Grzegorz Napisano 22 Stycznia 2006 Share Napisano 22 Stycznia 2006 (edytowane) Zdjęcia, tekst jeśli będzie konieczny...rysunki....Kompleks chyba najlepiej opisany w sieci....(Oczekujemy mistrzowskich modeli....Hihihi...Hm...) (Nie tylko plastykowych)... :> Sprzedam od razu ciekawostkę z poligonów....Słowacy strzelają u nas z naszych podwozi ale swoimi rakietami....Zabawnie to wygląda....Wyrzutnia ze znakiem szachownicy a rakiety na niej ze Słowackim „Krzyżem”...Węgrzy natomiast przyjęli dla swoich KUB-ów identyczne malowanie jak w polskich egzemplarzach....Ten sam układ plam, i te same numery kolorów...... 1234 5678 Dostępne są modele w skali 1/35 fotka pudełka ze strony firmy Trumpeter fotka modelu ze strony JadarHobby Model żywiczny Edytowane 1 Kwietnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 22 Stycznia 2006 Share Napisano 22 Stycznia 2006 Zacząłem robić ten model (Trumpeter) jakiś czas temu - od góry, czyli od rakiet. Chciałem zrobić swój model w malowaniu jakie widać na 5 fotce, z Salonu Uzbrojenia z 2002 roku. Chcę nawet zrobić minidioramkę, właśnie z tego salonu. Od razu natknąłem się na problem. Jak popatrzycie na stateczniki tylne rakiety z tej fotki (jak się to nazywa w rakiecie? Brzechwy stabilizacyjne? Chyba tak się nazywają te przednie?) i porównacie z rakietami na 3 fotce, to widać, że są to całkiem różne stateczniki, a przynajmniej ich podstawy. W modelu są stateczniki jak na tej właśnie fotce. Nie bardzo wiem co robić, czy "olać" tę nieścisłość? Nie spotkałem się do tej pory z kolorowym, polskim malowaniem, który by miał rakiety starszego typu. Ale spotkałem się z takimi rakietami w Kubach węgierskich. A Węgrzy wysłali do nas kilka swoich Kubów, zostały u nas wyremontowane i pomalowane identycznie, jak polskie Kuby. Może i my mamy też przemalowane z rakietami starszego typu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2006 Na dzień dzisiejszy prawie na pewno starsze warianty rakiet zostały przez naszych przeciwlotników wystrzelane na poligonie....nie pamietam dokładnych stanów magazynowych...ale na pewno były strzelane w pierwszej kolejności (te starsze...)... Ja nie trybie...hm...to w końcu jakie rakiety masz w pudełku a jakie chciałbyś mieć na modelu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 22 Stycznia 2006 Share Napisano 22 Stycznia 2006 Tak to jest, jak się gotuje obiad i pisze posty. Mam takie jak na rysunku i na kolorowym Kubie, a chciałbym mieć takie jak widać na pozostałych, czyli na tym polskim i tym drugim (pierwsza fotka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2006 (edytowane) Popracujemy nad tymi rakietami...Muszę się wczytać w źródła rosyjskie no i przygotujemy materiał zdjęciowy...Hm...Mówisz i masz..... Edytowane 21 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 23 Stycznia 2006 Share Napisano 23 Stycznia 2006 To ja się trochę dorzucę z dokumentacją fotograficzną do tematu: http://www.militaryvehicles.cz/index3.php?sek=200-15&lang=cz http://www.militaryvehicles.cz/index3.php?sek=200-16&lang=cz http://davehal9000.tripod.com/tankistaarmorofmodernrussiaandtheformersovietunion/id20.html http://www.fas.org/man/dod-101/sys/missile/row/sa-6.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2006 Brawo...!!! I o to właśnie wszystkim chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 13 Czerwca 2006 Share Napisano 13 Czerwca 2006 (edytowane) Samobieżna Wyrzutnia Rakiet 2P25 (SA-6): http://www.sokol.slupsk.pl/sa-6/ i ciężarówka transportowo - załadowcza ZIŁ-131 TZM (2TM7). http://www.sokol.slupsk.pl/2T7M/ czyli przeciwlotniczy system 2K12 z 8 koszalińskiego pplot. Edytowane 26 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 13 Czerwca 2006 Share Napisano 13 Czerwca 2006 Dzięki sokol. Im więcej patrzę na co raz to nowe fotki Kuba, tym bardziej nie chce mi się wracać do modelu. Co raz więcej widać ile trzeba dorobić, przerobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 14 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2006 Gulus... Hm... Upały... Dziewczyny gubią ciuchy prawie jak w filmie „straszny film 4”, zimna wojna zażegnana, PiSuary żrą się między sobą a ty tu taki defetyzm propagujesz... Więcej pozytywnych wibracji... zajarajmy, rozsiądźmy się w fotelach (Polakom i tak dokopią do ZERA...hihihihi) na wystawę tego KUBa robisz czy jak... Na załamanego lecisz...?...hihihihi Nie no....widzisz ze wysokie poziomy modelarstwa są często okupione spadkiem pożycia rodzinnego....lub innego typu patologiami...hihihihihi PS. Ty nic Wojtek nie przerabiaj...Bo znowu z Ruskimi się zacznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 14 Czerwca 2006 Share Napisano 14 Czerwca 2006 Choćby PiSuary w "Strasznym filmie 5" miały wystąpić, a Rosjanie rublami złotymi mieli mnie z(a)lać przerabiał będę, ale w okresie, kiedy letnie panienki zaczną miast gubić, ubierać ciuchy zaczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 13 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2007 Zastój taki, że aż chłodem powiało… Płeć piękna dawno się przyodziała, a tu nic… hm… KUB z Jeleniej Góry, przyznam ze w dość niefortunnym kamuflażu (mam nadzieję, ze nie był to pomysł pracowników skansenu…), nadający mu wygląd eksponatu na licytację a nie pojazdu wystawowego z muzeum… Cóż, są gusta i guściki… No, ale jest… SA-6 Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 25 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2007 Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 A czy nasza armia ma Kuby w kamuflażu jednobarwnym, tzn. zielonym Maluję swojego Sam-6 i nie wiem czy jest jakaś alternatywa dla trójbarwnego kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Tak, ma. Większość sprzętu jest malowana w kamuflaż w czasie przeglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 A czy ma Pan jakieś zdjęcia, na których widać oznaczenia(numery i szachownica), a także w ogóle jakie są oznaczenia, bo może różnią się od tych nowych. Zależy mi na tym, bo te dołączone są do konkretnego, trójbarwnego kamuflażu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Co prawda widoczne oznaczenie odnosi się do pojazdu dodatkowego dla Kuba, ale tak to prezentowało sie też na Kubach (prawdopodobnie, głowy nie dam a gdzieś mi wcięło inne fotki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Dzięki. Chodziło mi głównie o rozmieszczenie tych numerów, a sam numer dam np. o 1 mniejszy od tego pierwszego czyli 0218(oczywiście zależy od tego jakie kalki znajdę) Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem modelu SA-6. Chce go zrobić w jednolitym kolorze w polskich barwach. Jakiej farby najlepiej użyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Jako, że siedzę w polskiej pancerce mogę coś pomóc. Sam chciałem zrobić jednolity kamuflaż, ale nie wyglądał on zbyt dobrze . O wiele lepiej zrobić trójbarwne kamo, bo efekt jest o niebo lepszy. Ja właśnie kończę mojego 2K12. Ale jak chcesz to możesz użyć np. Humbrol 155 lub 159 na starsze wersje albo jakiś inny zielony czy tam ciemny oliwkowy. Polacy malowali chyba na każdy jaki mieli pod ręką, a więc jest duża tolerancja dla odcienia. P.S. Ja w trójbarwnym użyłem Humbrola 30 jako zielony. Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedz. A w trójbarwnej jakich używałeś? (zielona to już wiem jaka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Czarna to 33 a brązowa 70 ( ale może być też np 113). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matejson Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Cześć, Pewien czas temu popełniłem model KUBa w 3barwnym kamuflażu: viewtopic.php?t=2373&highlight=kub Użyłem zestawu farb NATO z palety Tamiya. Opis budowy i malowania możecie przeczytać w Modelfanie nr 2/2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Stacja naprowadzania baterii 1S91M Zdjęcia mogliśmy wykonać dzięki uprzejmości właściciela i pracowników firmy MOTODEMONT mieszczącej się w Kaźmierzu Wlkp. Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i udzieloną mi pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 no to i ja coś dodam http://aircraft-planet.com/?p=3990 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi