Jump to content

[in box] Mig-21bis "Zvezda" 1:72

sokol
 Share

Recommended Posts

Metryka modelu:

Nazwa: Radziecka samolot myśliwski Mig-21 bis "Fishbed L"

Skala: 1:72

Nr katalogowy: 7259

Ilość części: 90

Długość modelu: 20,90 cm

Z pewnym niepokojem otwierałem ładne i estetyczne opakowanie (foto 1). Ileż to razy nowe efektowne opakowania kryły te same wypraski, które w zależności od fantazji producenta raz były modelem Miga-21 w wersji MF, a raz bis. Tym razem jednak możemy być w pełni usatysfakcjonowani zawartością. W pudełku znajdziemy instrukcję montażu wraz ze schematami malowania (foto 2 i 3), cztery ramki z elementami modelu wykonanymi z szarego tworzywa (foto 4, 5, 6 i 7), przezroczystą ramkę z dzieloną osłoną kabiny (foto 8) i arkusz z kalkomanią (foto 9). Pewnym ewenementem w obecnych zestawach jest obecność przezroczystej podstawki umożliwiającej prezentacje modelu „w locie” (foto 10).

Instrukcja montażu składa się z szeregu czytelnych rysunków oraz zawiera również trzy schematy malowania rosyjski, fiński i polski (41 elt z Malborka). Numery kolorów podane są dla emalii „Zvezdy” i „Model Mastera”. Producent dołączył do nich odpowiednie godła i znaki przynależności państwowej na arkuszu kalkomanii, który zawiera również napisy eksploatacyjne.

Model ma delikatnie odwzorowane, wgłębne linie podziałowe, a większa część elementów nie ma wad technologicznych i jest wykonana na wysokim poziomie.

Moja ocena modelu waha się między piątką z minusem, a czwórką z plusem. Model sam jest bardzo dobry jakościowo, szczegółowo wykonane detale ale wrażenie psuje „pancerne” oszklenie i niezbyt dobra kalkomania. Ale na pewno gorąco mogę polecić ten model wszystkim fanom „żelazek.”

1.jpg

Foto 1

2.jpg

Foto 2

3.jpg

Foto 3

4.jpg

Foto 4

5.jpg

Foto 5

6.jpg

Foto 6

7.jpg

Foto 7

8.jpg

Foto 8

9.jpg

Foto 9

10.jpg

Foto 10

Pozdrawiam

Wojciech Sokołowski

Brzmi (recenzja) i prezentuje się (fotografie) zachęcająco. Jeszcze jedno pytanie - jak się przedstawia zupełnie nieistotny i przeważnie pomijalny* element jakim jest.......cena zestawu

* pomijalny - gdyz jak powszechnie wiadomo jezeli ktoś zachoruje na jakiś model to czynnik ten nie ma znaczenia

Piotrek.S. & Sokol

dziękować, dziękować, dziękować

Tydzień temu kolejny raz podchodziłem do KP i kolejny raz odłozyłem głeboko do przepastnego pudła.....