TomaszDudek Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Avi To masz talent do malowania ja jedną farba mm jestem w stanie pomalować 5 modeli mniej więcej tej wielkości jak pt w 35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 16 Listopada 2008 Autor Share Napisano 16 Listopada 2008 Avi To masz talent do malowania ja jedną farba mm jestem w stanie pomalować 5 modeli mniej więcej tej wielkości jak pt w 35. A malowałeś już Gunze Mr Color? To zupełnie inna bajka niż MM. Musisz ją rozcieńczyć do konsystencji wody, ale wtedy nie kryje za pierwszym razem. Za drugim zresztą tez nie. Więc trzy warstwy dajesz - i farbka pusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Avi A no nie malowałem ,ale te farby chyba zbyt ekonomiczne nie są ? Ale pewnie dają ciekawszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 16 Listopada 2008 Autor Share Napisano 16 Listopada 2008 Avi A no nie malowałem ,ale te farby chyba zbyt ekonomiczne nie są ?Ale pewnie dają ciekawszy efekt. Zdecydowanie nie są ekonomiczne, ale faktycznie - efekt dają świetny. Chociaż wolę i tak Lifecolor, który daje taki sam efekt, ale starcza na trzy pojazdy spokojnie Tyle tylko, ze nie miałem takiego odcienia z palety włoskiego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Vallejo próbowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 16 Listopada 2008 Autor Share Napisano 16 Listopada 2008 Vallejo próbowałeś? Vallejo, to ja, Mój Drogi, wyrzuciłem już dawno - szajs a nie farby (w moim odczuciu - zepsułem tym czymś już dwa modele i postanowiłem sprzeniewierzyć się zasadzie "Do trzech razy sztuka"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 fajnie ci to wychodzi czekam na dalszy postęp prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 Polskie Petki na przedniej płycie pancernej miały jeszcze namalowany szary trojkąt http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum21/pt76_14.jpg tu jest wzór na modelu Petki z Armo żywica ten trójkat szary malowany był na pojazdach tylko w jednej jednostce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 Vallejo, to ja, Mój Drogi, wyrzuciłem już dawno - szajs a nie farby Chmm czemu tak krytycznie podchodzisz do tych farb ? Uważam, że dobrze się nimi maluje, nie zatykają aerka. Oczywiście MM czy Gunze są lepsze ale z tymi Vallejo Air nie jest aż tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 22 Listopada 2008 Autor Share Napisano 22 Listopada 2008 Chmm czemu tak krytycznie podchodzisz do tych farb ? Uważam, że dobrze się nimi maluje, nie zatykają aerka. Oczywiście MM czy Gunze są lepsze ale z tymi Vallejo Air nie jest aż tak źle. Jest tragicznie. Zepsułem nimi dwa modele - skorupa mi się jakaś taka parszywa zrobiła. A Erniemu farba na modelu.... popękała! Polskie Petki na przedniej płycie pancernej miały jeszcze namalowany szary trojkąt http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum21/pt76_14.jpg tu jest wzór na modelu Petki z Armo żywica ten trójkat szary malowany był na pojazdach tylko w jednej jednostce A czy ten mój PT powinien mieć ów trójkąt? Bo nie wiem po prostu czy go malować czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 vallejo są najlepszymi farbami jakie miałem kiedykolwiek , czytam tu herezje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 A ja wybrałem emalie model mastera jeszcze nigdy mnie nie zawiodły nie zapychają aerka łatwo go potem wyczyścić nio i w stosunku ekonomicznym wypadają lepiej od wszystkich gunze i vallejo i innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 Paweł Czarnocki napisał:Chmm czemu tak krytycznie podchodzisz do tych farb ? Uważam, że dobrze się nimi maluje, nie zatykają aerka. Oczywiście MM czy Gunze są lepsze ale z tymi Vallejo Air nie jest aż tak źle. Jest tragicznie. Zepsułem nimi dwa modele - skorupa mi się jakaś taka parszywa zrobiła. A Erniemu farba na modelu.... popękała! Ile razy mam Ci powtarzać - należy rozrabiać je przepitką a nie wódką. Jak bedziesz nastepnym razem malował to oznacz odpowiednio szklanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 Heja heja a ja właśnie rozrabiam vallejo wódką. Vallejo są "magicznymi" farbami biją inne na głowę (gunze co prawda są zbliżone), no ale niestety wymagają dużo np. podkładu. Jak jest podkład zużycie farby jest minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 Ej dzieciaki, czy warto się wykłócać o farby? Każdy maluje tym,. czym mu najlepiej. Seweryn z Ernim używa Gunze, które mi nie podeszły, Seb, Jacek i ja Vallejo itd. Wyższość Bożego Narodzenia nad Wielkanocą... Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Ja również robie model PT i bede malował ten szary trójkat bo tak miały malowane ale tylko w jednej jednostce, ale jak nie chcesz to nie musisz malowac twoj wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 Ja również robie model PT i bede malował ten szary trójkat bo tak miały malowane ale tylko w jednej jednostce, ale jak nie chcesz to nie musisz malowac twoj wybór No ale ja się pytam, czy w 7 Łużyckiej mieli malowane te trójkąty? Jeden z kolegów powiedział mi wczoraj na imprezie w Katowicach, ze coś z kalkomanią w tym modelu jest nie ta. Że cuś tam jest odwrócone.... nie wiem dokładnie. Macie może jakies informacje na ten temat? Aha, kolejny słoiczek farby dotarł, więc będzie można od jutra się zabrać dalej do roboty PS.: OK, doszedłem już do tego co jest 'odwrotnie' w kalkomaniach - element nr 7 i 8 są po prostu w instrukcji nakładania kalkomanii zamienione miejscami. Grot godła powinien być skierowany do tyły miast tak jak podano na schemacie - do przodu. Ale wystarczy te elementy zamienić stronami i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 W 7 Łużyckiej Dywizji Desantowej malowali te trojkaty na Petkach a dokładnie w 4 Pułku Desantowym w Lęborku i to własnie była jedyna jednostka w której wszystkie Perki i Topasy miały te czare trójkaty a jesli chodzi o kalki to są te Znak Załogi Służby Socjalistycznej która sa na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 bede malował ten szary trójkat miały te czare trójkaty czare - literówka od szare, czy od czarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 bede malował ten szary trójkat miały te czare trójkaty czare - literówka od szare, czy od czarne? Szare, szare. Namaluję zatem ten trójkąt A jaki powinienem dać numer na wieży? Nie straszne mi kalki zestawowe, bo mam pełną gamę cyfr takiej wielkości i kroju - tylko nie wiem jaki ma być num,er właśnie, żeby pasował do owego 4 Pułku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 bede malował ten szary trójkat miały te czare trójkaty czare - literówka od szare, czy od czarne? Szare, szare. Namaluję zatem ten trójkąt A jaki powinienem dać numer na wieży? Nie straszne mi kalki zestawowe, bo mam pełną gamę cyfr takiej wielkości i kroju - tylko nie wiem jaki ma być num,er właśnie, żeby pasował do owego 4 Pułku. nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeśli robisz ze znakiem załogi służby socjalistycznej to musisz konkretny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 Wcale tego znaczka nie muszę dawać, szczególnie, że jest szpetnie wydrukowany (przesunięcia kolorów, podobnie jak na szachownicy - tą ostatnią wezmę zresztą z jakiegoś modelu Dragona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Numer 4 Pułku w latach 80-tych to 3596, ja mam fotki Ojczulka z poligonów na Ustce podczas Desantowań z Drawska i Okonka tak wiec model robie zgodnie ze zdjeciami a Ojczulek służy już 32 lata w "Niebieskich Beretach" a Znak Załogi Służby Socjalistycznej nie bede dawał w swoim modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 26 Listopada 2008 Autor Share Napisano 26 Listopada 2008 No dobra - wszystko co mi potrzebne na tym etapie już wiem, farba zielona dotarła, zatem mogłem podmalować to i owo oraz zrobić 'łosia'. Powalczyłem tez odrobinę aerografem rozjaśniając niektóre miejsca. To na razie oczywiście etap wstępny Teraz przyjdzie czas na Tensacrome'y, pigmenty, filtry, lekkie 'obijanie' i ogólny, szeroko pojęty 'brudzing'. A zatem na chwilę obecną, przed wspomnianymi powyżej zabiegami PT wygląda tak: Trójkąt w kolorze jasnoszarym tez już namalowany. Wydaje się na zdjęciu być biały, ale to kwestia robienia fotek z lampą błyskową - na zewnątrz jeszcze w zasadzie ciemno Zresztą w ogóle kolorki tu na fotkach wyszły trochę, hehehehe, nie teges, aleeee........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 26 Listopada 2008 Share Napisano 26 Listopada 2008 Teraz wygląda wyśmienicie, to jak będzie wyglądał po tych wszystkich zabiegach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi