia 2025 Autor Napisano 12 Stycznia 2025 Hmm..ciekawa koncepcja warta rozważenia. Póki co czekam na kuriera z przesyłką z dobrami żywicznymi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi