indus Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Na warsztat trafia tym razem StuG.IV firmy RFM. Do podstawowego zestawu dokupiłem dedykowany zestaw waloryzacyjny firmy RFM i żywiczny zimmerit firmy Attack. Liczba ramek i blaszek, elementów żywicznych itp. dość duża:). Co do żywicznego zimmeritu. Wpadłem na pomysł, żeby podkleić go cienką, obustronną taśmą klejącą do wykładzin. Następnie wyciąłem wszytki elementy. Pierwsza próba to boki wanny — wyszło super, nie trzeba męczyć się z klejem. Wcześniej powierzchnię smaruję pędzlem wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, Dzięki temu mogę swobodnie dokonywać korekty ustawienia. Podłubałem trochę wnętrza. Muszę przyznać, że jakość zestawu jest bardzo wysoka. Świetne detale i jak dotąd wszystko idealnie spasowane. Bardzo dobrej jakości plastik, nie łamie się, ale nie jest zbyt miękki. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca 3 godziny temu, indus napisał: Co do żywicznego zimmeritu. Wpadłem na pomysł, żeby podkleić go cienką, obustronną taśmą klejącą do wykładzin. Oo, to ciekawy patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca 1 godzinę temu, Seb napisał: Oo, to ciekawy patent. Tak się okleja okna folią przyciemniającą w samochodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indus Napisano 29 Lipca Autor Share Napisano 29 Lipca (edytowane) Wnętrze pomalowane i pobrudzone. Edytowane 29 Lipca przez indus 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indus Napisano 29 Lipca Autor Share Napisano 29 Lipca Czas na zamknięcie środka. Wszystko spasowane ok, bez niespodzianek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indus Napisano 29 Lipca Autor Share Napisano 29 Lipca Zająłem się osprzętem i gąskami. Znowu bez niespodzianek, bardzo dobrze przemyślane blaszki. Dali spory zapas ogniw i mogłem je wykorzystać jako zapasowe, ponieważ te odlewane razem były gorszej jakości i miały ślady po wypychaczach. Gąski składało się super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indus Napisano 29 Lipca Autor Share Napisano 29 Lipca Czas na położenie zimmeritu i detale. Ważna uwaga!!! Zimmerit firmy Atak ma świetne detale, ale trzeba koniecznie go zeszlifować i pocienić, inaczej jest za gruby. Ja to zrobiłem dopiero wtedy, kiedy kładłem go na zakończenia błotników. Stało się tak, ponieważ podkleiłem go wcześniej taśmą dwustronną i nie chciało mi się jej odrywać, szlifować, znowu przyklejać i wycinać od nowa kształty. Na błotnikach jednak jego grubość byłaby bardzo widoczna. Mam nadzieję, że jego grubość na kadłubie nie jest zbytnio rażąca. Niektóre części mają tak dobrze odlane detale, że nie ma sensu zamieniać je na blaszki. Muszę przyznać, że ogólna jakość modelu zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Jedyne, co czasami jest utrudnieniem, to ślady po wypychaczach na niektórych częściach. Jeśli chodzi o liny holownicze, na instrukcji widać, że są zamontowane dwie. Próbowałem na różne sposoby i szczerze mówiąc nie wiem, jak miałyby się zmieścić na hakach. Ledwo mieści mi się jedna. Na szczęście pojazd będzie na warsztacie polowym, więc nie jest to dla mnie jakiś wielki problem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca Wszystko to wygląda apetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 7 godzin temu, indus napisał: Czas na położenie zimmeritu i detale. Ważna uwaga!!! Zimmerit firmy Atak ma świetne detale, ale trzeba koniecznie go zeszlifować i pocienić, inaczej jest za gruby. Ja to zrobiłem dopiero wtedy, kiedy kładłem go na zakończenia błotników. Stało się tak, ponieważ podkleiłem go wcześniej taśmą dwustronną i nie chciało mi się jej odrywać, szlifować, znowu przyklejać i wycinać od nowa kształty. Na błotnikach jednak jego grubość byłaby bardzo widoczna. Mam nadzieję, że jego grubość na kadłubie nie jest zbytnio rażąca. Szczerze to wygląda bardzo słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 3 godziny temu, Rafał B napisał: Wszystko to wygląda apetycznie 2 minuty temu, enten napisał: Szczerze to wygląda bardzo słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 42 minuty temu, Seb napisał: Założyłem Seb, że to jeszcze nie koniec prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca (edytowane) 41 minut temu, Rafał B napisał: Założyłem Seb, że to jeszcze nie koniec prac Nie no spoko, ale śmiesznie Edytowane 29 Lipca przez Seb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indus Napisano 31 Lipca Autor Share Napisano 31 Lipca (edytowane) No dobrze. Zerwałem caly zimmerit i pocieniłem go papierem ściernym na maksa, aż zaczął mocno prześwitywać. Potem dokleiłem go z powrotem i części z nim połączone. Teraz wygląda dużo lepiej. Niektóre łączenia i małe szczeliny uzupełniłem superglue. Edytowane 31 Lipca przez indus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Moim zdaniem to nie grubość była problemem a właśnie wszystkie łączenia. Niestety trzeba je łatać. Np: Psiknij podkładem to łatwiej wyłapiesz szpary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indus Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2 godziny temu, Seb napisał: Moim zdaniem to nie grubość była problemem a właśnie wszystkie łączenia. Niestety trzeba je łatać. Np: Psiknij podkładem to łatwiej wyłapiesz szpary. Nałożyłem gęsty cyjnaoakryl i dlatego dalej widać szpary ponieważ jest przezroczysty. Po nałożeniu podkładu będę w razie czego poprawiał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indus Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia (edytowane) Końcówka pracy to mocowania osłon bocznych, osłony i zabezpieczenie otworów przed malowaniem. Edytowane 4 Sierpnia przez indus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indus Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia (edytowane) Psiknięty kolor bazowy i pędzelkiem namalowany kamuflaż. Edytowane 12 Sierpnia przez indus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi