abtb Napisano 30 Lipca 2025 Autor Napisano 30 Lipca 2025 (edytowane) Projekt się zaczął i projekt się skończył Tradycyjnie napiszę, że wyszło jak wyszło czyli tak na mój styl w budowie zabawek politechnicznych Odbiegając odrobinkę od tematu, wspomnę o dość ciekawym wydarzeniu w temacie SBlim-ów czyli o powrocie do Polski SBLima nrb 613. Trochę sobie poczytałem i dowiedziałem się ,że ów egzemplarz dotarł do Polski w październiku 1956 roku i był to CS-102 wyprodukowany w zakładach Aero Vodochody - a więc był to oryginalny UTI MIG-15 wyprodukowany na licencji w Czechosłowacji. Następnie w roku 1968 został przebudowany do wersji SBLim 2A, a po kilku latach do wersji 2M by w roku 1991 zostać sprzedanym właścicielowi salonu samochodowego w Belgi . Tam biedaczek w stanie rozmontowanym stał przez ponad 30 lat w chaszczach na tyłach salonu. I tak trochę mnie naszło, żeby zbudować sobie tego gagatka w oryginalnej wersji czyli jako CS-102 z zestawu Eduarda, Jednak powstały drobne wątpliwości odnośnie nr taktycznego, a właściwie jego wzoru i czy na pewno na początku służby był trzycyfrowy. Zestaw kalek Modelmakera przedstawia jeden egzemplarz CS -102: i.......srebrnej sparki jeszcze nie mam, więc może wypadałoby "wydoić" kalki do końca i zrobić Ale to pieśń przyszłości, teraz jeszcze kilka fotek: specjalnie dla @Grzes-a - w nawiązaniu do baniek mleka I żeby nie było, że to sam taki biedaczek będzie: Galeria, zgodnie z zakładowym planem produkcji będzie chyba 17.08. Pewnie dla tego, że wcześniej ma być galeria MiG-a 23, który właśnie się uzbraja Warsztat uważam za ZAMKNIĘTY Edytowane 31 Lipca 2025 przez abtb 11 Cytuj
barszczo Napisano 30 Lipca 2025 Napisano 30 Lipca 2025 Świetny, z Jaczkiem prezentują się bardzo fajnie. Widać szybki progres w rozwoju maszyn szkolnych . 1 Cytuj
Wymysl Napisano 30 Lipca 2025 Napisano 30 Lipca 2025 3 godziny temu, abtb napisał: po kilku latach do wersji 2AO (?) Raczej 2M 1 Cytuj
abtb Napisano 31 Lipca 2025 Autor Napisano 31 Lipca 2025 7 godzin temu, Wymysl napisał: Raczej 2M Ale żeś wymyślił Ale masz rację, bodajże w 1982 przebudowano go na wersję M . Po prostu dopadła mnie pomroczność jasna wywołana blaskiem bijącym od tego pięknego samolotu Cytuj
michu Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 Siema mógłbyś opisać jakiej metody i w jaki sposób cieniujesz swoje modele? Nie wiem czy każdy robisz tak samo mi głównie chodzi o ten model i o do 17 i tego BF 109 co masz w tle Cytuj
michu Napisano 23 Grudnia 2025 Napisano 23 Grudnia 2025 Siema mógłbyś opisać jak cieniujesz swoje modele nie wiem czy wszystkie cieniujesz tak samo ale mi chodzi o te modele jak są pomalowane do 17 BF 109 ten ci masz w tle i ten lim Cytuj
abtb Napisano 23 Grudnia 2025 Autor Napisano 23 Grudnia 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, michu napisał: mógłbyś opisać ............................. Opisać mógłbym, ale czy to da się opisać prawidłowo to już nie wiem Zasada jest właściwie bardzo prosta: najpierw robię sobie staromodny preszejding, a potem zaczynam malować poszczególnymi kolorami. Malarsko to wygląda tak - w plastikowym kieliszku przygotowuj farbę o odpowiedniej konsystencji (nie pytaj jakiej bo odpowiedź jest tylko jedna - właściwej. A do tego trzeba dość metodą prób, błędów, własnych umiejętności itp) - maluję, następnie dodaję farbę białą do kolorów innych niż zielenie (bo zielenie rozjaśnia się żółtym) i sobie tak rozjaśnioną farbą maluję uprzednio położoną warstwę ale nie zakrywając jej w całości, dzięki czemu ma ona w różnych miejscach różne odcienie - ciemniejsze i jaśniejsze. I tak operacje powtarzam aż do zadawalającego efektu. Przy kolorach "zielonych" rozjaśniam kolorem żółtym i robię tak samo. Jeżeli chcę mieć "wypłowienia" to do kolorów zielonych do ostatniej warstwy dodaję białego - wtedy kolor wygląda jak wypłowiały od słońca. Oczywiście po tym wszystkim idzie łosz, który też swoje daje co do natężenia/odcienia barwy. Inaczej nie potrafię tego opisać. A z drugiej strony nie jestem jakimś mistrzem malarskim, żebym na forum jakiś tutorial ze zdjęciami robił Edytowane 23 Grudnia 2025 przez abtb 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi