czak45 Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Taka paleta kolorów na mojej stronie. Zrobilem poniekad dla siebie, zeby ciągle nie eksperymentowac. Zapraszam: http://modelarstwo2008.eu.interia.pl/menu%20podrozdialy/warsztat/warsztat.html Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Fajne i może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Mam pytanie do osób które uzywają pigmentów MIG-a. Bo nie wiem czy bawic sie w kupno pasteli i ścieranie ich na pył czy może zakupic pigmenty MIG-a w zestawach lub pojedyncczo? A jesli jednak zdecydowć się na MIG-a to jakie pigmenty i dodatkowe płyny kupic do pancerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Jeśli masz trochę więcej gotówki to lepiej się zaopatrzyć w Migowskie pigmenty. Jednak jak na moje to trochę inne osiąga się nimi efekty i inaczej z nimi obchodzi, więc im szybciej się z nimi oswoisz tym lepiej. A co do płynów i w ogóle kwesti pigmentów to niech się jakiś ekspert wypowie, bo ja mam ledwo dwa to co ja tam wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Ekspertem nie jestem a w kwestii płynów do migowskich pigmentów już była mowa, no ale dobra: Mig Thinner for washes oraz Mig Fixer ( z czerwoną etykietą). Fixer sprawia, że pigmenty trzymają się podłoża, ale można jeszcze je zetrzeć, Thinner powoduje, że zostają tam na stałe. Jeżeli chcesz tańszej alternatywy niż Migowskie pigmenty to poszukaj na aledrogo, też tam sprzedają gotowe zestawy. Jeżeli chodzi o kolory no to na pewno wszystkie kolory "ziemne", "błotne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Mierzu, a na aledrogo:) szukac jako "pigmenty"? I dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Mierzu, a na aledrogo:) szukac jako "pigmenty"? No a jak inaczej? Tutaj masz np. http://www.allegro.pl/item678145418_zestaw_9_pigmentow_do_weatheringu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Sorry za tak głupie pytanie ale szfankuje mi przeglądarka i nic mi się wczesniej nie wyswietlilo, dlatego takie pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Chyba zdecyduje się na te 2 zestawy MIG-owskich pigmentów, a mianowicie: 1. Sand & earth 2. Rust & Smoke Czy dobrać do tego jakies pojedyncze albo podwoić którys pigment( zuzywa sie go więcej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Na początek weź te pierwsze. Przydatne do błocenia, brudzenia. Do robienia śladów rdzy i okopceń, w zupełności wystarczą farba olejna dla plastyków ( brąz van dycka i czerń kostna-do robienia zacieków) albo suche pastele ( w kolorach rdzy-sam musisz sobie dobrać-do robienia np. rdzawego tłumika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Ok, wiesz co jest jeszcze jeden zestaw do robienia błota, ale czy warto go brac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 ale czy warto go brac? Jak masz kasę to bierz. Zawsze się przyda. Praktycznie do każdego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Witam, niedawno pytałem o pigmenty MIG-a ake wypadła mi wymiana rozrządu w aucie i kasa pooooszła:(. I teraz chcę zakupić pigmenty kremera. JAkie kolory radzilibyście kiupić? Chciałbym zrobic zapas różnych przydatnych za jednym zamachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Hej:) to jak jest z tymi pigmentami kremera? Bo chciałbym jutro kupić coby tygryska ubrudzic tu i tam:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszKnight Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Potrzebuję uzyskać szarą farbę do pomalowania samolotu ale nie mam z skąd ja wziąć. Pomyślałem by kupić pigmenty, ale nie wiem jak je pomieszać w czym, co z nimi zrobić by nadawało się do malowania modelu. Czy w ogóle dobry to jest pomysł? Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 A nie łatwiej kupić szarą farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszKnight Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Niby tak, ale mam z tym mały problem i w ogóle potrzebowałbym wiedzieć jak używać pigmentu. Potrzebowałbym krótką i łatwą instrukcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Ale pigmenty używasz do np. brudzenia pojazdu itp. A rozrabianie danego pigmentu z odpowiednią mieszanką do malowania właściwego - to trochę robienie sobie pod górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszKnight Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Chcę pomalować samolot wojskowy skala 1:72. Mam problem z zakupem farby akrylowej i w sklepie facet pokazał mi że pigmenty mają tylko. Czytałem tu gdzieś że używacie pigmentów więc tak się zastanawiam czy w ten sposób pomaluje samolocik. Tyle że mam zasadniczy problem - nie wiem jak go przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Pigmenty są do pigmentowania, a farby do malowania i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Ekspertem nie jestem a w kwestii płynów do migowskich pigmentów już była mowa, no ale dobra:Mig Thinner for washes oraz Mig Fixer ( z czerwoną etykietą). Fixer sprawia, że pigmenty trzymają się podłoża, ale można jeszcze je zetrzeć, Thinner powoduje, że zostają tam na stałe. Jeżeli chcesz tańszej alternatywy niż Migowskie pigmenty to poszukaj na aledrogo, też tam sprzedają gotowe zestawy. Jeżeli chodzi o kolory no to na pewno wszystkie kolory "ziemne", "błotne" Jest dokładnie na odwrót ! Mig Fixer z niebieską etykietą służy do utrwalania pigmentów, a Mig Thinner (z czerwoną) służy do robienia washy. Po zastosowaniu fixera bardzo ciężko będzie coś zetrzeć, a po thinnerze jeżeli tego nie czymś nie utrwalisz pigment odleci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 est dokładnie na odwrót ! dokładnie tak mój faux paux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 No dobra, skoro już o tym mowa to niedawno użyłem pierwszy raz pigmentu (Vallejo-siena naturalna) i utrwaliłem benzyną lakową. Jakoś to sie trzyma, nawet dobrze i dobrze wygląda, choć można zetrzeć i obawiam się, że z czasem może zacząć odpadać. Jeśli chciałbym utrwalić następnym razem to dać np. ten Fixer Miga bezpośrednio na pigment, czy trzeba go potraktować wcześniej Thinnerem? I jeszcze-czy na ten pigment utrwalony benzyną lakową podziała teraz Fixer, czy sobie darować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 I jeszcze-czy na ten pigment utrwalony benzyną lakową podziała teraz Fixer, czy sobie darować? Zdecydowanie sobie nie darować Zakładam, że w tym kontekście słowo utrwalanie oznacza utrwalanie tymczasowe, bo przy pomocy benzyny lakowej nie można trwale utrwalić pigmentu. Można natomiast go utrwalić wszelkimi fiksatywami, sidoluxami, lakierami bezbarwnymi itp., a nawet użyć fixera (drogi trochę jest). Warto zrobić próbę na boku, bo te preparaty te mogą w większym lub mniejszym stopniu zmienić kolor nałożonego pigmentu. Zakładam tu, że nie chodzi Ci o błotka i inne efekty "3D" częściej spotykane przy dioramach i wozach Pancernych, ale o efekt piasku, kurzu, pyłu itp. Temat interesująco przedstawiony jest tu: viewtopic.php?t=9571&highlight=fixer Pozdrawiam dokładnie tak mój faux paux Mierzu - zaczynam Cię coraz bardziej lubić i tak sobie myślę, że mówienie na pomyłkę faux paux, to jest właśnie faux paux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Zakładam tu, że nie chodzi Ci o błotka i inne efekty "3D" częściej spotykane przy dioramach i wozach Pancernych, ale o efekt piasku, kurzu, pyłu itp. Dokładnie. O tego delikwenta mi chodzi: Słyszałem, że właśnie utrwalenie lakierem może prowadzić do zmiany koloru. Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi