Skocz do zawartości

Wielki Bolszewik IS-3M 1/35 Trumpeter

mart72

Rekomendowane odpowiedzi

chodzi o to tez zeby za duzo warstw lakieru nie zatarlo drobnych detali.

Na M113 położyłem, nie pamiętam ile warstw, ale 3 albo 4 chyba, nic się nie stało:

viewtopic.php?t=15825

sadze ze jak psikniesz pigment matem to zatrze sie jego struktura i zleje sie on z modelem,nie bedzie juz taki wyrazisty

Mimo wszystko spróbuję jakąś delikatną warstewkę aerkiem. Boję się, że z czasem pigment mógłby się obsypać.

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Fakt, woń Gunze powala....

Zaczynam się przyzwyczajać.

Oczywiście nie byłbym sobą gdybym wszystko zrobił po kolei.

Małe niedopatrzenie:

1-12.jpg

i poprawka:

2-12.jpg

w tej sytuacji przydatny okazał się powszechnie nielubiany ( również przeze mnie) podkład Vallejo z puchy.

• 4 weeks later...

Trochę pchnąłem robotę do przodu. Kolejna lekcja malowania aerografem, zarazem próba nowego aerografu. Zarwana nocka i średni efekt. Zgubiłem preshading poprawiając tu i ówdzie. Malowanie Vallejo Air, medium green. Po pierwszym siknięciu byłem zdegustowany odcieniem, zabawkowy jakiś mi się wydał. Ale jak obeschło wygląda przyzwoicie. Zastanawiam się, czy nie zrobić jeszcze jednej sesji z rozjaśnianiem. Przepraszam za jakość zdjęć. Z dwojga złego lepiej wyszły pierwsze w nocy przy sztucznym świetle, niż następne przy dziennym:

z1.jpg

z2.jpg

z3.jpg

z4.jpg

z5.jpg

Złożyłem wstępnie. Józek czeka na makijaż.

Niestety pojawiły się trudności z założeniem gąsienic przy przyklejonych błotnikach. Z farby na gąskach poszły wióry i lewy bok zaczął się rozłazić. Będę musiał kółka rozkleić żeby je założyć prawidłowo, chyba że macie lepszy pomysł :

a4-1.jpg

a1-2.jpg

a2-2.jpg

a3-2.jpg

Czy zmywacz Wamodu może zeżreć gumę?

• 1 month later...

Zbliża się rocznica Rewolucji Październikowej, więc wypadałoby skończyć Józefa Uporałem się mniej więcej z gąskami. Na dark grey Vallejo suchym pędzlem naniosłem natural steel. Na koniec przetrę jeszcze flat brown, żeby lekko rdzawy odcień osiągnąć:

1-14.jpg

Zabrałem się za wykończenie-obicia gabką i trochę pędzlem:

2-14.jpg

3-8.jpg

zastanawiałem się przez chwilę, czy trochę rdzy dołożyć na karoserii, ale doszedłem do wniosku, że mogę przefajnić i za pstrokato będzie, więc odpuszczam.

Pomalowałem DShK:

4-4.jpg

5-3.jpg

I tak to wygląda:

6-2.jpg

Widać koniec, widać koniec!!!

Żadnego ruska w najbliższej pięciolatce

Wczoraj położyłem lakier błysk Agamy:

1-15.jpg

a przed chwilą nałożyłem kalki:

2-15.jpg

nie byłem pewien jak się będą kładły, ale poszło koncertowo.

Kalkomanie bardzo ładnie przylegają, są cienkie, jednocześnie można je ładnie skorygować, ułożyć. Zobaczymy jak to będzie wyglądać, kiedy wyschną płyny zmiękczające do kalkomanii. Chociaz mam wrażenie, że nie były specjalnie potrzebne. Równie gładko się kładą jak te z Hobby Bossa.

Z jakiej jednostki bedzie pochodził IS??

Szczerze mówiąc, to z jednostki "pudełkowej" Nie wgłębiałem się zbytnio w temat od tej strony. Naniosłem takie kalki, jakie daje Trumpeter, bez sprawdzania, czy mają odniesienie w rzeczywistości.

Wash, wash, wash...

Ale coś nie wyszło tak, jak powinno. Może zostawię jednak.

Po zapuszczeniu, kiedy wysechł, przybrał jasnobrązową barwę.

Pewnie kwestia proporcji; użyłem benzyny lakowej i olejnej - brąz Van Dycka. Może za bardzo rozcieńczyłem. Albo powierzchnia niezbyt gładka.

Na zdjęciach jest trochę ciemniejszy.

A może tak ma być?

6-3.jpg

7-2.jpg

8-2.jpg

9-2.jpg

2-17.jpg

3-10.jpg

4-6.jpg

5-5.jpg

1-17.jpg

chyba nie wyrobię się na rocznicę Rewolucji

Dziękuję Panowie, na żywo może nawet trochę lepiej to wygląda, ale:

poza niezbyt wyględnymi gąsienicami i niezbyt gładką fakturą (paprochy-muszę nad tym popracować przy następnym modelu) pojawiły się dwa babole.

Z tym może bym sobie poradził, jakieś delikatne kitowanie, retusz i ewentualnie przyprószenie pigmentem:

1-18.jpg

Niestety, tutaj już jest gorzej, każdy retusz będzie chyba bardziej widoczny od tej szpary:

2-18.jpg

Chyba, że... osmalenie końcówki lufy na skutek eksploatacji.

Czy takie intensywne osmalenie jest realistyczne, tzn, czy zdarza się w rzeczywistości? Czasem na niektórych modelach się pojawia.

Trochę już mam dość pacjenta, nie wiem, czy nie machnąć ręką na to.

stary, daj w tych miejscach jakies otarcia, troche kurzu i po sprawie,wedlug mnie nie ma sensu na tym etapie kaleczyc modelu.koniecznie zrob jeszcze suchy pedzel,ladnie wyciagnie detale

stary, daj w tych miejscach jakies otarcia, troche kurzu i po sprawie,wedlug mnie nie ma sensu na tym etapie kaleczyc modelu

masz rację, więcej bym szkód mógł narobić. Puszkę z tyłu zakitowałem, to nie było trudne, ale lufę sobie odpuszczę, zwłaszcza że są jeszcze inne potknięcia, na które już nie mam wpływu np. paprochy pod lakierem w wielu miejscach.

koniecznie zrob jeszcze suchy pedzel,ladnie wyciagnie detale

Miejscami jest zasuchopędzlowany, choć nie widać na tych fotkach.

Tymczasem trochę gąsienice uszlachetniałem wczoraj:

1-19.jpg

Faktycznie fajne te fotki na czarnym tle, choć trochę flesz za bardzo operuje.

To nie flesz, tylko halogenówki przesłonięte dodatkowo chusteczkami higienicznymi. Odbicie światła się zniweluje, kiedy półmatem pokryję.

Próbowałem też białego tła, ale aparat mi zgłupiał.

Pozdrawiam