Skocz do zawartości

Gniotliwe PZL MI-2 w 1/72 - warsztat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@Wymysljak się żółty sprawuje? Jak krycie na czarnych powierzchniach? Próbowałes juz?

Napisano

Mały apdejt.

Wszystkie Milki stoją już na swoich kołach. Zbiorniki pomalowane.

No jeszcze tylne wirniki musze pomalować i można składać w całość.

IMG20250605234207.jpg

Napisano (edytowane)
W dniu 5.06.2025 o 09:18, Moses napisał:

@Wymysljak się żółty sprawuje? Jak krycie na czarnych powierzchniach? Próbowałes juz?

Przy pojedyńczych pociągnięciach wygląda tak:

IMG_20250605_195318_575.thumb.jpg.35a5d4398d8110e7b418619fa8a5f27b.jpg

Edytowane przez Wymysl
  • Thanks 1
Napisano

Witam. 

Milki już ze zbiornikami. Mistercraft w całości polakierowany, pozostałe dwa w trakcie.

W trakcie również trwa malowanie wirników tylnych.

IMG20250608234512.jpg

• Like 1
Napisano

Czas zająć się kalkami.

Z racji wieku i producentów (w tym MC). 

Myślę, że dwie warstwy tego specyfiku załatwi sprawę pękających kalek.

Tak na marginesie kalki na tym kolorze papieru w Mistercrafcie są najlepsze jakościowo. Te na białym to tragedia bo często pod kalka brakuje filmu. Natomiast te na ciemnoniebieskim papierze niestety pękają. 

IMG20250608235607.jpg

Napisano

Witam. 

To już ostatnia relacja z warsztatu.

Kalkomanie położone.

Dobrze, że kalki polakierowane płynem Mikroscale - inaczej nic by z tych kalek nie było. 

Dobrze również, że miałem zapas zarówno kalek z MC jak do kamuflażu irackiego. Kalki bardzo słabe.

Ważne, że położone. Podsumowanie całego warsztatu w galerii. Galeria wkrótce!

IMG20250610235842.jpg

• Like 4
Napisano

Czy Decalfilm nie pogrubił Ci kalkomanii? Mam złe doświadczenia z tym specyfikiem nakładanym pedzlem

Napisano
30 minut temu, Moses napisał:

Czy Decalfilm nie pogrubił Ci kalkomanii? Mam złe doświadczenia z tym specyfikiem nakładanym pedzlem

Ciężko mi to stwierdzić. Nałożyłem dwie takie szczere warstwy specyfiku. Jeśli chodzi o kalki z MC to małe kalki się wywijały w druga stronę i nawet płyn na kalki z wamodu nie dał rady. nie odczułem tez jakiegoś przyrostu grubości. Jeśli chodzi o kalki irackie z Techmodu i Propagteam to były nadal bardzo cienkie i dzieki niemu nie podarły się - więc jak dla mnie na plus.

• 6 months later...
Napisano (edytowane)

Witam. Jako uzupełnienie warsztatu zestaw, o którym jeden z kolegów wspomniał wyżej, czyli OKIT. Udało mi się go kupić, co należy traktować w kategorii szczęścia lub cudu.

A w pudełku:

- mi-2 z Mistercrafta ( bo taki plastik na tą firmą) - bardzo ładny odlew, wszystko jak należy, żadnych nalewek i niedolewek,

- ładna instrukcja - w tym na nowo zaprojektowany schemat montażu oraz kolorowe tablice z kamuflażem

- ciekawa kalka,

- fajna blaszka,

- bardzo ładne żywice zawierające poprawną tablice rozdzielcza, genialne fotele, drążki oraz koła.

Fotki ponizej

IMG20260105173820.jpg

IMG20260105173921.jpg

IMG20260105173849.jpg

IMG20260105173859.jpg

IMG20260105174036.jpg

IMG20260105173833.jpg

Edytowane przez bart207skw
  • Like 1
Napisano
23 minuty temu, bart207skw napisał:

Udało mi się go kupić, co należy traktować w kategorii szczęścia lub cudu.

Skoro taki rzadki, to może lepiej zostawić nie sklejonego?

A jeśli jednak będziesz robił, to jakie malowanko wybrałeś? 

Napisano
10 minut temu, Grzes napisał:

Skoro taki rzadki, to może lepiej zostawić nie sklejonego?

A jeśli jednak będziesz robił, to jakie malowanko wybrałeś? 

Na razie trafił na ołtarzyk. Może czeskie zrobię. Kiedyś. Ostatnio jednego MC zrobiłem w tym warsztacie, więc czas na inne śmigłowce😉.