Skocz do zawartości

7 TP (PzInż 220) - [Mirage 1/72]

R_Mazzi

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro dużo wcześniej zgłaszałem swe chęci, to pora przejść od słów do czynów

Jak już wspominałem budować będę najlepszy polski czołg okresu międzywojennego czyli jedno wieżowy 7TP. Model oczywiście w skali 1:72, firma Mirage. Jako dodatek pojawi się blacha Parta i aluminiowa lufa Armo. Myślę, że dojdą też gąsienice UM, ale to się zobaczy w trakcie prac.

Planowo model miał być z września 39 roku, ale po przeczytaniu regulaminu konkursu zdecydowałem, że będzie rok młodszy czyli z 1938 (najprawdopodobniej będzie poszerzał naszą południową granicę, paradował w Cieszynie lub ćwiczył sobie gdzieś na poligonie

Poza zmianą opisu na podstawce dojdą kalkomanie na wieży z godłem jednostki, czyli na dobrą sprawę model powinien się prezentować ciekawiej.

Pudło:

01_Pudlo.jpg

Wypraski:

01_Ramki_1.jpg

01_Ramki_2.jpg

Dodatki:

01_Part.jpg

Jak widać wieża jest osobno, niestety taki egzemplarz trafiłem. Zaraz po kupnie wyciąłem z ramek podstawę wieży i osłonę armatki. Na szczęście nawet ich nie obrabiałem nie mówiąc już o klejeniu tak więc regulaminowi staje się zadość (mam nadzieję)

Żeby nie było za łatwo w pudełku znalazłem instrukcję do modelu …. z dwoma wieżami…

Ale od czego są koledzy z forum. W tym miejscu chciałbym oficjalnie podziękować koledze skala72 za skan instrukcji i koledze Jendrass1 za dodatkowe materiały o 7TP.

W modelu mam zamiar uzupełnić nitowanie (wiem, wiem, czołg był skręcony śrubami, ale wyraz śrubowanie jakoś mi nie pasuje) na bocznych powierzchniach wieży i kadłuba. Będę działać metodą przećwiczoną na T-70 (czyli najłatwiejszy ale i chyba najbardziej czasochłonny sposób: dziurki + drucik). Jak wyjdzie to się okaże, mam nadzieję, że znośnie. Malowanie przewiduję standardowe polskie (trójbarwne z łagodnymi przejściami kolorów).

Warsztat jak to zwykle u mnie będzie się ciągnął zapewne dość długo ale mam nadzieję przed końcem konkursu się wyrobić. Na pierwszy ogień pójdzie wieża, skoro zrobiłem już inboxa to mogę zacząć sobie powoli wieczorkami wiercić dziurki

Coś mi się wydaje, że w porównaniu z zeszłoroczną edycją konkurs „rozkręci” się znacznie mocniej. Miejsce z poprzedniej edycji raczej będzie dla mnie tym razem nie osiągalne, ale przecież chodzi o dobrą zabawę przy dopieszczaniu modelu

Fajnie, że za sprawą regulaminu będzie dużo więcej maszyn w polskich barwach (mam nadzieję)

Na koniec zapraszam wszystkich do śledzenia mojej relacji

Jak już zainwestowałeś w blaszki, gorąco polecam gąsienice ogniwkowe - produkuje UM, koszt niewielki, ok 10 zł.

No to czekam na jakąś dłubaninę

..... Myślę, że dojdą też gąsienice UM, ale to się zobaczy w trakcie prac

Na 90% zainwestuję To nawet nie dycha, widziałem w którymś ze sklepów chyba za 7 zeta.

A z dłubaniną trochę zejdzie, chcę jeszcze skończyć BA zanim rozgrzebę siódemkę

Kolejny Tepek!

Młodszy braciszek Twojego

Czy aby jakieś figureczki,dajmy na to preisera, wejdą w ruch?

Z tego co pamietam to chyba nawet cywile są, zwierzątka.....

Chyba nie, raczej będzie samotny czołgutek na polnej lub brukowanej drodze. Ale gdzie tam jeszcze do myślenia na serio o podstawce

Dzięki Jendrass1 za linka

Tyle materiałów, że trzeba by się przyłożyc do tej maszynki

Motyla noga, jak tak dalej pójdzie to wszyscy skończą swe konkursowe modela zanim ja w ogóle zacznę dłubaninę.... Skąd Wy macie tyle czasu, hę?

• 4 weeks later...

W końcu coś drgnęło w temacie.

Kadłub poskładany w jedną całość (no prawie całość).

Niepotrzebne kawałki plastiku (czyli te co będą z blaszki) wycięte.

Przód nieco już podszpachlowany, zadek dziewiczy.

W pierwszej kolejności połatam dziury i poprzymierzam blaszki.

Tyle klikania, czas na fotki

02_02.jpg

02_01.jpg

02_03.jpg

Bzieee, dopiero na fotkach wyszło jak koszmarnie nierówno wyszły "śrubki" Cóż, przynajmniej boki nie są plaskate.

Czoła chylę, nosa w nieswoje szpary nie wtykam :P ;) - nawet zabrzmiało nie najgorzej. Czekam na efekty, nie zrób nam mężczyznom wstydu z tymi szparami ;)

Jakie szpary, gdzie? heheha, chyba niechcąco cytat z forum warsztatowego mi się strzelił

A tak serio to troszkę płynnej szpachli tamki, do tego wacik nasączony w mister kolorowym i po wyżej wymienionych elementach anatomicznych większego śladu być nie powinno.

Całość montażu kadłuba, mam nadzieję będzie wyglądać tak jak łączenie przedniej płyty pancerza (które to, jak dla mnie w miarę jest ok)

Troszkę bardziej podszpachlowany:

03_01.jpg

03_02.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć

Typowa warsztatówka na szybko, żeby sprawdzić czy jeszcze jakieś szpary przy okazji szpachlowania błotników wymagają poprawki.

Kurcze pierwszy raz chyba przykleiłem błotniki przed gąsienicami teraz widzę, że ciężko z nimi będzie

Zastanawia mnie, czemu Mirage robi otwarty właz kierowcy w skali 1/72, ale zamyka go w skali 1/35, obniżając jakość modelu. Dziwne, bo zwykle jest na odwrót.

Zastanawia mnie, czemu Mirage robi otwarty właz kierowcy w skali 1/72, ale zamyka go w skali 1/35, obniżając jakość modelu. Dziwne, bo zwykle jest na odwrót.

Nie ty jeden, ja się zastanawiam, dlaczego w 1/35 wieża i inne elementy nie są naznaczona śrubami.

Fakt, to chyba największy błąd w historii polskich modeli, a z racj kosztów nie robią nowej formy. Brakuje też wizjerów bocznych, otworów strzelniczych. Już czas na model 7TP 1/35 II generacji. Ale na to chyba poczekam, do czasu, gdy mój wnuk będzie się uczył kleić.

Poza tym popatrz Skala, że w 1/72 jest już wycięty otwór w górnej płycie na wieżę. A w 1/35 masz proste, obrotowe szaleństwo...

Prędzej inna firma wyda nasze wozy - zachodnia firma, niż my się tego na naszym rynku doczekamy, a tak człowiek kombinuje jak koń z fura pod górę.

Co do 7TP w 1/35 MH, to jest to tragiczne, aby w tej skali zrobić taki bubel. Może ktoś z forum, w jakiś cywilizowany sposób zrobi części do 7ki i będzie można to zamówić.

Jakbym lepiej się na tym znał, to bym sam puścił żywiczny model Ale ciekawe jak to się dzieje, że wydają tyle modeli żywicznych polskiego sprzętu - praktycznie wszystko jest, a nie ma TKS i 7TP z żywicy. A ciekawe, jakby MH utarto nosa np. modelem Dragona...

Chyba R_Mazzi przekombinowałeś, sporo detali jest zatartych

Ale o które Ci chodzi?

Podejrzewam, że otwory inspekcyjne na bokach osłony przedziału napędowego? Też się zastanawiam czy ich nie poglębić szczerze mówiąc.

Przednia płyta jest po prostu brudna więc linie mogą się wydawać zatarte... Oczywiście nie licząc zalanych szpachlą dziur na uchwyty itp.

W ogóle cały kadłub jest pełen waty z wacików

To w 35 nie ma otworu pod wieżę? Tak Was zrozumiałem

Chyba R_Mazzi przekombinowałeś, sporo detali jest zatartych

Ale o które Ci chodzi?

Podejrzewam, że otwory inspekcyjne na bokach osłony przedziału napędowego? Też się zastanawiam czy ich nie poglębić szczerze mówiąc.

Przednia płyta jest po prostu brudna więc linie mogą się wydawać zatarte... Oczywiście nie licząc zalanych szpachlą dziur na uchwyty itp.

W ogóle cały kadłub jest pełen waty z wacików

No dobra, to wyszoruj go trochę, bo wygląda tragicznie

To w 35 nie ma otworu pod wieżę? Tak Was zrozumiałem

Hmm, jak by ci to powiedzieć, siedzisz ??

Jest otwór pod wieżę, ale wielkości 3 mm

Masz małego In-Boxa 7TP 1/35 MH.

Sam go jeszcze dobrze nie oglądałem, ma w każdym razie tabliczkę na przodzie, ale uciekł gdzieś daleko napis "URSUS".

3946c73a3abd9f04.jpg

Wracając do relacji

Troszkę wyszorowany, kłaczki dalej są ale już jakby mniej.

04_01.jpg

04_03.jpg

04_02.jpg

Skala72 czy tobie aby nie chodziło o płytę nadsilnikową, później dopiero zajarzyłem, że jest cała zalana szpachlą

Będzie wyglądać tak mniej więcej:

04_04.jpg

04_05.jpg

Niby prosto a krzywo, a więc do poprawki...

Skala72 przesiadasz się na 35? Zdrajca, zdrajca po trzykroć zdrajca

Hmm, czy powyginane blachy na błotnikach to celowe?

Bo mam ten sam model 1:72 tylko 2 wieże ^^ i nie wiem jak dobrze dogiąć boki błotników by ich nie pozrywać :/:/:/

już zastanawiałem się czy by pomiedzy dwa stalowe kontowniki nie wstawić i zaciski założyć i powoli doginać, to jest nieźle maciupkie na 1:72...