Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam. Jestem w trakcie budowy Leoparda 2A5 w barwach 34 Brygada Kawalerii Pancernej z kalek toro 35D64 (zestaw B, nr 1103, tablice UA 0344T) i mam mały zgrzyt z malowaniem, ponieważ instrukcja z kalkomanii mija się z rzeczywistością. Może macie jakieś zdjęcia tego modelu lub budowaliście ten pojazd coś doradzicie. Znalazłem trochę zdjęć, głównie na Facebooku Hetmańskiej Brygady, ale to moja pierwsza próba odwzorowania konkretnego wozu i może po prostu nie potrafię szukać. 

Instrukcja wygląda tak

35d64inst1.jpg

Lewy bok jest inny ale na Facebooku 34 Brygady znalazłem odpowiednie zdjęcie

481105823_1564186687402577_3466154241123

Problem mam z okolicą włazu kierowcy, gdzie lewa część włazu i peryskop umieszczony obok wydają się zielone, a chyba we wszystkich Leopardach 2A5 jakie widziałem ten obszar pod wieżą jest pokryty ciemną plamą. Zdjęcie z wikimedii

Polish_Leopard_2A5_main_battle_tank_duri

PS. Pojazd chyba nie był przemalowany i kolory to standardowe barwy NATO?

witamy na pokładzie! farby fajne masz z AK i Vallejo, i klej z revella może być oraz dodatkowo tamiya cement do elementów które trzymają cały model w kupie. powodzenia🙂

W dniu 1.01.2026 o 13:51, sowiet napisał:

Witam , zaczynam sklejać modele poleci ktoś jakis klei i farby dla poczatkujacego 

Cześć. To może garść porad od świeżaka. Jak na razie skleiłem i pomalowałem kilka modeli (nie licząc kilkudziesięciu tylko sklejonych w dzieciństwie 😉) więc wszystko jest teraz na świeżo.

Jeśli chodzi o klej to przede wszystkim Tamiya Extra Thin, skleisz nim większość elementów. Plus może jakiś zwykły normalnej gęstości do elementów, które trzeba posmarować przed spasowaniem. Jeżeli w zestawie są elementy fototrawione to będziesz potrzebował kleju cyjanoakrylowego.

Wybór farb zależy od tego czym malujesz, pędzlem czy aerografem. Ja maluję głównie aerografem i od początku używam farb Tamiya i Mr.Hobby z serii H (pierwszy model to Leopard 2A6 od Tamiyi). Farby są ze sobą kompatybilne, można je mieszać i dużo wybaczają przy malowaniu. Do rozcieńczania zdecydowanie Mr.Color Leveling Thinner. Od Mr.Hobby malowałem jeszcze farbami Mr.Color (C). Do aerografu świetne, do pędzla kompletnie się nie nadają. W tej chwili testuję farby Hataki, lakiery serii Orange i akryle Red. Lakiery całkiem fajne ale seria Red dla początkującego dość trudna w mojej ocenie.

To tak z mojego skromnego doświadczenia. Ale jak pooglądasz warsztaty czy galerie, to modelarze tu na forum używają chyba każdego rodzaju farby. Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony.

PS. Na początek polecam Ci na YouTubie kanał sklepu Agtom, filmy od najstarszych. Przy okazji budowy modeli prowadzący opowiada o narzędziach i chemii modelarskiej, ich rodzajach i zasadzie działania.

20 godzin temu, marfy napisał:

Cześć. To może garść porad od świeżaka. Jak na razie skleiłem i pomalowałem kilka modeli (nie licząc kilkudziesięciu tylko sklejonych w dzieciństwie 😉) więc wszystko jest teraz na świeżo.

Jeśli chodzi o klej to przede wszystkim Tamiya Extra Thin, skleisz nim większość elementów. Plus może jakiś zwykły normalnej gęstości do elementów, które trzeba posmarować przed spasowaniem. Jeżeli w zestawie są elementy fototrawione to będziesz potrzebował kleju cyjanoakrylowego.

Wybór farb zależy od tego czym malujesz, pędzlem czy aerografem. Ja maluję głównie aerografem i od początku używam farb Tamiya i Mr.Hobby z serii H (pierwszy model to Leopard 2A6 od Tamiyi). Farby są ze sobą kompatybilne, można je mieszać i dużo wybaczają przy malowaniu. Do rozcieńczania zdecydowanie Mr.Color Leveling Thinner. Od Mr.Hobby malowałem jeszcze farbami Mr.Color (C). Do aerografu świetne, do pędzla kompletnie się nie nadają. W tej chwili testuję farby Hataki, lakiery serii Orange i akryle Red. Lakiery całkiem fajne ale seria Red dla początkującego dość trudna w mojej ocenie.

To tak z mojego skromnego doświadczenia. Ale jak pooglądasz warsztaty czy galerie, to modelarze tu na forum używają chyba każdego rodzaju farby. Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony.

PS. Na początek polecam Ci na YouTubie kanał sklepu Agtom, filmy od najstarszych. Przy okazji budowy modeli prowadzący opowiada o narzędziach i chemii modelarskiej, ich rodzajach i zasadzie działania.

Klej Tamiya Extra Thin to już przeżytek. Lepszy wybór to Mr Hobby Cement S albo SP. Elementy najpierw przymierzasz i kleisz nie odwrotnie. Fototrawione elementy mozna tez kleić AMMO Ultra Glue które też nadaje sie do przezroczystych elementów. Hataki Red lejesz prosto z butelki bez rozcieńczania  na cisnieniu 1 bara. A farby zalezy komu jakie przypadną. Ja maluje farbami Ak 3g , Hataka Red, Heller, Humbrol Akryl i Emalia, Italeri, Life Color, Model Master, Mr Hobby seria C i H, Revell Akryl i Emalia, Tamiya Emalia i Vallejo Air. Od siebie nie polece nigdy farb Tamiya akrylowych alkoholowych bo śmierdzą amoniakiem dla mnie.

53 minuty temu, DamianosPL napisał:

Klej Tamiya Extra Thin to już przeżytek. Lepszy wybór to Mr Hobby Cement S albo SP. Elementy najpierw przymierzasz i kleisz nie odwrotnie. Fototrawione elementy mozna tez kleić AMMO Ultra Glue które też nadaje sie do przezroczystych elementów. Hataki Red lejesz prosto z butelki bez rozcieńczania  na cisnieniu 1 bara. A farby zalezy komu jakie przypadną. Ja maluje farbami Ak 3g , Hataka Red, Heller, Humbrol Akryl i Emalia, Italeri, Life Color, Model Master, Mr Hobby seria C i H, Revell Akryl i Emalia, Tamiya Emalia i Vallejo Air. Od siebie nie polece nigdy farb Tamiya akrylowych alkoholowych bo śmierdzą amoniakiem dla mnie.

Tak, Cement S jest świetny, sam go używam. Ale Extra thin popularniejszy dlatego o nim wspomniałem. Co do Hataki to nie wiem, może trafił mi się jakiś trefne zestawy. Co drugą buteleczkę musiałem otwierać i szpatułką rozmieszać osad, który zebrał się na dnie. Nawet dodana metalowa kulka nie pomagała. Odrobina rozcieńczalnika i kropla lub dwie flow improvera sprawiały, że dało się tym malować. Podobna sytuacja w zestawie Warsaw Pact AFV jak i Modern Polish Army. Z zestawem do panelowania Warsaw Pact AFV mam też problem kolorami gdzie baza jest ciemniejsza od cieni. To trochę zniechęca.

17 godzin temu, marfy napisał:

Co do Hataki to nie wiem, może trafił mi się jakiś trefne zestawy. Co drugą buteleczkę musiałem otwierać i szpatułką rozmieszać osad, który zebrał się na dnie. Nawet dodana metalowa kulka nie pomagała.

Ja przyznam się szczerze, że po kilku eksperymentach z farbami w butelkach ala Vallejo zniechęciłem się do tych farb właśnie ze względu na brak możliwości dokładnego wymieszania szczególnie tych, które już swoje odstały na półce. Wszystkie farby z tych pojemników przelałem do słoiczków ala Tamiya/Gunze. Na razie mi sie to sprawdza ale przyznaję, że sposób jest nieco upierdliwy.

3 godziny temu, model91 napisał:

Potrzebuje pomocy, jak odtworzyć główki śrub w modelach czołgów w skali 1:35?? 

Musisz sobie zakupić takie same śruby jak zniszczyłeś 😉i po prostu przykleić w danym miejscu. Zobacz w Moje Hobby , w dziale dodatki do pojazdów wojskowych tam masz folder właśnie "śruby i nakrętki" i tyle. Pozdr. A. 

• Thanks 1

Godzinę temu, Empire123 napisał:

Mam pytanko: czy jakakolwiek firma robi kamuflaż  roślinny do pojazdów z IIWŚ?- za odpowiedz , z góry wielkie dzięki.

Może coś bardziej szczegółowo Przyjacielu, o jaki kamuflaż Ci chodzi, o rośliny, a tak to jakie, bo możliwości jest mnóstwo, są nawet palmy:mrgreen:  , napisz konkretnie co Ci potrzeba, a najlepiej wrzuć jakąś fotkę to będzie wiadomo czego szukać😉. Pozdr. A.

1 godzinę temu, Empire123 napisał:

Chodziło mi o gałązki z liśćmi  jako kamuflaż dla PZKPFW IV H, a nie o roślinność do dioram.

W linku podanym przez robertmodelarz znajdziesz wszystko czego potrzebujesz. Wybierasz interesujące Cię rośliny, ewentualnie dzielisz na fragmenty, i obkładasz model. Tu jest chyba dokładnie to czego szukasz:

https://www.mojehobby.pl/catalog/Siatki-maskujace.html?search_producer=7973405

2 godziny temu, model91 napisał:

Z jakiego materiału dorabiać przewody na pancerce??

Jakie przewody? Elektryczne, hydrauliczne czy paliwowe? To ważne bo każdy ma inną średnicę i inne zastosowanie. Napisz coś więcej. Pozdr.A.

2 godziny temu, model91 napisał:

Która marka farb waszym zadaniem najbardziej oddaje kolor dunkelgrau?? Szukam do pomalowania stuga lII.

Ja hataki do dunkelgrau używam