HKK Napisano 1 Lipca Autor Share Napisano 1 Lipca @jawkers próbowałeś już drukować? Jakieś wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Lipca Super Moderator Share Napisano 1 Lipca 6 godzin temu, HKK napisał: @jawkers próbowałeś już drukować? Jakieś wrażenia? Cześć. Jeszcze nie, za względu na to iż wyciąg jeszcze nie dotarł. Wysłali go z Chin i jest już w Lublinie. Przeszedł kontrolę celną i przekazano go firmie kurierskiej, lecz nie podali jakiej. Teraz jeszcze muszę zakupić alkohol izopropylowy i rękawiczki. Na razie ogarniam te slicery, bo nie każdy obsługuje pliki STEP tylko PrusaSlicer je obsługuje. Sprawdzam też Chitubox basic i jak na razie jest ok, mam też slicer z Anycubica, ale te dwa pierwsze mi wystarczą. W tej folii domyślam się że jest kartka do, bardziej mi to pasuje jako szczelinomierz gdyż poziom i tak ustawia się równolegle do ekranu. Są tam też folia na wymianę do tej wanienki i folia do naklejenia na ekran. Co do programu to na razie będę pracował na Inwentorze a w niedalekiej przyszłości kupię tego Plasticity. Cena jest za program z rokiem aktualizacji, a po roku co radź sobie sam? Czy znowu jak zapłacisz, to będą aktualizacje? Trochę dziwne podejście. Spokojnie na początku i tak będę was zalewał pytaniami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 1 Lipca Autor Share Napisano 1 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, jawkers napisał: Cena jest za program z rokiem aktualizacji, a po roku co radź sobie sam? Czy znowu jak zapłacisz, to będą aktualizacje? To akurat typowe. Płacisz i przez rok masz aktualizacje (jeśli w tym czasie będą). Ale używać możesz dalej ile chcesz. Nie zauważyłem żadnych błędów i zawieszeń więc o poprawki specjalnie nie ma się co martwić. A rok to sporo czasu więc jakieś aktualizacje dostaniesz w cenie. Przy abonamencie musisz płacić bez względu na wszystko a jak przestaniesz, to już nie masz programu. Rok abonamentu dowolnego płatnego programu 3d będzie cię kosztować zapewne drożej niż zakup Plasticity. A Chitubox Basic to program który używam, ale nienawidzę. Jest pełen upierdliwych błędów i lubi się wywalić bez powodu. Program Anykubica jest pod tym względem lepszy, ale ma problemy z obsługą monitora 4k na mojej Nvidii więc nie używam. Darmowy Lychee jest z kolei zbyt poograniczany. Komercyjne Lychee i Chitubox są abonamentowe i absurdalnie drogie. Porażka. A Prusa Slicer obsługuje żywiczne drukarki? Ma profile do M7? Edytowane 1 Lipca przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Lipca Super Moderator Share Napisano 1 Lipca Nie wiem o co chodzi w "Chitubox basic". Zapisałem sobie element (do pliku STL), który narysowałem i będę chciał wydrukować. Otwieram plik w programie i pokazuje mi się narysowany element w wielkości jak by trafił do kingsajzu (kto oglądał ten wie o co mi chodzi). Element ma rozmiary 50x50x100mm, a w programie wygląda jak by miał 5 mm. Nie wiem czy tutaj się ustawia rozmiary tej platformy? Może są przestawione. Natomiast "PrusaSlicer" otwiera plik i element na prawidłowe wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Lipca Autor Share Napisano 2 Lipca (edytowane) 12 godzin temu, jawkers napisał: Nie wiem o co chodzi w "Chitubox basic". Chitubox ma różne problemy, ale z takim się nie spotkałem. Masz ustawioną M7 jako domyślną w Chitu? A jak ten plik się otwiera w slicerze Anycubic-a czyli Photon Workshop? Upewnij się, że masz najnowszą wersję że strony Anycubic a nie z dołączonego USB. Gdyby nie jego problemy z moją kartą i monitorem, to używałbym go zamiast Chitubox. Można nim przesłać plik do drukarki przez Wifi. Chitubox nie łączy się z drukarkami Anycubic. Można jedynie przenieść plik przez USB. Edytowane 2 Lipca przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Lipca Super Moderator Share Napisano 2 Lipca 13 godzin temu, HKK napisał: Masz ustawioną M7 jako domyślną w Chitu? A jak ten plik się otwiera w slicerze Anycubic-a czyli Photon Workshop? Tak mam ustawioną drukarkę którą posiadam. W dwóch innych programach, otwiera się dobrych rozmiarów. Wszystkie programy są ostatnimi wersjami i ściągałem je z internetu. Dzisiaj doszła do mnie paczka z Chin. Myślałem że ten wyciąg będzie mały, a to jest ciut większe niż małe. Przyszły mi też folie zabezpieczające do ekranu pod pojemnikiem. Jeszcze muszę kupić 10 litrów alkoholu i zaczynam próby. Alkoholu izopropylowego nigdy za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Lipca Autor Share Napisano 2 Lipca (edytowane) 20 minut temu, jawkers napisał: W dwóch innych programach, otwiera się dobrych rozmiarów. Chitubox to jednak gunwo jest i tyle. 20 minut temu, jawkers napisał: Alkoholu izopropylowego nigdy za wiele. Można zaryzykować stwierdzenie, że dotyczy to też innych alkoholi A propos, niektórzy płuczą w spirytusie - tym skażonym. Podobno też dobrze działa a mniej im śmierdzi. Edytowane 2 Lipca przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Lipca Super Moderator Share Napisano 2 Lipca W dniu 1.07.2025 o 19:05, HKK napisał: A Prusa Slicer obsługuje żywiczne drukarki? Ma profile do M7? Wygląda na to że tak Ale czy ma profile tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Lipca Autor Share Napisano 2 Lipca 2 minuty temu, jawkers napisał: Wygląda na to że tak Że screenu to nie wynika. Tu widzę tylko połączenie do drukarki żeby wysłać plik. Ale w slicerze trzeba podać szereg parametrów dla druku. Rozmiar stolika oczywiście, ale też prędkości i odległości podrywu i powrotu, czas wygaszania itp. One będą różne dla różnych żywic ale i drukarek. Najlepiej jak Slicer ma już jakieś gotowe wstępne ustawienia dla nich. Wtedy można od tego zacząć. Inaczej musisz wszystkie wpisać ręcznie. Np. znajdując odpowiednie na stronie Anycubica dla wybranej żywicy i drukarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Lipca Super Moderator Share Napisano 2 Lipca Popatrz jest napisane SLA. SLA to stereolitografia, czyli utwardzanie żywicy. Ale moge się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Lipca Autor Share Napisano 3 Lipca (edytowane) 8 godzin temu, jawkers napisał: Popatrz jest napisane SLA. SLA to stereolitografia, czyli utwardzanie żywicy. Ale moge się mylić. Nie mylisz się. Żeby mieć pewność czy Prusa Slicer ma profile do innych drukarek niż własna zainstalowałem sobie. Mogę wybrać profil dla Anycubica, ale tylko te modele: Można również stworzyć własny profil, ale to wymaga wpisania rożnych jeszcze innych parametrów jak rodzaj firmware itd. Edytowane 3 Lipca przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Lipca Super Moderator Share Napisano 4 Lipca Plasticity zainstalowany, teraz darmowe 29 dni i kupujemy póki dolar tani. Z tego co wyczytałem, to po wygaśnięciu wsparcia, można odnowić umowę, wsparcie, na kolejny rok, ale już z niższa ceną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 5 Lipca Autor Share Napisano 5 Lipca (edytowane) 14 godzin temu, jawkers napisał: po wygaśnięciu wsparcia, Nie wiem jakie wsparcie masz na myśli. W razie pytań raczej nie pogadasz sobie z jakimś helpline. Masz tutoriale, masz dokumentację i to tyle. Owszem, dostaniesz nową wersję jeśli się ukaże. Ale Plasticity jest na tyle dojrzałym programem, że nie będziesz miał problemów z denerwującymi błędami czy niedoróbkami. Zwykle nowa wersja zawiera jakieś udogodnienia, usprawnienia czy upiększania a nie nowe, rewolucyjne ficzersy jak XNurbs. Takie niestety trafiają do wersji Studio. Ale bez nich da się zrobić to samo, tylko nieco trudniej. P.S. Darmowa wersja ma pewne ograniczenie. Przy eksporcie do STL gęstość siatki jest domyslna i nie można jej zwiększyć. W efekcie, na większych, obłych powierzchniach mogą być widoczne wielokąty. Po zarejestrowaniu płatnej licencji ograniczenie znika. Edytowane 5 Lipca przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Lipca Super Moderator Share Napisano 5 Lipca 9 godzin temu, HKK napisał: Nie wiem jakie wsparcie masz na myśli. No jest napisane, że przez rok otrzymujesz wszystkie aktualizacje jakie pojawiają się do programu, po roku już nie. A aktualizacja to jest wsparcie to miałem na myśli. 9 godzin temu, HKK napisał: W efekcie, na większych, obłych powierzchniach mogą być widoczne wielokąty. I dlatego wrzucają do slicera pliki STEP, w których tego problemu nie ma. Tylko jak na razie znam jeden slicer obsługuje plik STEP, właśnie PrusaSlicer. EDIT: Mam pytanie, co to znaczy, to co jest napisane w oknie na czerwono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Lipca Autor Share Napisano 6 Lipca 15 godzin temu, jawkers napisał: dlatego wrzucają do slicera pliki STEP Z darmowej wersji Plasticity nie można również zapisać w formacie STEP. 15 godzin temu, jawkers napisał: co to znaczy, to co jest napisane w oknie na czerwono? Że po plasterkowaniu modelu na jakichś warstwach wykryto fragmenty które nie są połączone z poprzednią warstwą. Czyli tworzą wyspy wiszące w powietrzu. Przy druku takie fragmenty znikną bo nie odkleją się od folii zamiast przyczepić się do wydruku. Może to spowodować ubytki albo w ogóle nieudany wydruk i kawałki plywajace w zbiorniku. Trzeba w brakujących miejscach dodać podpory albo w ogóle zmienić orientację modelu. Tym niebieskim suwakiem można sobie podglądnąć warstwy i zobaczyć w których miejscach jest problem. To znaczy gdzie na warstwie pojawia się wyspa "z nikąd". Jeśli wyspy są bardzo małe, to można kazać slicerowi je usunąć z warstw zamiast dodawać podpory. Ubytki będą niewidoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Lipca Super Moderator Share Napisano 6 Lipca 4 godziny temu, HKK napisał: Że po plasterkowaniu modelu na jakichś warstwach wykryto fragmenty które nie są połączone z poprzednią warstwą. Moim zdaniem, to powinien slicer automatycznie wykonywać. Powinien też ustawiać model w jak najlepszej pozycji do drukowania. Ciekawe czy jakieś slicery to potrafią. 4 godziny temu, HKK napisał: Z darmowej wersji Plasticity nie można również zapisać w formacie STEP. Tak jest tylko STL. Dobra Chitubox wskazuje pynkty gdzie należy podeprzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano Środa o 18:53 Super Moderator Share Napisano Środa o 18:53 Dobra pierwsze koty za płoty z Plasticity Początkowo coś łatwego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi