Skocz do zawartości

Renault Vab 4x4 - Heller - 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oj, chyba przesadziłeś i to mocna z grubością farby...

Nierówna powierzchnia , smugi , zalane szczegóły, strasznie się świeci , niezaszpachlowane łączenie połówek kadłuba, mnie osobiście się nie podoba niestety...

Ale próbuj i ćwicz dalej

Napisano

Bloodman, wczytaj się dogłębnie i z pełnym zrozumieniem w poradnik Reggy'ego na temat podstawowych technik modelarskich i w temat "dekalog malowania pędzlem" i następny model będzie lepszy. Widać pośpiech w Twoich pracach (mówię też o samolotach), też kiedyś tak modele robiłem - byle skleić, byle jakoś tam pomalować i fruuuu model gotowy! Ale dziś tego żałuję. Nie miałem internetu i nie miałem pojęcia jak co robić, Ty dzisiaj masz i korzystaj z tego! Bo kiedyś zaczniesz robić lepsze modele a te pierwsze albo wyrzucisz albo odłożysz na dno "pudła wiecznego zapomnienia" tylko z sentymentu... Rób wszystko wolniej, przyglądaj się fotkom oryginału, czytaj poradniki na forum, przeglądaj warsztaty kolegów i podpytaj jak nie wiesz jak coś zrobić a Twoje modele będą ze sztuki na sztukę co raz lepsze! No i zainwestuj w warsztat a nie kolejne modele. Podczas nauki lepiej kupić tańszy model, mniej szczegółowy, ale do tego jakiś pędzel, farbe, rozcieńczalnik jakieś inne chemie - i będą efekty.

pozdrawiam serdecznie!

Napisano

Oczywiście zgadzam się w 100%-ach z Barthassem, ale dopowiem jeszcze żebyś wstawiał relacje z warsztatów na to forum. Koledzy mogą ci doradzić, pomóc i wytłumaczyć trudne tajniki modelarskiego rzemiosła.

Napisano
Dodaj jeżyków i bedzie git

Hehe

Co do modelu to najpierw ucz sie czysto sklejać, a później czysto malować. Bez żadnych washów i brudzenia.

Napisano

Bloodmanpl

Żeby model w miarę się prezentował ( zakładam, że malujesz pędzlami), to nie trzeba mieć tony chemii, tylko można wykorzystać dwie podstawowe techniki i kilka podstawowych rzeczy:

a) wash ( albo gotowy Mig Productions, albo specyfik o nazwie white spirit+ze dwie farby olejne dla plastyków)

b) "suchy pędzel" ( pędzle płaskie najtańsze z możliwych nawet z "Biedronki")

+ ( oczywiście na samym początku) malowanie modelu ( w przypadku pędzla najlepiej moim zdaniem Pactrami) dobrze wymieszanymi farbami, rozcieńczonymi (lepiej położyć trzy albo i cztery warstwy).Unikniesz nierównych warstw.

Jak robić wash i suchy pędzel znajdziesz na tym forum. POSZUKAJ, A BĘDZIE CI DANE!

Napisano

Malowanie zostawiaj sobie na sam koniec, najpierw zajmij się ładnym sklejeniem. Później jak czyste klejenie nie będzie dla ciebie problemem, będziesz mógł sklejać części uprzednio pomalowane w ramkach, bo kropla kleju i farba się rozpuszcza. Nie wiem czy te farbki to były kupione jako połysk, jeśli nie to porządne wymieszanie( patyczkiem a później wstrząsanie) czasem pozwala uniknąć połysku a teraz model świeci się jak psu jajca. No nic, ćwicz, początki zawsze są trudne. Ale najpierw skup się na sklejeniu i pomalowaniu a dopiero po paru modelach na sztuczkach jak brudzenie czy wash.