Skocz do zawartości

F-104G Starfighter 1/48 Revell ex Monogram

Staryfajter1954

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Z żółtym chyba pojechałeś bez podkładu?

Pewnie wiesz ale napiszę o własnych doświadczeniach. Męczyłem jakiś czas temu dwa modele malowane w żółtych barwach.

Droga przez mękę do momentu, kiedy znajomy zasugerował biały podkład pod spód. Zrobiło robotę.

• Like 1

4 godziny temu, enten napisał:

Z żółtym chyba pojechałeś bez podkładu?

Pewnie wiesz ale napiszę o własnych doświadczeniach. Męczyłem jakiś czas temu dwa modele malowane w żółtych barwach.

Droga przez mękę do momentu, kiedy znajomy zasugerował biały podkład pod spód. Zrobiło robotę.

Pojechałem ale na podkładzie Mr.Surfacer. Uwielbiam te podkłady. Próbowałem na białym z preshadingiem ale preshading tak mocno przebijał, że nie byłem w wstanie go tak pokryć, żeby tylko delikatnie się odznaczał. Pomalowanie żółtym na jednolitym ciemniejszym tle i to rozwiązało problem. Unikam malowania bez podkładu bezpośrednio na tworzywie. Podkład zawsze poprawia przyczepność farby.

8 godzin temu, jachud3 napisał:

Pod żółty polecam też wstępnie pocieniować różowym - fajnie podbija intensywność żółci, nie jest taka mdła. Ale na białym też dobrze kryje :)

O tym, że różowy podkłada się pod czerwony właśnie po to by podbijał i czerwony stał się bardziej mocny to wiem i nawet stosowałem raz w poprzednim F-104G z Revella ale, że pod żółty ? Będę musiał spróbować . 

• 3 weeks later...

Piękny, przypomina  mi się mój pierwszy poważny model: stare Esci w edycji Tiger Meet. Tam było dokładnie to samo malowanie plus Kanadyjczyk. Zdecydowałem się na Kanadyjczyka, bo nie było tych zadziorków na pasach:

305250632_1(03).jpg.8ddc23e096c001ca7110e0667d6edfca.jpg

• Like 1

10 godzin temu, barszczo napisał:

Piękny, przypomina  mi się mój pierwszy poważny model: stare Esci w edycji Tiger Meet. Tam było dokładnie to samo malowanie plus Kanadyjczyk. Zdecydowałem się na Kanadyjczyka, bo nie było tych zadziorków na pasach:

305250632_1(03).jpg.8ddc23e096c001ca7110e0667d6edfca.jpg

Mam również i ten zestaw 104 z oryginalnego wydania ESCI.  To malowanie jest łatwieksze od malowania belgijskiego właśnie ze względu na te tygrysie pasy bez "zadziorów". Muszę poszperać w swoich kalkomaniach bo być może mam zestaw z tym malowaniem i sobie również je wykonam ale już w skali 1:48. No a ja wracam do dalszych prac nad aktual;nie budowanym 104 w barwach belgijskich :) (mam zamiar kupić jeszcze jednego belga ale jeszcze zestaw Syharta nie jest dostępny na polskim rynku - dopiero jest zapowiedź na Mojehobby.pl).

Napisano (edytowane)

Prace nad tygryskiem idą do przodu i ku końcowi. Podwozie  zamontowane, maskowanie oszklenia zdjęte, konieczne były podmalówki w kilku miejscach. Teraz jeszcze zamontować usterzenie poziome, dyszę silnika oraz zbiorniki paliwa i niebawem będzie galeria :). 

IMG_1504.jpeg

IMG_1507.jpeg

IMG_1508.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 3

No i prace nad tygrysim 104G uważam za zakończone! Teraz pora na galerię :). Kolekcja kolorowych 104 w 48 powoli rośnie no ale zobaczymy co będzie kolejnym modelem bo mam zajawkę na kilka typów ale nie mogę się jeszcze zdecydować, który wybiorę ;). 

IMG_1510.jpeg

IMG_1509.jpeg

• Like 4