Helmut Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia (edytowane) Kokpit skompletowany, wpakowany w kadłub, kadłub sklejony! I jak już to wszystko zrobiłem, klej wysechł, to się zorientowałem, że nie wkleiłem zespołu chłodnicy. Drobiażdżek taki. Brawo ja. Edytowane 19 Kwietnia przez Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia 38 minut temu, Helmut napisał: Kokpit skompletowany, wpakowany w kadłub, kadłub sklejony! I jak już to wszystko zrobiłem, klej wysechł, to się zorientowałem, że nie wkleiłem zespołu chłodnicy. Drobiażdżek taki. Brawo ja. Drobiazg, rozklej - rozetnij część silnikową dołem. To krótki odcinek, powinno się wszystko wcisnąć do środka . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia Dzięki! Już rozkleiłem, i to i górą i dołem. Całe szczęście tu są wąskie powierzchnie klejenia, więc obyło się bez szkód. Problemem tu jest nie tyle długość, co szerokość chłodnicy, dlatego musiałem i górę rozkleić. Plus będzie jeszcze zabawa w pozycjonowanie, biorąc pod uwagę wąski dostęp. A, nie, sorry, głównym problemem to jest moje ogarnięcie... XD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia A zaszpachlowałeś szparę na łączeniu górnej i dolnej połówce elementu chłodnic? Widać ją przez wlot i bardzo psuje odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Niebiesko 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Ta kolorowa seria jest niesamowita. Jest jeszcze druga część tej sesji, niestety już czarno - biała, ale są tam brytyjskie Tomahawki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia 47 minut temu, greatgonzo napisał: Niebiesko No poszło się paść dilowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia 59 minut temu, barszczo napisał: A zaszpachlowałeś szparę na łączeniu górnej i dolnej połówce elementu chłodnic? Widać ją przez wlot i bardzo psuje odbiór. To tak, to się faktycznie bardzo rzuca w oczy. Ale gorszym problemem jest zupełny brak wyprofilowania tuneli chwytu powietrza. próbuję poradzić sobie z tym tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia W 1:32 jest to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia To pociesz się, że będziesz miał trochę łatwiej. U Ciebie tak samo nie ma też profilu pomiędzy chłodnicą a wylotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia Panowie, teraz mam pytanie: czy pustynne, czy też ściślej, Kittyhawki w 112 sq miały zamontowane podkadłubowe uchwyty do bomb/zbiorników przed kwietniem 1942? Data stąd, że dopiero wówczas z Kittyhawków zrobiono Kittybombery. Na zdjęciu AK 803 nie jestem się w stanie dopatrzeć żadnej tego typu instalacji (chociaż może nie wiem, na co patrzeć); z kolei widać ją wyraźnie pod Kittyhawkiem (najpewniej GA-V), przy który pozuje nasz Urbańczyk, ale ciemny kolor spodu wskazywałby na czas od kwietnia w dół, (wg. Polish Fighter Colors 2), więc przed momentem, który mnie interesuje. Mądrości zbiorowa, pomóż! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia Ok, już chyba wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakeplisken Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia tu masz wczesne malowanie, i zestaw do bommbera ,moim zdaniem byly.montowane w zaleznosci od misji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia 18 godzin temu, Helmut napisał: Panowie, teraz mam pytanie: czy pustynne, czy też ściślej, Kittyhawki w 112 sq miały zamontowane podkadłubowe uchwyty do bomb/zbiorników przed kwietniem 1942? Data stąd, że dopiero wówczas z Kittyhawków zrobiono Kittybombery. Wydaje mi się że to była instalacja montowana w zależności od misji. Całą kupę wyrzutników i bomb produkuje Edward do swojego modelu. Zawsze można wykorzystać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 23 Kwietnia Autor Share Napisano 23 Kwietnia (edytowane) Zdecydowałem się na rozwiązanie minimalne: zostawiłem, a właściwie zrobiłem, uchwyty podstawowe, montowane od razu w fabryce (jak sądzę), a przewidziane przez producenta miejsce na szynę (?) zaślepiłem hipsem. Podwieszanych zbiorników nie lubię, a lot, który chcę upamiętnić, na pewno był bez bomb. Edytowane 23 Kwietnia przez Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Kwietnia Share Napisano 23 Kwietnia 3 godziny temu, Helmut napisał: Podwieszanych zbiorników nie lubię, a lot, który chcę upamiętnić, na pewno był bez bomb. Przejrzałem zdjęcia i po demontażu ustrojstwa od bomb, nic tam nie zostawało. Ani na skrzydłach, ani na kadłubie. Poniżej dwa najlepsze ujęcia jakie znalazłem, oba Kanadyjczyki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 23 Kwietnia Share Napisano 23 Kwietnia Pewnie znasz, ale tak na wszelki wypadek Tak +/- od str. 400, co prawda podwieszony, ale... https://www.si.edu/media/NASM/NASM-Manual-000003652.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 23 Kwietnia Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2 godziny temu, Soris napisał: Pewnie znasz, ale tak na wszelki wypadek Tak +/- od str. 400, co prawda podwieszony, ale... https://www.si.edu/media/NASM/NASM-Manual-000003652.pdf Nie znałem, dzięki! Piękne to!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 23 Kwietnia Autor Share Napisano 23 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, barszczo napisał: Przejrzałem zdjęcia i po demontażu ustrojstwa od bomb, nic tam nie zostawało. Ani na skrzydłach, ani na kadłubie. Wiesz, ja się zastanawiam w drugą stronę: czy fabrycznie montowano tylko same uchwyty, tak, jak tu: W instrukcji od @Soris na schemacie systemu paliwowego (str. 226 w pdf, wg paginacji dokumentu 136) jest wyraźnie zaznaczone miejsce do podłączenia zewnętrznego zbiornika. Jeśli to było montowane od razu w Buffalo, to musieli tam od razu przewidzieć, jak taki zbiornik zamontować. Co do Kanadyjczyków, to mam wątpliwość. Pod spodem AL218 faktycznie nic nie widać, ale na innej "odbitce" AK803 wydaje się, że widać dwa otwory na środku brzucha , . Nie widać natomiast samych tych uchwytów "centralnych", jak i nie ma natomiast śladu po uchwytach montowanych do skrzydeł. Może po prostu w skrzydłach były przewidziane miejsca, gdzie to przymontować, a miejsca montażu tych "centralnych" były po prostu schowane pod blachą kryjącą środek płata (w Curtissie mówiono na to keel). A szyna była elementem zestawu do montażu zbiornika/bomb. I chyba tak zrobię. Zostawię tylko te środkowe dziury. Edytowane 23 Kwietnia przez Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 23 Kwietnia Share Napisano 23 Kwietnia (edytowane) Tutaj też chyba widać otwory Nie wiem, na ile tutaj są kompletne te "bebechy" i czy cokolwiek wnosi to do tematu, ale jest ładne Edytowane 23 Kwietnia przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 23 Kwietnia Autor Share Napisano 23 Kwietnia 5 minut temu, Soris napisał: Tutaj też chyba widać otwory W rzeczy samej. 5 minut temu, Soris napisał: Nie wiem, na ile tutaj są kompletne te "bebechy" i czy cokolwiek wnosi to do tematu, ale jest ładne Nawet jak nie wnosi teraz, to kiedyś wniesie na pewno. A że ładne, to insza inszość. Gdzie dają takie rarytasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 23 Kwietnia Autor Share Napisano 23 Kwietnia (edytowane) Z innej bajki: ponieważ doszedł już overtrees Eduarda z ichnim E, skorzystałem z okazji, odcisnąłem blue stuffem profil, którego niet w Hasce i skopiowałem go w Milipucie. a potem przykleiłem go w odpowiednie miejsce sekcji chłodnicy oczywiście krzywo, więc i tak musiałem doszpachlowywać... A w tzw. międzyczasie pracowałem nad profilami kanałów wlotowych. Potem jeszcze dorzuciłem jakieś rury od góry Edytowane 23 Kwietnia przez Helmut 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 24 Kwietnia Share Napisano 24 Kwietnia (edytowane) 12 godzin temu, Helmut napisał: Gdzie dają takie rarytasy? Generalnie, to ja je mam na dysku (niestety bez opisanych źródeł pozyskania, wiem brzydko z mojej strony ), to ostatnie to będzie chyba stąd: https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/43224-emd-132-p-40n-wheel-hubs/ https://www.tapatalk.com/groups/hyperscale/p-40-q-no-not-that-one-1-72-az-model-p-40e-t238535.html Edytowane 24 Kwietnia przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 24 Kwietnia Autor Share Napisano 24 Kwietnia 4 godziny temu, Soris napisał: Generalnie, to ja je mam na dysku (niestety bez opisanych źródeł pozyskania, wiem brzydko z mojej strony ) Witamy w klubie! I dziękuję, pokopię tam. Wygląda, że w kolekcji Life'a jest dużo więcej zdjęć P-40, niż by to wynikało z wyników z wyszukiwarki. I w promocji jeszcze dostałem wygląd tylnej ścianki frontu gondoli podwozia. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Kwietnia Share Napisano 24 Kwietnia 34 minuty temu, Helmut napisał: Wygląda, że w kolekcji Life'a jest dużo więcej zdjęć P-40, niż by to wynikało z wyników z wyszukiwarki. Jeśli chodzi o P-40D/E, to jest dosłownie kilka sztuk. Te dwa dotyczące podwozia są najfajniejsze. Reszta to kadłub i ewentualnie silnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi