Skocz do zawartości

M48 A2C, 1/72, Revell

Kacperek315

Rekomendowane odpowiedzi

To może pomaluj najpierw od wewnątrz, zobaczysz różnicę.

No i to jest myśl, na wewnętrznej stronie modelu dam te 2 kolorki i wrzucę fotkę, żebyście mogli lepiej doradzić.

Chyba wystarczy tylko jak przetestuję bez robienia wash-a.

• Odpowiedzi 110
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To może pomaluj najpierw od wewnątrz, zobaczysz różnicę.

No i to jest myśl, na wewnętrznej stronie modelu dam te 2 kolorki i wrzucę fotkę, żebyście mogli lepiej doradzić.

Prawie zawsze tak robię, połóż, o ile stosujesz podkład, dwie warstwy farby, część was:bip:, drugą zostaw czystą.

Witam!

Jeśli zdecydowałeś się malować model farbami Humbrola (zapewne pędzel?) i pojazd ma być w barwach U.S Army to tu dużego pola manewru nie ma .

Farba Humbrola nr. H-75 wg. producenta nosi nazwę "Bronze Green, H-66 to "Olive Drab" (bardzo ciemny odcień). Jeśli nie należysz do fanatyków odcieni to moim skromnym zdaniem lepiej do tego celu nadała by się farba Humbrola nr. 155 o nazwie "Matt Olive Drab" (jest dużo jaśniejsza niż H-66) - lub ostatecznie H-150 "Matt Forest Green" też z gatunku oliwkowych.

Pozdrawiam!

do tego celu nadała by się farba Humbrola nr. 155 o nazwie "Matt Olive Drab"

Nono, zaraz będę malował bo tak się składa, że mam tą farbę do mojego Willys-a.

(zapewne pędzel?)

Oczywiście , że pędzel, ale ostatniego czasu maluje mi się nim wyśmienicie.

No ta ja powracam, spróbowałem 2 farb. Liczą się tylko te farby na błotnikach. Na błotniku z lewej jest farba H66, a z prawej H75. Wg mnie H75 jest lepsze do pomalowania czołgu, a wy jak uważacie?

SDC11178.jpg

Użyj tej po prawej, pod washem i po innych hennach ściemnieje i będzie

Użyj tej po prawej, pod washem i po innych hennach ściemnieje i będzie

Ale już użyłem H155 na wierzy, tak jak doradził temir 2.

która to ?? Czołgi USA były malowane na ciemny zielony lun zieleń oliwkowa, ciemna.

która to ??

To żadna z tych co są na zdjęciu, po prostu kierowałem się radą rObO87, ale jak patrzę na fotki czołgu i innego amerykańskiego sprzętu to kolor H155 jest idealny, to jest farba Olive Drab. Tylko najgorsze jest to, że zamiennik farb Revell też podaje do amerykańskiego malowania H66.

no ja kiedyś dawno temu sklejałem ten modelik jeszcze jako ESCI i w instrukcji było podane, by malować H 155 właśnie

No widać, że ESCI miała lepiej dobrane kolory. Ogólnie dzięki koledzy za pomoc w doborze koloru. Jutro może pokażę fotkę pomalowanej wieży.

Ps. Już błąd poprawiony.

Edytowane przez Gość

Instrukcja to za mało i często wprowadza w błąd, lookaj:

Wielkie dzięki za fotki, bo większości z nich jeszcze nie znałem, chociaż już trochę ich nazbierałem z neta. Niedługo biorę się za robienie skrzyneczek i innych dupereli, które będzie można wrzucić na czołg tylko szkoda, że nia ma dość dobrych kanistrów w tej małej skali.

Nie ma sprawy, ja teraz zanim coś zrobię, to szukam fotek i dodaję elementy, tak jak w przypadku TK-W II, za Chiny Ludowe, nie wiedziałem czy górny luk był otwierany, myślałem, że jest tak zrobiona wentylacja i tyle, a tu proszę, to jest właz. Poszukaj jeszcze na zachodnich forach, ja tam znalazłem np. fotki 7TP, których za Diabła nie było, na żadnym forum polskim.

To znaczy ja już wiem co mam poprawić czy dorobić. Na pewno zrobię z alupuszki osłony na reflektory i tyle z przeróbek, no i jeszcze gąski.

Puszka jest dość twarda, jak masz świeczki z IKEA, są dużo lepsza w obróbce, bardziej plastyczna.

No to tak, na razie pomalowana w całości na kolor bazowy jest tylko wieża. Jeszcze domalować wizjery i resztę dupereli.

SDC11215.jpg

Trochę się zdziwiłem malując, bo jakoś ciężko kryła ta farba Humbrol-a, ale kilka kropel rozcieńczalniku z Wamod-u i jakoś mi się udało. Teraz szukam zdjęcia, na którym byłoby pokazane skąd dokładnie odchodziła antena od radiostacji.

Pozdrawiam