RadekZ Napisano 17 Maja 2025 Napisano 17 Maja 2025 Cześć, Niestety ledwo co dołączyłem do Szanownego Grona, a musiałem ze względów osobistych zrobić sobie ponad roczną przerwę od modelarstwa i innych hobby zresztą też. W każdym razie, po roku i ponownym otwarciu warsztatu postanowiłem na "pierwszy-drugi ogień" wziąć takomowskiego Tygrysa Ausf. E: Nie zamierzam niczego dodawać póki co, po prostu chcę go w miarę poprawnie skleić z pudełka z Waszą pomocą . A na koniec może pomyślę o jakiejś małej winietce. Zacząłem sklejać od kadłuba, którego jeszcze nie zamykam, bo chcę środek machnąć na czarno na wypadek gdybym chciał zostawić włazy otwarte i powkładać tam jakichś figurantów. Plus trochę drobnicy. Na razie skleja się w miarę dobrze, ale instrukcja bywa niejasna i mam wrażenie, że Takom trochę przekomplikował zestaw w paru miejscach, gdzie ~2mm element potrafi się składać z 3-4 elementów. No ale brnę do przodu. Cytuj
Seb Napisano 18 Maja 2025 Napisano 18 Maja 2025 Tutaj popatrz: https://modelwork.pl/topic/58571-tiger-i-late-135-takom-21982199-no-a12-dywizja-großdeutschland/ 1 Cytuj
RadekZ Napisano 20 Października 2025 Autor Napisano 20 Października 2025 Coś te przerwy mi się za często ostatnio zdarzają . Dopiero niedawno udało mi się znów przysiąść do warsztatu. Trochę popchnąłem tygrysa do przodu, głównie wanna i wieża. Trochę na wszelki wypadek podmalowałem środek red primerem i tym takim kremowym. Co prawda nie planuję wnętrza eksponować, ale tak na wszelki wypadek, gdyby coś tam jednak się dało wypatrzeć. Było trochę problemu ze spasowaniem górnej płyty, szczególnie w tylnej strefie, ale minimalnie pilniczkiem i chyba wyszło jak powinno (tak no prawie ). Cytuj
Macisso Napisano 20 Października 2025 Napisano 20 Października 2025 Tygrysek zawsze w cenie. Będę zaglądał 1 Cytuj
RadekZ Napisano 30 Października 2025 Autor Napisano 30 Października 2025 (edytowane) Na razie walczę z różną drobnicą, ale w międzyczasie dokupiłem sobie dla sprawdzenia drukowane gąsienice od Panzerwerk Design. Bardzo fajnie się je składało (wyrobiłem się w jakąś godzinkę), wyglądają tez bez zarzutu. Na cały zestaw złożony tylko 3 ogniwka wymagały dodatkowego nawiercenia. Edytowane 30 Października 2025 przez RadekZ Dodane zdjęcie 3 Cytuj
RadekZ Napisano 24 Listopada 2025 Autor Napisano 24 Listopada 2025 Posklejałem co się dało (łącznie z gotowymi do połamania w trakcie malowania antenami ). Także czas na podkład i zobaczymy co tam jest jeszcze popsute ... 2 Cytuj
RadekZ Napisano 28 Listopada 2025 Autor Napisano 28 Listopada 2025 Podkład położony, czarnego zabrakło, więc poszedł mahoń 1000 od Mr Hobby. Stan anten: górna na wieży z utrąconym czubkiem Cytuj
Macisso Napisano 1 Grudnia 2025 Napisano 1 Grudnia 2025 Z własnego doświadczenia wiem, że przyklejanie anten na innym niż końcowy etap nie sprzyja ograniczeniu dodatkowej pracy Czekam na malowanie 1 Cytuj
RadekZ Napisano 2 Grudnia 2025 Autor Napisano 2 Grudnia 2025 19 godzin temu, Macisso napisał: Z własnego doświadczenia wiem, że przyklejanie anten na innym niż końcowy etap nie sprzyja ograniczeniu dodatkowej pracy Najgorsze jest to, że ja też mam podobne doświadczenia... ale mimo wszystko z jakiegoś powodu postanowiłem jednak przykleić tym razem ... chyba na złość sobie 2 Cytuj
RadekZ Napisano 4 Grudnia 2025 Autor Napisano 4 Grudnia 2025 PIerwszy kolor nałożony - Hataka C-244 Dunkelgelb, lekko rozjaśniona. Taka ciekawostka fotooptyczna mi się zdarzyłą... ta sama mikstura walnięta na Kubelwagena ma inny odcień (różnica była taka, że Tygrys miał podkład mahogany, a kubel czarny)... Cytuj
Patafian Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 Wg mnie tu nie powinno być widać łączenia 1 Cytuj
Seb Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 2 godziny temu, Patafian napisał: Wg mnie tu nie powinno być widać łączenia No tak, upierdliwe miejsce do szpachlowania. Drugie takie miejsce to styk bocznych płyt z tyłem. Gniazdo anteny gwiazdowej za wysoko nad pancerzem, powinno wyglądać to tak: 2 Cytuj
RadekZ Napisano 5 Grudnia 2025 Autor Napisano 5 Grudnia 2025 (edytowane) Dziękuję @Seb i @Patafian - zauważyłem też, że chyba nie powinno być na raz 3 masztów antenowych... albo góra + lewy albo góra + prawy. Przyznaję się bez bicia, że za mało się skupiam na tych szczegółach, ale to chyba też dlatego, że bardziej chcę, żeby coś doprowadzić jakąś budowę do końca po prawie 2 latach niemocy modelarskiej ... Edytowane 5 Grudnia 2025 przez RadekZ Cytuj
Seb Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 5 godzin temu, RadekZ napisał: Dziękuję @Seb i @Patafian - zauważyłem też, że chyba nie powinno być na raz 3 masztów antenowych... albo góra + lewy albo góra + prawy. Anteny ok, po prawej gwiazdowa, po lewej 2m, a na dachu 1,4m. Zauważyłem też że jarzmo działa nie to zastosowałeś. Wersje dowodzenia nie posiadała km-u w wieży, otwór był zaślepiony. Łatwo to poprawisz. 1 Cytuj
Lipstein Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 Nie kleję niemieckich pojazdów, ale włazy kierowcy i strzelca mają tak jakby ścięte ranty od strony zawiasów, nie są to idealne w kształcie koła - tak było? Cytuj
Seb Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 26 minut temu, Lipstein napisał: Nie kleję niemieckich pojazdów, ale włazy kierowcy i strzelca mają tak jakby ścięte ranty od strony zawiasów, nie są to idealne w kształcie koła - tak było? Tak. 1 Cytuj
Robi Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 9 godzin temu, RadekZ napisał: Przyznaję się bez bicia, że za mało się skupiam na tych szczegółach, ale to chyba też dlatego, że bardziej chcę, żeby coś doprowadzić jakąś budowę do końca po prawie 2 latach niemocy modelarskiej ... Co za poeta... 1 Cytuj
RadekZ Napisano 6 Grudnia 2025 Autor Napisano 6 Grudnia 2025 Ok, udało mi się trochę pokombinować z tymi niedociągnięciami: Obniżona antena (kosztem urwanej drugiej - CBDP ): Zaślepione gniazdo karabinu na wieży: Zaszpachlowane miejsce łączenia (obustronnie): Chyba lepiej nie będzie... 2 Cytuj
Patafian Napisano 6 Grudnia 2025 Napisano 6 Grudnia 2025 44 minuty temu, RadekZ napisał: Chyba lepiej nie będzie... Zdecydowanie lepiej 1 Cytuj
Seb Napisano 6 Grudnia 2025 Napisano 6 Grudnia 2025 42 minuty temu, RadekZ napisał: Zaślepione gniazdo karabinu na wieży: Jeszcze mała poprawka, otwór od km-u był całkowicie zaczopowany i pokryty zimmeritem. Część U21, instrukcja str 18 1 Cytuj
RadekZ Napisano 6 Grudnia 2025 Autor Napisano 6 Grudnia 2025 40 minut temu, Seb napisał: Jeszcze mała poprawka, otwór od km-u był całkowicie zaczopowany i pokryty zimmeritem. Część U21, instrukcja str 18 Kurde, część już gdzieś posiałem, więc łatałem czym miałem... Nie mam maszynki do zimmeritu żadnej, więc ciachałem skalpelem. 2 Cytuj
RadekZ Napisano 12 Grudnia 2025 Autor Napisano 12 Grudnia 2025 (edytowane) Ta instrukcja kolorowanki Takoma nie jest za bardzo przyjazna oczom... Mała, dla wozu 007 strasznie się kolory zlewaja... i do tego brakuje rzutu z góry, więc trochę improwizuję. Szukając w necie znalazłem tylko gotowe modele lub jakąś inną wersję malowania tego czołgu, więc improwizuję nieco. Na razie pierwsze podmalunki Olivegrunem - jeszcze do poprawy tu i ówdzie - Hataka C169. Edytowane 12 Grudnia 2025 przez RadekZ 4 Cytuj
RadekZ Napisano 14 Grudnia 2025 Autor Napisano 14 Grudnia 2025 Podmalunki brązowym zrobione - użyłem RC864 Rotbraun - RAL 8017 . Znowu sporo inwencji własnej w te ciapy, bo nie widzę nic w tej instrukcji 2 Cytuj
RadekZ Napisano 21 Grudnia 2025 Autor Napisano 21 Grudnia 2025 Kalek mało, i dobrze, bo trochę się z nimi namęczyłem i jedne wyszły naprawdę git, ale niektóre nie chciały ze mną współpracować. Słabo mi wyszły numery na bokach wieży, ale oznaczenie dywizyjne i krzyże już całkiem ładnie się przytuliły do zimmeritu. 7 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi