Skocz do zawartości

[PG-ZD] 1/35 PT-76B z Trampka

Avi

Rekomendowane odpowiedzi

Avi ładny odcien koloru a co to za farbka a to co zrobiłes to przubrudzenie ? widze że przykleiłes już kalke znak Jednostki Obrony Wybrzeża oczywiscie dobre miejsce ale pojazdy z 4 Pułku miały ten znak na końcu kadłuba nad wylotem rury biegu tylnego a co mi jeszcze wpadło w oko mogłeś zrobic imitacje brezentu na jarzie działa np: z chusteczni higienicznej

• Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

widze że przykleiłes już kalke znak Jednostki Obrony Wybrzeża oczywiscie dobre miejsce ale pojazdy z 4 Pułku miały ten znak na końcu kadłuba nad wylotem rury biegu tylnego

Ehhhh, 'askądjamiałemtowiedzieć' ???? Było mówić wcześniej, wrrrrr.....

Trudno, będzie niestety tak jak jest - kalka już jest 'na zicher' przyklejona i nie da się jej ponownie pozycjonować.

Co do szmaty na jarzmie... mam nawet takową - początkowo przykleiłem, ale potem... odkleiłem Chcę, żeby choć jeden z moich PT był bez niej i właśnie padło na tego )

ładny odcien koloru a co to za farbka a to co zrobiłes to przubrudzenie ?

Nie, brudzenie dopiero zacznę robić dzisiaj tudzież jutro. Kolor to Gunze 136 czyli Russian Green, który 'złamałem' lekko Light Green (mocno rozwodnionym) z Lifecolora.

Hehe, no to git Kalek nie daję na końcu, bo jak będę brudził model, to kalkę tez się delikatnie 'spatynuje'. A tak by się odcinała i trzeba by ją było osobno 'uświnić'

• 2 weeks later...

No dobra, konkurs konkursem, ale mamy tu co nieco do skończenia . A zatem postanowiłem nie rozpoczynać prac w warsztacie konkursowym, dopóki nie uporam się z PT-76

Trochę wczoraj podłubałem przy nim. A w zasadzie to pobawiłem się aerografem, pędzelkami, farbkami i utwardzaczami do nich.

Model troszku obiłem. Nie chciałem przegiąć więc dałem sobie na wstrzymanie z 'młotkowaniem'. Mocniej poharatany jest tylko na jednym boku, w miejscu, gdzie przyjdzie lina (daję tylko z jednej strony, coby nie było zbyt symetrycznie). Wypaćkałem spód wanny, koła (acz te ostatnie jeno trochę). Nałożyłem rdzawe zacieki, położyłem pierwszą warstwę Tenacrome'a.

Tak więc:

00.jpg

000.jpg

0000.jpg

00000.jpg

000000.jpg

00000000.jpg

000000000.jpg

0000000.jpg

Teraz przyjdzie czas na gąski. W instrukcji modelu jest napisane, że owe można kleić zwykłym klejem do plastiku. Spróbowałem - bzdura. Nie sklei się ich normalnym klejem (tak jak w DS Dragona czy w AFV). Ostatecznie poradziłem sobie w ten sposób, ze poleiłem je Tenaxem - dało radę (chyba, póki co schną).

To na razie tyle. Reszta niebawem.

Edytowane przez Gość

Przyhamujmy trochę, bo Avi w samozachwyt popadnie i nie skończy

Nie ma obawy, już skończony Erni miał go okazję wczoraj zobaczyć w wersji live.

Jak kur zapieje, wzejdzie słońce a wszystkie syte już wampiry pochowają się po swoich norach to pstryknę fotki do galerii.

ps.: zedytowałem poprzedniego posta (z relacją) i wrzuciłem fotki raz jeszcze - tym razem z Photobucketa (Fotosik doprowadził mnie do szału - po trzech latach)

Dobry modelarz z każdym modelem sobie poradzi ,nawet z brzydactwami na gąsienicach ,widziałem w wersji live ,czekam na nowego mamolocika ,chociaż galeria szmatopłatów wystawiona u Erniego cieszy me oczy i raduje serce

Uważaj tylko bo pancerka wciąga.

Hmm, zdążyłem zauważyć :/ Jeszcze dwa trzy miesiące temu miałem jeden model pancerny, a teraz (takich pełnych pancerki szafek mam trzy).

0000000000.jpg

No i kilka razy tyle samolotów, hehehehe

czekam na nowego mamolocika

Już nadchodzi

Dzisiaj doszły kolejne dwa modele - przyszły pocztą. Danka zaczyna się zastanawiać nad moim zdrowiem psychicznym

Co zaś się tyczy Fittera, to fakt, model zacny, a ostatnio udało mi się do niego blachy dorwać, więc niebawem pewnie....

a jak byś się brał za tamiyowskiego m113, to może się zorientujesz co to za dziuuuura nad przednim prawym kołem napędowym . Za cholere nic mi tam nie pasi. Chyba, że w tym Twoim tego nie ma.

• 4 weeks later...
Numer 4 Pułku w latach 80-tych to 3596

Chyba za późno tu zajrzałem. Numer Pułku się zgadza. W skrócie dawniej to było JW-3596 ale to nie numer boczny pojazdu !!!!!!!

Tam pojazdy miały numery zaczynające sie od 87--. W Słupsku zdaje sie było identycznie. Byc możne miały i tez numery z 88-- ale tego juz nie jestem pewien. Trójkąta na przodzie nie mogę potwierdzić bo go poprostu nie widać i sam osobiscie wątpię w tak dziwne malowanie. Sam numer malowano zaraz za szachownica lub trochę niżej. Dla przykładu fotki. Jedna już tu była :

8b6211d7d1ad5a5d.jpg

Te sa z Lęborka:

3b6fe776bff9b87f.jpeg

00e16e114f7cfd3c.jpeg

d494f7b39bc79c9f.jpeg

a tu jedna ze Słupska:

42f84f243f134c1a.jpeg

Wszystkie fotki pochodzą z portalu Nasza Klasa. Czasami warto trochę tam poszukać. Niektóre jednostki tez pootwierały swoje klasy. Jeśli nadużyłem prawa autorskie właścicieli fotek to przepraszam i proszę o kontakt

mam fotki Ojczulka z poligonów na Ustce podczas Desantowań z Drawska i Okonka tak wiec model robie zgodnie ze zdjeciami

Mógłbyś pokazac chociaz jedna potwierdzającą malowanie tego trójkąta ?

Tata się chyba nie obrazi bo to w sumie już żadna tajemnica.

Avi- model miodzio

Z tego by wynikało, że sp.... malowanie . No nic, trza będzie zrobić kolejnego, a ten pójdzie 'pod młotek' gdzieś na allegro, wrrrrrrr.... , że też wcześniej tu nie zajrzałeś