Szałek_CMG Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Dawno nie działałem nad modelami, ale w końcu pora to zmienić. Zaczynam na rozgrzewkę od naczepy, która docelowo będzie podpięta pod Scanię. Od razu mówię, że będzie to odwzorowanie w max 70%, będzie ona wyglądać inaczej niż na zdjęciach, tak jak kiedyś gdy jeździła pod Scanią (niebieskie burty), do tego będzie trochę mojej inwencji, poza tym to moja pierwsza naczepa i pewnie nie wyjdzie za ciekawie...Jednak jak na mnie przystało, model prosto z pudła nie przejdzie, więc będzie tutaj sporo przeróbek, jak na naczepę. 1. Nowa przednia ściana 2. Nowy tył (plandeka+burta i nowy zderzak) 3. Nowe osłony boczne 4. Skrzynka na narzędzia z wyposażeniem 5. Podniesiona na stałe oś. Dziś przez sobotę złożyłem wstępnie ramę, zrobiłem także podniesioną oś. Teraz czeka na mnie sporo szpachlowania, szlifowania itp. Czasu na modele niestety nie mam za dużo, po pierwsze szkoła, po drugie treningi.... Daję fotki oryginału i dwie z tego co mam Model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekG Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 No Szałek zapowiada się kolejny ciekawy model z historycznym odzwierciedleniem w rzeczywistości. Życzę powodzenia na pewno będę śledził ten wątek, bo jesteś jednym z lepiej zapowiadających się młodych modelarzy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Ja również będę śledził Twoją relację bo podobała mi się Scania A tak w ogóle to jesteś "ziomek" bo ja jestem z Inowrocławia a to niedaleko pozatym mój tata pracuje w firmie w Mogilnie to tym bardziej jesteś "ziomek"!!! Może przybliżysz sposób zrobienia podniesionej osi? Pozdrawiam i powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 No, to ja tez będę śledził twoja relację bo jak powiedział Przemek jesteś jednym z lepiej zapowiadających się młodych modelarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 22 Listopada 2008 Autor Share Napisano 22 Listopada 2008 A w jakiej firmie jeździ Twój tata Krzychu? Podniesioną oś zrobiłem mało profesjonalnie, po prostu odciąłem przednie zawieszenie, wyciąłem kilka mm i przykleiłem z powrotem. Dziś trochę popracowałem, zrobiłem wstępnie przednią ścianę. Czeka ją jeszcze trochę poprawek, szpachli i szlifowania. Ale ogólnie nawet jestem zadowolony jak na prawie cały wieczór pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 Jak na razie wszystko wygląda fajnie A mógłbyś zrobić zdjęcie podniesionej osi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Prezentuje się nieźle Oby tak dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Mój tata akurat nie jeździ w firmie transportowej, jest przedstawicielem handlowym i jeździ Oplem Combo. PS: A w jakich sklepach kupujesz mięsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 10 Lutego 2009 Autor Share Napisano 10 Lutego 2009 Dawno mnie tu nie było, ale pracę nadal trwają, co prawda bardzo powoli, ale idę do przodu ;d W sumie to chyba nie ma się co za dużo rozpisywać, fotki mówią same za siebie. Okablowanie w jakiś 75%. Dojdzie jeszcze elektryka do tylnych lamp oraz przewody odpowiedzialne za sterowanie zawieszeniem. Tutaj może kiepsko widać, ale fotka przedstawia kabelki od obrysówek: A tu rama: No to tyle ; ) Zapraszam do krytyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 Na razie do krytykowania jest mało. Aczkolwiek to co zaprezentowałeś wygląda ciekawie. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 No dokładnie . Ciekawie i fajnie poukładane A kolego pomagasz sobie jakąś dokumentacją,schematem ? Czy tak ''z głowy'' ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 Chyba ma naczepe tą na której sie wzoruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 Nie dam głowy uciąć ale już widziałem chyba model tej magnumki z pierwszego zdjęcie? Wiesz coś o tym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 A ja nawet widziałem model tej magni w wykonaniu szałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 10 Lutego 2009 Autor Share Napisano 10 Lutego 2009 Okablowanie jest robione według logiki, w zasadzie w każdej naczepie jest tak samo, przewody idą do poduszek, ABSu, siłowników, elektryka i w sumie tyle. A jeśli chodzi o Magnumkę, to owszem, mogłeś widzieć ten model, bo to był mój pierwszy Druga była Scania a trzecia jest naczepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 Szałek_CMG nie spotkaliśmy się na trakerskim spotkani z tym modelem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 A całkiem możliwe, tylko wiesz, nie pamiętam ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Wygląda super tak dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Czy to nie ta magnumka na tym zdjęciu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 12 Lutego 2009 Autor Share Napisano 12 Lutego 2009 Taaak, dokładnie, to jest mój pierwszy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 19 Lutego 2009 Autor Share Napisano 19 Lutego 2009 Pora na kolejny mały aktual. Obecnie sprawa wygląda tak: rama jest w sumie gotowa do malowania podkładem, tylko muszę ją odtłuścić. Elementy budy są sklejone i wyszlifowane , niedługo będą szpachlowane i przygotowywane do malowania. Zacząłem także prace nad tyłem naczepy, mianowicie nad zderzakiem. Niestety nie będzie z tyłu burty, ponieważ nie udało mi się zdobyć jednej ze ścian bocznych od burtofiranki. Chciałem dać drzwi od chłodni, ale okazało się, że nie pasują Wobec tego pozostaną oryginalne drzwi, niemniej jednak mam pytanie. Czy może macie jakiś pomysł żeby je choć delikatnie przerobić? Czy zostawić takie jakie są? No to tyle jeśli chodzi o kazanie, teraz fociszcza ;D: Tutaj te drzwi: Całokształt: Szczegółowo: Instalka do regulacji poduszek: A tutaj niby 'mechanizm' podnoszenia osi, prowizorka jak nie wiem... Oś jest uniesiona minimalnie, takie miałem założenie, proszę nie brać tego za błąd: A tak wygląda całość na chwilę obecną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 No ładnie ta naczepka wychodzi, widać że robisz detale w naczepie, a żadko kto robi to w takim modelu. Z tą osią to mały detal a cieszy oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 szybko, krótko i konkretnie ;D Rama w podkładzie, może jeszcze dziś pójdzie pierwsza warstwa bazy, fele wstępnie pomalowane ; )) Daję teraz aktuala, bo ktoś się podobno lakieru nie mógł doczekać ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Ogólnie to nawet jestem zadowolony, może zdjęcia tego nie pokazują, ale wyszła mi na lakierze całkiem fajna faktura, taka delikatna morka. Cieszy mnie to, ponieważ nie chciałbym mieć lustra na ramie od naczepy, bo wszyscy wiemy, że takie rzeczy to tylko w Erze ;] Z kolei buda wstępnie jest psiknięta podkładem, jednak wymaga jeszcze pewnych poprawek. Ale nie ma co biadolić, wszystko na fotkach: Oczywiście rama nie jest skończona, dojdzie wiele rzeczy. Mam również zamiar pomalować kable na czarno. Buda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Ładny zestaw, "bez udziwnień" prosty bardzo często spotykany na drogach i to mi się podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi