bloodmanpl Napisano 7 Listopada 2008 Share Napisano 7 Listopada 2008 Mój trzeci model: F-14 D SuperTomcat - Revell - 1:144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 lepsze fotki daj bo z tych się nie da dużo wyczytać.... tak ogólnie patrząc to spoko, ale tak jak mówię zdjęcia trochę kiepskie, dasz lepsze to pewnie będą oceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 (edytowane) Właśnie kleję ten model.Jestem na etapie końcowym.Twój był malowany pędzlem Tylko u Ciebie bomby mają dziwny kolor.W instrukcji pisze, żeby malować na biały matt a u Ciebie są szare. Edytowane 8 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Z tych zdjęć niewiele widać, ale kilka rzeczy chyba udało mi się dostrzec: Jak na początkującego modelarza nie mogę powiedzieć, że jest źle. Jeśli będziesz się rozwijał w dobrym tempie, to kiedyś z pewnością Twoje modele będą wykonane profesjonalnie. Jednakże, na początek, zwróć uwagę na kilka istotnych rzeczy: - wydaje mi się, że model zbytnio się błyszczy, a według mnie powinien być matowy; - być może to kwestia kiepskich zdjęć, ale zdaje mi się, że skrzydła nie trzymają symetrii (mają różny kąt skosu); - zbyt dużo kalek nałożyłeś i wiele z nich jest na niewłaściwych miejscach (na przykład przed kabiną pilota na dziobie tej kalki nie powinno być, podobnie na prawym skrzydle od góry i lewym od dołu); - zdaje się, że osłona kabiny pilota nie ma pomalowanej ramy (w tej skali to trudne, więc można początkującym odpuścić; sam dopiero od niedawna wykonuję malowanie na osłonach); - stateczniki pionowe są chyba zbyt blisko siebie, ale na ten temat niech się wypowiedzą znawcy Tomcatów... Nie przyjmuj mojej wypowiedzi jako docinki, tylko jako wskazówki na następne modele; model jest wykonany ogólnie w porządku, biorąc pod uwagę, iż jest to Twój trzeci model w życiu. Jednakże staraj się dokładniej czytać instrukcję, przeglądać zdjęcia oryginałów i na tym wszystkim się wzorować. Oby następny model był lepszy od poprzedniego! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Kermicie ten samolocik ma taki sprytny updejcik.A mianowicie ma ruchome skrzydła. Przed sklejeniem kadłuba łączy się skrzydła trybikami.I jak sie jedno skrzydło przesunie to się przesuwa razem z drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Kermicie ten samolocik ma taki sprytny updejcik.A mianowicie ma ruchome skrzydła. Przed sklejeniem kadłuba łączy się skrzydła trybikami.I jak sie jedno skrzydło przesunie to się przesuwa razem z drugim.Chyba nie masz mnie za ignoranta? Wiem, jak to działa, też mam ten model. Nie o to jednak mi chodzi; pozwól, że zacytuję samego siebie:skrzydła nie trzymają symetrii (mają różny kąt skosu)Jeśli ktoś umie czytać ze zrozumieniem' date=' to wyczyta, że "skrzydła nie trzymają [b']symetrii[/b]", czyli "mają różny kąt skosu"; dla pozostałych wyjaśnię jeszcze bardziej: nie trzymają symetrii względem siebie; mają różny kąt skosu, czyli jedno jest ustawione pod większym kątem do kadłuba, drugie pod mniejszym. Tak, jakby jedno skrzydło bardziej się rozłożyło, wysunęło czy jak to tam jeszcze określić, a drugie mniej. Ale może to tylko złudzenie optyczne, nie ma zdjęcia ukazującego model dokładnie "od góry". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 model sprytnie wykonany - kolorystyka maskuje ewentualne niedociągnięcia generalnie OK, też lata temu składałem ten model a propos skrzydeł - to chyba złudzenie optyczne, jeżeli tam wewnątrz kadłuba są zębatki to przeskoczenie o jeden ząb było by zdecydowanie bardziej widoczne,także już nie zamęczajmy kolegi wychwytywaniem niedociągnięć mała tylko uwaga ode mnie- zainwestuj w pędzel 00 lub 000 i próbuj powalczyć z ramami oszklenia - nie taki diabeł straszny jak go malują ) powodzenie przy następnym modelu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Kermicie ten samolocik ma taki sprytny updejcik.A mianowicie ma ruchome skrzydła. Przed sklejeniem kadłuba łączy się skrzydła trybikami.I jak sie jedno skrzydło przesunie to się przesuwa razem z drugim.Chyba nie masz mnie za ignoranta? Wiem, jak to działa, też mam ten model. Nie o to jednak mi chodzi; pozwól, że zacytuję samego siebie:skrzydła nie trzymają symetrii (mają różny kąt skosu)Jeśli ktoś umie czytać ze zrozumieniem' date=' to wyczyta, że "skrzydła nie trzymają [b']symetrii[/b]", czyli "mają różny kąt skosu"; dla pozostałych wyjaśnię jeszcze bardziej: nie trzymają symetrii względem siebie; mają różny kąt skosu, czyli jedno jest ustawione pod większym kątem do kadłuba, drugie pod mniejszym. Tak, jakby jedno skrzydło bardziej się rozłożyło, wysunęło czy jak to tam jeszcze określić, a drugie mniej. Ale może to tylko złudzenie optyczne, nie ma zdjęcia ukazującego model dokładnie "od góry". Pozdrawiam Oczywiście nie mam Cię za ignoranta Po prostu źle zrozumiałem to co napisałeś(chyba każdemu może się zdarzyć ). Dzisiaj sprawdziłem u siebie w modelu(linijką i kątomierzem) i wyszło, że jest w takim samym położeniu względem drugiego.Wygląda na to, że to jednak złudzenie optyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Oczywiście nie mam Cię za ignoranta Po prostu źle zrozumiałem to co napisałeś(chyba każdemu może się zdarzyć ). No ok, wszystko w porządku. Być może zbyt bardzo się uniosłem.Dzisiaj sprawdziłem u siebie w modelu(linijką i kątomierzem) i wyszło, że jest w takim samym położeniu względem drugiego.Wygląda na to, że to jednak złudzenie optyczne.Być może; jak już wspomniałem, nie ma zdjęcia ukazującego model całkowicie "od góry". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi