Bikernytzu Napisano Wtorek o 19:41 Share Napisano Wtorek o 19:41 (edytowane) Witam Czy komuś się zdarzyło , że Biały mr.hobby /gunze seria H lub C ew.GX po latach pożółkły ? Mam na myśli okres pow.3-4lat i wzwyż... bez lakieru lub polakierowane ta sama marką , Połysk. Pytanie skierowane chyba bardziej do posiadaczy cywilnych maszyn w skali (airlinery). Z gory Dziękuję za odzew. Edytowane Wtorek o 19:41 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano Wtorek o 21:16 Share Napisano Wtorek o 21:16 Nie, nigdy nic nie pożółkło, a farb tych używam od lat. Z tym że pilnuję, aby modele nie miały dostępu do bezpośrednich promieni słonecznych i może tutaj tkwi przyczyna Twojego problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano Środa o 04:13 Autor Share Napisano Środa o 04:13 To jeszcze nie problem ...pytam z przezorności. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano Środa o 06:16 Share Napisano Środa o 06:16 Są różne białe (np. starsze samoloty US Navy). Ja do efektu czystej bieli używam białego surfacera. Po co powielać warstwy... Na to lakier. Błysk to GX, satyna od Hataki. Drastycznego żółknięcia nie zaobserwowałem, ale modele są na półkach nie eksponowane na światło słoneczne. Co innego starsze modele malowane Humbrolami. Tam biały faktycznie pożółkł a i lakier bezbarwny też nabrał innego odcienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano Środa o 07:27 Autor Share Napisano Środa o 07:27 (edytowane) Godzinę temu, Woit napisał: Są różne białe (np. starsze samoloty US Navy). Ja do efektu czystej bieli używam białego surfacera. Po co powielać warstwy... Na to lakier. Błysk to GX, satyna od Hataki. Drastycznego żółknięcia nie zaobserwowałem, ale modele są na półkach nie eksponowane na światło słoneczne. Co innego starsze modele malowane Humbrolami. Tam biały faktycznie pożółkł a i lakier bezbarwny też nabrał innego odcienia. Wojt ....to będą takie nieLoty: Malowane seria Gx. Zastanawiam się też na uzyciem gx uv cut który ponóc chroni przed promieniowaniem UV. Z drugiej strony kalki w słońcu nie żółkną... Edytowane Środa o 07:29 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Środa o 07:54 Share Napisano Środa o 07:54 Gx UVcut to nie jest taki zły pomysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano Środa o 09:40 Share Napisano Środa o 09:40 Tak jak Moses napisał, zamiast zwykłego GX100 możesz też użyć GX112, który ma filtr uv. Ja po wyzerowaniu słoiczka z 100 przesiadam si właśnie na GX112 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano Środa o 13:59 Autor Share Napisano Środa o 13:59 (edytowane) Ledwo co doszedł GX 100, nie otwierany nawet , nowy a tu trzeba 112 uv zamawiać....ehhh.... Dzięki za podpowiedzi! Edytowane Środa o 13:59 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Środa o 17:11 Share Napisano Środa o 17:11 Jak nie minęło 14 dni to możesz zwrócić A na serio. Jedyny model który mi zżółkł to malowany z naście lat temu humbrolami. Wszystko to co malowałem Tamiyami czy Gunziakami, i to nie koniecznie lakierowany na koniec UV Cutem, więc aż tak bardzo nie masz co się martwić. Chyba że modele będą stały na parapecie i działało na nie bezpośrednie słońce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano Środa o 19:33 Autor Share Napisano Środa o 19:33 (edytowane) Polka na ścianie więc ....w zależności od pory roku ale ...gx112 kupiony a rolety w pół okna Edytowane Środa o 19:34 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano Środa o 22:29 Share Napisano Środa o 22:29 14 godzin temu, Bikernytzu napisał: Wojt ....to będą takie nieLoty: Malowane seria Gx. Zastanawiam się też na uzyciem gx uv cut który ponóc chroni przed promieniowaniem UV. Z drugiej strony kalki w słońcu nie żółkną... Ja wykorzystałem to samo w bardzo podobnym temacie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi