Skocz do zawartości

Kittyhawk Mk. IA AK913, 112 Sq (1:48 Hasegawa) - parawarsztat

Helmut

Rekomendowane odpowiedzi

Kokpit skompletowany, wpakowany w kadłub, kadłub sklejony!

I jak już to wszystko zrobiłem, klej wysechł, to się zorientowałem, że nie wkleiłem zespołu chłodnicy. Drobiażdżek taki. Brawo ja.

Edytowane przez Helmut

38 minut temu, Helmut napisał:

Kokpit skompletowany, wpakowany w kadłub, kadłub sklejony!

I jak już to wszystko zrobiłem, klej wysechł, to się zorientowałem, że nie wkleiłem zespołu chłodnicy. Drobiażdżek taki. Brawo ja.

Drobiazg, rozklej - rozetnij część silnikową dołem. To krótki odcinek, powinno się wszystko wcisnąć do środka wink4.

• Thanks 1

Dzięki! Już rozkleiłem, i to i górą i dołem. Całe szczęście tu są wąskie powierzchnie klejenia, więc obyło się bez szkód. Problemem tu jest nie tyle długość, co szerokość chłodnicy, dlatego musiałem i górę rozkleić. Plus będzie jeszcze zabawa w pozycjonowanie, biorąc pod uwagę wąski dostęp.
A, nie, sorry, głównym problemem to jest moje ogarnięcie... XD

• Haha 1

47 minut temu, greatgonzo napisał:

No poszło się paść dilowanie...

59 minut temu, barszczo napisał:

A zaszpachlowałeś szparę na łączeniu górnej i dolnej połówce elementu chłodnic? Widać ją przez wlot i bardzo psuje odbiór.

To tak, to się faktycznie bardzo rzuca w oczy. Ale gorszym problemem jest zupełny brak wyprofilowania tuneli chwytu powietrza.

próbuję poradzić sobie z tym tak:

IMG_4381.jpeg

IMG_4405.jpeg

To pociesz się, że będziesz miał trochę łatwiej. U Ciebie tak samo nie ma też profilu pomiędzy chłodnicą a wylotem?

Panowie, teraz mam pytanie: czy pustynne, czy też ściślej, Kittyhawki w 112 sq miały zamontowane podkadłubowe uchwyty do bomb/zbiorników przed kwietniem 1942? Data stąd, że dopiero wówczas z Kittyhawków zrobiono Kittybombery.  Na zdjęciu AK 803 nie jestem się w stanie dopatrzeć żadnej tego typu instalacji (chociaż może nie wiem, na co patrzeć); image.jpeg.638aa7c4852b847132dca121976d483e.jpeg

z kolei widać ją wyraźnie pod Kittyhawkiem (najpewniej GA-V), przy który pozuje nasz Urbańczyk,

image.jpeg.a90f12976139724566a976ea27dba390.jpeg

ale ciemny kolor spodu wskazywałby na czas od kwietnia w dół, (wg. Polish Fighter Colors 2), więc przed momentem, który mnie interesuje.  Mądrości zbiorowa, pomóż!

18 godzin temu, Helmut napisał:

Panowie, teraz mam pytanie: czy pustynne, czy też ściślej, Kittyhawki w 112 sq miały zamontowane podkadłubowe uchwyty do bomb/zbiorników przed kwietniem 1942? Data stąd, że dopiero wówczas z Kittyhawków zrobiono Kittybombery. 

Wydaje mi się że to była instalacja montowana w zależności od misji. Całą kupę wyrzutników i bomb produkuje Edward do swojego modelu. Zawsze można wykorzystać wink4.

• Thanks 1