Skocz do zawartości

SU-85m Tank Destroyer - Dragon - 1/72

ShaDow FoX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dołączam do licznej grupy konkursowiczów na początek model SU-85m dragona w 72-ójce, producent daje jakieś podstawowe blaszki i line, dodam także blaszkę piły "moja-twoja" od t-34 z UM. Mały in-box niektórych części nie ma gdyż wykorzystałem je do T-34/85 bo do SU były nie potrzebne, ale SU jest kompletny

100_2811.jpg

100_2812.jpg

100_2813.jpg

Nad malowaniem jeszcze się zastanawiam, ale na pewno jakieś polskie:

su-856122.jpg

suk.jpg

hehe, z tym modelem startowałem w zaszłorocznej edycji konkursu

Co do wersji malunków:

311 - ma na pewno ciekawsze malowanie i smaczek w postaci urwanego kołą ale to nie ta wersja.

612 - jak chcesz zerknąć na orginał to w mojej relacji warsztatowej są dwa archiwalne zdjęcia tego wozu.

Wiem Andrzeju , ale Suczek "m" jest bardzo mało w internecie, w zbiorach "WM", które posiadam także ie znalazłem nic ciekawego, ale dzisiaj doznałem olśnienia przecież mam od Ciebie figurki niemieckich czołgistów grających w karty także zrobię w niemieckim malowaniu, a dokładnie dunkelgelb z zielonymi pasami Rafale scenkę przewiduję, ale pewnie do kwietnia jeszcze parę modelików zrobię, na szafie czeka M4A3 z tamki tylko muszę dokupić gąski z AFV ok teraz do rzeczy:

odchudziłem błotniki, około 1h szlifowania

Przed:

100_2819.jpg

Po (nie mylić z PO ):

100_2822.jpg

No i trochę podłubałem szczegółów:

100_2827-1.jpg

No i figurki :

100_2832-1.jpg

• 2 weeks later...

Suczka będzie w dunkelgelb z zielonymi pasami, mam też pomysł na scenkę, ale zdradzę go pod koniec budowy Prace idą powoli z powodu braku aparatu

100_2838.jpg

100_2837.jpg

• 4 weeks later...
Suczka będzie w dunkelgelb z zielonymi pasami, mam też pomysł na scenkę, ale zdradzę go pod koniec budowy Prace idą powoli z powodu braku aparatu

Mam nadzieję, że pocisk, który przebił prawy, przedni błotnik (ładnie zrobione), równie ładnie zdemoluje koło napinające. W Drzonowie jest SU 85, który oberwał kilka razy z przodu (mam nadzieję, ze jego fotki są na stronie muzeum lub gdzieś w sieci). Na nim można zobaczyć zniszczenia jakie powodował pocisk kalibru 75 - 88 mm. Twój błotnik został przestrzelony najprawdopodobniej pociskiem przeciwbetonowym kalibru co najmniej 150 mm (np. z SU lub ISU 152).

I Uwaga! - Andrzej_LK pisząc, że "Su 85 i Su 85m TO NIE TO SAMO!!!!!" ma w zupełności rację. SU 85M jest wstępem do SU 100.

A tak normalnie, to fajny temacik. Pozdrawiam i powodzenia życzę.

Edytowane przez Gość

Witam, na razie brak weny, ale zamierzam go skończyć. Ta dziura w błotniku, sam nie wiem czy przestrzelona z dużego kalibru czy z małego, a potem trochę przeżarta przez rdze pożyjemy zobaczymy