Slawek_26869 Napisano Wtorek o 14:59 Share Napisano Wtorek o 14:59 Też bym się pisał na podwozie do RWD-5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 15:36 Autor Share Napisano Wtorek o 15:36 (edytowane) Zgodnie z moimi obawami, zawiasy po wydrukowaniu okazały się zbyt delikatne. Tzn. swoją rolę spełniały b. dobrze, ale łatwo ulegały uszkodzeniu przy obróbce skrzydła. A wtedy to w zasadzie cała górna połówka skrzydła do powtórnego wydruku. A i wydruk był utrudniony, bo przy każdej sensownej orientacji tej części zawiasy musiały mieć podczepione podpory. Teraz koncepcja jest taka: Zawiasy są osobne, ale drukowane razem z szablonem ułatwiającym wklejenie ich razem. Potem tylko odciąć szablon. Najgorsze będzie to wklejanie, bo klej musi być rzadki a jednocześnie wolnoschnący. Montaż zajmie bowiem trochę czasu. To będzie dość wiotki element, który nie wskoczy od razu na miejsce. Chyba, że spróbuję wkleić na żywicę UV. Edytowane Wtorek o 15:42 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 08:27 Autor Share Napisano Środa o 08:27 Tak wygląda ta pierwsza wersja (z integralnymi zawiasami) na żywo. Zawiasy połamały się pzy czyszczeniu resztek po podporach. Mozna było tego uniknąć, ale celowo nie byłem zbyt ostrożny. Natomiast "prawa" strona wydruku wyszła obiecująco, ale ze względu na kiepskie zdjęcie musicie wierzyć na słowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Środa o 09:44 Share Napisano Środa o 09:44 Godzinę temu, HKK napisał: ze względu na kiepskie zdjęcie musicie wierzyć na słowo Ja wierzę, a reszta jak sobie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 13:15 Autor Share Napisano Środa o 13:15 (edytowane) Wnętrze to będzie zgadywanka Edytowane Środa o 13:18 przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 godzin temu Autor Share Napisano 19 godzin temu (edytowane) Konstrukcja przednich drzwi. Drukowane z przeżroczystej żywicy. Obszar szyby lekko wystający (0.05 mm) aby było łatwiej wyszlifować i wypolerować na klar. Z drugiej strony szyba wystaje nawet bardziej co powinno uczynić polerowanie jeszcze łatwiejszym. Ale ponieważ szyba od wewnątrz była w głębi ramy okna, rama będzie osobnym, doklejonym elementem. Wszystko po to, aby można było zbudować model z otwartymi drzwiami bez uszczerbku dla detalu. Ale oczywiście kosztem komplikacji. Ta ramka ma grubość 0.3 mm. Szyby 0.5-0.6 mm. Prawe tylne drzwi są integralne z kadłubem. Tylne okna wklejane od wewnątrz, również w postaci ułatwiającej polerowanie z obu stron. Jak ktoś chce, może oczywiście wyciąć i wkleić okna z folii, ale wg. mnie precyzyjne ich dopasowanie do powierzchni kadłuba będzie bardziej pracochłonne niż wypolerowanie wydrukowanych elementów. Edytowane 19 godzin temu przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 godzin temu Autor Share Napisano 17 godzin temu (edytowane) A może ktoś uważa, że tylne drzwi też powinny być oddzielne na wzór przednich? Jak szaleć, to szaleć? Mogę to łatwo zrobić, pytanie brzmi, czy jeszcze bardziej komplikować budowę. Edytowane 17 godzin temu przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu Moim zdaniem nie ma potrzeby zbytnio osłabiać konstrukcję. Z tyłu były tylko siedzenia pasażerów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu W dniu 26.08.2025 o 19:00, HKK napisał: @socjo1kiedyś wspominał o podwoziu do RWD-5. W zasadzie mógłbym łatwo zrobić jeśli są chętni. Ja też jestem chętny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 9 godzin temu, HKK napisał: Konstrukcja przednich drzwi. Drukowane z przeżroczystej żywicy. Obszar szyby lekko wystający (0.05 mm) aby było łatwiej wyszlifować i wypolerować na klar. A czy ta przeźroczysta żywica będzie naprawdę przeźroczysta ? Ja mam raczej mieszane uczucia w tym temacie: Fakt, że na przeterminowanej żywicy, wydruk próbny, ale jeszcze nie widziałem dobrego wydruku z transparentnej żywicy. No i czy te żywice nie żółkną z czasem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi