Skocz do zawartości

Sturmtiger AFV 1/35

badger

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Seb nie zdąży bo ma młodą żonę więc na modelowanie mało czasu mu zostaje

Kurza japa, a ja mam młodziutką narzeczoną Dzięki Jacek za ideologię Dawaj z tym klamotem dalej! Będą figurki?

Tomek

Edytowane przez Gość

Tomku lubię "pootwierane" modele i lubię podłubać w środkach. Ten ma ładny spasowany i łatwo ściągalny dach (kwadracik na górze), spoko się go ściągnie i będzie widoczny środeczek. Co do figurek to męczę tych z Uhu

WItam

Standarcik sorry za pisanie posta pod postem. W przyszłym roku moje relacje zdecydowanie będą oszczędniejsze. Postanowiłem raczej wrócić do modelarstwa półkowego niż tzw prezentacyjnego. Ten projekt postaram się już dociągnąć Mały update:

ZmianarozmiaruDSCN2485.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2486.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2487.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2488.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2489.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2490.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2491.jpg

Zestawy oceniam jako średnie - w niektórych momentach rewelacyjna składalność w innych elementach załamanie rąk, instrukcja mało czytelna bez monografii ciężko coś wydedukować.

W sumie AFV robi dość fajne modele, ino ten ich plastik,koszmarek- jakby toto naprawili reszta byłaby już kosmetyką..a tak:]

Zrelacjonuj go jak najdokładniej, dla przyszłych pokoleń mnie np. bo nigdy nie dotykałem tych klocków, ale kiedyś trzeba będzie..więc "podpatrzę konkurencję" - Twoje słowa, żeby nie było

Rafał plastik się nie zmienił - trudno obrabialny i łamliwy.

Model raczej dla modelarzy już wprawionych w bojach na pewno nie nadaje się jako pierwszy.

Teraz kilka zdjęć tego co nawojowałem.

ZmianarozmiaruDSCN2492.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2495.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2493.jpg

Tutaj zbliżenie na żywiczną lufę, troszeczkę nie pasuje i dało mi jej mocowane dość mocno po nerwach - ale wygląda miodzio w porównaniu z plastikową z zestawu. Większy problem jest z pierścieniem dla mojej wersji na końcu moździerza - muszę sobie go dotoczyć.

ZmianarozmiaruDSCN2494.jpg

Wychylenia lufy zostały osiągnięte.

A teraz mały striptease

ZmianarozmiaruDSCN2496.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2497.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2498.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2500.jpg

A tu dla spostrzegawczych bo co nieco doszło

ZmianarozmiaruDSCN2499.jpg

Pozostało we wnętrzu dorobić radiostację, klamrowanie pozostałych uchwytów na amunicję , sekcję kierowania pojazdem.

Najważniejsza sprawa potrzebuję zdjęć lub nawet skanów z instrukcji (academy np) wyglądu ściany między przedziałem silnikowym a przedziałem bojowym. Może ktoś gdzieś ma zdjęcia np z wnętrza tigera bo powinno być podobnie. Z góry dzięki za pomoc.

Badger, jak ja to mogłem przegapić . Jesteś zboczeniec, ale taki w sensie positive fighter .

P.S. Muszę się czegoś czepić. Dorobiłeś dziadowi okablowanie, jedziesz ostro z walorką, więc czemu nie wymieniłeś na druciane tych badziewnych, płaskich, zestawowych uchwycików demontażowych odlanych z panelami ryflowanymi podłogi?

• 2 weeks later...

Więc dolną część wnętrza wanny skończyłem i zapaćkałem wszystko Mr. Surfacer 1200 zmieszanym 50/50 z Mr. Color Leveling Thinner.

ZmianarozmiaruDSCN2508.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2509.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2510.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2513.jpg

Surfacer wyciagnął wszystko to co należy jeszcze poszpachlować czy też poszlifować - widać wyraźnie o co chodzi na dorabianej przeze mnie ścianie ogniowej, dzielącej przedział bojowy z silnikowym.

ZmianarozmiaruDSCN2511.jpg

Dorobiłem również elementy łączności których w modelu oczywiście brak

ZmianarozmiaruDSCN2512.jpg

Na razie nic specjalnego może na średnim poziomie wykonanie ale moje standardy spełnia - pomalowanie tego wnętrza będzie sporym wyzwaniem że o pracochłonności nie wspomnę.

Dzięki koledzy i odpowiadam po koleji:

kazio widoczność uchwytów radiostacji praktycznie zerowa, podłogowe trudne do wykonania ze względu na wyszlifowanie starych (nie mam jak tam wejść - próbowałem efekt byłby gorszy od obecnego), dodatkowo brudzing pójdzie na podłogę więc będzie w tych wnękach jakby błocko podsuszone. Pomysle o takich rzeczach już w następnym modelu

TomaszDudek zasadniczo wnętrze białe lub kremowe, podłoga w mini + kawałkami rózne elementy panzergrau, ale będzie to troche skomplikowane (bardzo ciasno, na zdjeciach moze jest przestrzennie ale w rzeczywiostości naćkane jedno na drugim)

rObO87 silniczka raczej nie będzie, żywica dedykowana do tigera za bardzo mi nie pasuje, nie jest robiona pod AFV (za dużo przeróbek i za dużo rozgrzebanych projektów a sturmtiger jest gdzieś trzeci w kolejności moich prac)

subgrafik co znaczy djud ??? fajnie że sie pojawiłes w moim projekcie.