Skocz do zawartości

Projekt "Grajewo" - SBLim-2A, Hobby Boss, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Projekt się zaczął i projekt się  skończył:wink:

01xsF4s.jpg

Tradycyjnie napiszę, że wyszło jak wyszło czyli tak na mój styl w budowie zabawek politechnicznych :mrgreen:

Odbiegając odrobinkę od tematu, wspomnę o dość ciekawym wydarzeniu w  temacie SBlim-ów czyli o powrocie do Polski SBLima nrb 613. Trochę sobie poczytałem i dowiedziałem się ,że ów egzemplarz dotarł do Polski w październiku 1956 roku i był to CS-102 wyprodukowany w zakładach Aero Vodochody - a więc  był to oryginalny UTI MIG-15  wyprodukowany na licencji w Czechosłowacji. Następnie w roku 1968 został przebudowany do wersji SBLim 2A,  a po kilku latach do wersji 2M by w roku 1991 zostać sprzedanym właścicielowi  salonu samochodowego  w Belgi . Tam biedaczek w stanie rozmontowanym stał przez ponad 30 lat  w chaszczach na tyłach salonu. 

I tak trochę mnie naszło, żeby zbudować sobie tego gagatka w oryginalnej wersji czyli jako CS-102 z zestawu Eduarda, Jednak powstały drobne wątpliwości odnośnie nr taktycznego, a właściwie jego wzoru i czy na pewno na początku służby był trzycyfrowy. Zestaw kalek Modelmakera przedstawia jeden egzemplarz CS -102:

W2j1BFo.jpg

i.......srebrnej sparki jeszcze nie mam,  więc może wypadałoby "wydoić" kalki do końca i zrobić :hmmm:

Ale to pieśń przyszłości, teraz jeszcze kilka fotek:

WXSg6Of.jpg

specjalnie dla @Grzes-a - w nawiązaniu do baniek mleka :mrgreen:

v9Hb23g.jpg

I żeby nie było, że to sam taki biedaczek będzie:

OpCjLa7.jpg

VE4JeUW.jpg

Galeria, zgodnie z zakładowym planem produkcji będzie  chyba 17.08. Pewnie dla tego, że wcześniej ma być galeria MiG-a 23, który właśnie się uzbraja  :mrgreen:

Warsztat uważam za ZAMKNIĘTY :yahoo:

Edytowane przez abtb
  • Like 10

7 godzin temu, Wymysl napisał:

Raczej 2M

Ale żeś wymyślił :haha:

Ale masz rację, bodajże w 1982 przebudowano go na wersję M . Po prostu dopadła mnie pomroczność jasna wywołana blaskiem bijącym od tego pięknego samolotu :haha: