Helmut Napisano 11 Lipca Share Napisano 11 Lipca Trzy pierwsze części tej kolekcji prezentuję we wcześniejszych wątkach: Limpin' Lizzie, Princess Elizabeth i Sizzlin' Liz. Dla przypomnienia i/lub zachęty do odwiedzenia prezentuję zajawki: Koncepcja natomiast niniejszego modelu pojawiła się trochę przypadkiem. Kiedy moja Pani, pytana o pomysł na następny model, powiedziała "Czerwony kwadrat", w pierwszej chwili pomyślałem o czymś zupełnie innym. Zupełnie niezależnie przyszedł mi do głowy pomysł tak oczywisty, że aż się zdziwiłem, że przyszedł dopiero teraz: rejestracja cywilna! (od razu proszę Kolegów, mających pomysły na inne "Ele" o powstrzymanie się, bo moja Pani też tu zagląda, a nie chcę jej psuć niespodzianki). Zdjęcie maszyny SP-ELA znalazłem dość szybko, budowa była bezproblemowa (jak to u Edka). Z nowych technik (?) pobawiłem się z kolorami washa (AMMO PLW): na białe powierzchnie (Mr. Hobby H1) użyłem jasnoszarego, na czerwone (Mr. Hobby H3) - czerwonobrązowego, tylko tyle, żeby zaznaczyć linie i uplastycznić bryłę. Malowanie, na ile się zorientowałem, jest standardowym malowaniem tych Zlinów, lata tego trochę z różnymi rejestracjami, dzięki czemu wiedziałem, że na dolnych powierzchniach kolory są położone odwrotnie. Jedyny zgryz miałem z kolorem rejestracji na spodzie skrzydła: te samoloty mają i czarne, i białe. Nawet dzwoniłem w tej sprawie do aeroklubu, w którym ta maszyna przez jakiś czas latała, ale ponieważ to było już parę lat temu, nie potrafili mi pomóc. O kolorze białym zadecydowało znalezione w sieci zdjęcie egzemplarza bodaj ELC.. Ot, i tyle. Smacznego... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Lipca Share Napisano 11 Lipca Fajny Zlinek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca Model rewelacja Aż mi się czasy dzieciństwa przypomniały jak SP-ELE kręcił akro mi nad głową. Co do rejestrcji na spodzie. ELA białe litery na spodzie miała we wczesnej wersji malowania z lat 70 tych jak tu na foto Wacława Hołysia Natomiast w malowaniach biało czerwonych rejestracje na spodzie były już czarne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi