DamianosPL Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia Z racji ze planuje lecieć do Japonii w niedługim czasie i interesuję sie bardzo Japonią i Anime. Postanowiłem zrobić coś japońskiego poza pancerką. Padło na moją ulubioną firmę czyli Airfix bo od tego wszystkiego zacząłem modelarstwo a dokładnie około 7 lat temu sporo czasu zleciało. Przez ten okres czasu trochę umiejętności nabrałem z wyjątkiem robienia preshedingu i innych tego typu rzeczy (wole bardziej minimalnie zakurzone modele niz ubrudzone). Kadłub samolotu pomaluje kolorem ATOM COLOR IJN Ash Grey nigdy nie uzywałem farb od Ammo bo podobno są szajs i ciężkie w malowaniu. Ale czas wypróbować ich nową serie ATOM. Nie mam dedykowanego Rozcieńczalnika ale będe coś kombinował. Mam rozcienczalniki od Italeri , Ak 3g , Mr Hobby Aqeous więc będe testował czym dobrze się rozcieńcza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 12 Kwietnia Autor Share Napisano 12 Kwietnia Aktualny progress. Zostało zapodkładować pare elementów i wnętrze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 13 Kwietnia Autor Share Napisano 13 Kwietnia Elementy zapodładowane. Podkład oceniam na 0/10 syf dla mnie nie da sie malowac tym wogole spływa z modelu nawet z dedykowanym rozcienczalnikiem lepsza celuloza. Airfix mówi ze wnetrze 226 nie posiadam tego koloru wiec dałem 155 1 warstwe. Drugą warstwę dam w między czasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia Wnętrze dostało 2 warstwę Humbrol 155 i 1 element gun metalem Italeri. Pomalowałem jeszcze silnik i koła Revell 99 Aluminium. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 20 Kwietnia Autor Share Napisano 20 Kwietnia Kalkomanie dane na tablice rozdzielczą. Oszklenie było maskowane ale trzeba bedzie zrobić by lepiej wyglądało. A o podładzie to szkoda gadać Taki sam syf ten AK 3gen jak Mr Hobby Aqueous. Oj trzeba bedzie wrócić do starego sprawdzonego śmierdziela Surfacera jeśli chodzi o podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia Oszklenie bezdyskusyjnie do poprawki. Co do podkładu - na moje oko za bardzo rozcieńczony lub za wysokim ciśnieniem psikasz i wszystko spływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia Ładnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 20 Kwietnia Autor Share Napisano 20 Kwietnia 21 minut temu, jachud3 napisał: Oszklenie bezdyskusyjnie do poprawki. Co do podkładu - na moje oko za bardzo rozcieńczony lub za wysokim ciśnieniem psikasz i wszystko spływa. Wiem oszklenie do poprawki. Podkład to 3 farba 1 rozcienczalnik . Cisnienie 1:0 bar dysza 0.2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia Jeśli masz drugi aerograf albo inną dyszę do obecnego to spróbuj z większą, 0,2mm to do jakichś precyzyjnych malunków w zasadzie jest, podkładowanie najprzyjemniej się robi 0,5. Co nie zmienia faktu, że dalej coš jest nie tak z proporcjami albo ciśnieniem. Próbowałeś różne kombinacje rozcieńczeń i nastaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 20 Kwietnia Autor Share Napisano 20 Kwietnia 47 minut temu, jachud3 napisał: Jeśli masz drugi aerograf albo inną dyszę do obecnego to spróbuj z większą, 0,2mm to do jakichś precyzyjnych malunków w zasadzie jest, podkładowanie najprzyjemniej się robi 0,5. Co nie zmienia faktu, że dalej coš jest nie tak z proporcjami albo ciśnieniem. Próbowałeś różne kombinacje rozcieńczeń i nastaw? Próbowałem rozcieńczać 1:1 i 1:2 i nadal to samo. Moze jest to problem z rozcienczalnikiem? Z celulozą od Mr Hobby 1:2 albo 1:1 nie miałem problemu z tą dyszą . I nie mam innego aero i innych dysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 21 Kwietnia Autor Share Napisano 21 Kwietnia Poprawka akrylowego podkładu malowana celulozą 1 podkład 2 MLT. Śmigło pomalowane Revell 90. Zero pomalowany farbą Ammo ATOM 20141 IJN Ash Grey. Wszystkie farby typowo akrylowe rozcieńczam Thinnerem od Italeri. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Kwietnia Share Napisano 21 Kwietnia Łączenie skrzydeł z kadłubem od spodu i połówek kadłuba od góry do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 21 Kwietnia Autor Share Napisano 21 Kwietnia Zaszpachlowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Kwietnia Share Napisano 21 Kwietnia Jeszcze raz, na spokojnie: Zwróć uwagę na zapadliska nad klapami od góry, te na niebiesko też warto wyprostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 22 Kwietnia Autor Share Napisano 22 Kwietnia Zaszpachlowane i wyszlifowane. Zostawiam tak jak jest teraz nic z tym juz nie robie. Nakładam na to farbe i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Kwietnia Share Napisano 22 Kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 1 Maja Autor Share Napisano 1 Maja Przemalowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Maja Share Napisano 1 Maja Przód osłony silnika do poprawki, zostawiłeś zupełnie nieobrobiony szew z prawej strony patrząc od przodu. Przejście lewe skrzydło-kadłub też wygląda jakby potrzebowało dopieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 2 Maja Autor Share Napisano 2 Maja Lewe skrzydło-kadłbu poprawione i przemalowane ale juz zdjecia nie zrobiłem. Dół pomalowałem pędzelkiem mieszanką 4 Humbrol 25 : 1 Tamiya XF-26 bo nie posiadam koloru Blue Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja Hmm do tego aotake, czyli blue green do wnęk ,to jeszcze kropla srebrnego zdaje mi się powinna dojść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 2 Maja Autor Share Napisano 2 Maja 55 minut temu, wuwumaster napisał: Hmm do tego aotake, czyli blue green do wnęk ,to jeszcze kropla srebrnego zdaje mi się powinna dojść Sugerowałem sie instrukcją Tamiya bo Airfix to wogole nie podaje ze sie powinno malować . Tamiya mówi X13 :3 + X25 :1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja No, tak to nie wyglądało. nawet jeśli dodałbyś srebrnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja (edytowane) Nie wiem czemu Tamka tak uprościła temat tego koloru, ale... Jak wpiszesz Aotake w google to od razu dużo podpowiedzi wyskakuje https://images.app.goo.gl/BTWTh P.s. Sprawdziłem te kolory co podaje Tamka w instrukcji, błękitni metalik i zielony clear, to... może się udać ale zastąpienie matowymi ciemniejszymi kolorami to nie da pożądanego koloru, niestety Edytowane 2 Maja przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 2 Maja Autor Share Napisano 2 Maja (edytowane) Godzinę temu, wuwumaster napisał: Nie wiem czemu Tamka tak uprościła temat tego koloru, ale... Jak wpiszesz Aotake w google to od razu dużo podpowiedzi wyskakuje https://images.app.goo.gl/BTWTh P.s. Sprawdziłem te kolory co podaje Tamka w instrukcji, błękitni metalik i zielony clear, to... może się udać ale zastąpienie matowymi ciemniejszymi kolorami to nie da pożądanego koloru, niestety Czyli ten kolor będzie dobry jeśli kupię tak? Edytowane 2 Maja przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja (edytowane) Na pewno będzie duuużo lepszy P.s. tak w ramach ciekawostki, bo widzę u autora Humbroli w użyciu, akurat sobie trochę z sentymentu trochę z ciekawości czytam klasykę p.Wagnera, już tam podawał przepis na Aodake Iro, Humbrol : 52 Baltic blue met - 12 części , 50 green mist met - 6 części i 11 srebrny met - 1 część. Może komuś się przyda (albo do posiadanych Humbroli, albo do odpowiedników ww kolorów) Pozdr ww Edytowane 2 Maja przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi