mart72 Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 chodzi o to tez zeby za duzo warstw lakieru nie zatarlo drobnych detali. Na M113 położyłem, nie pamiętam ile warstw, ale 3 albo 4 chyba, nic się nie stało: viewtopic.php?t=15825 sadze ze jak psikniesz pigment matem to zatrze sie jego struktura i zleje sie on z modelem,nie bedzie juz taki wyrazisty Mimo wszystko spróbuję jakąś delikatną warstewkę aerkiem. Boję się, że z czasem pigment mógłby się obsypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Najbardziej śmierdzącą robotę mam już za sobą: wyszło na wierzch parę niedoróbek, trzeba skorygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Najbardziej śmierdzącą robotę mam już za sobą: Fakt, woń Gunze powala.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Fakt, woń Gunze powala.... Zaczynam się przyzwyczajać. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym wszystko zrobił po kolei. Małe niedopatrzenie: i poprawka: w tej sytuacji przydatny okazał się powszechnie nielubiany ( również przeze mnie) podkład Vallejo z puchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 Trochę pchnąłem robotę do przodu. Kolejna lekcja malowania aerografem, zarazem próba nowego aerografu. Zarwana nocka i średni efekt. Zgubiłem preshading poprawiając tu i ówdzie. Malowanie Vallejo Air, medium green. Po pierwszym siknięciu byłem zdegustowany odcieniem, zabawkowy jakiś mi się wydał. Ale jak obeschło wygląda przyzwoicie. Zastanawiam się, czy nie zrobić jeszcze jednej sesji z rozjaśnianiem. Przepraszam za jakość zdjęć. Z dwojga złego lepiej wyszły pierwsze w nocy przy sztucznym świetle, niż następne przy dziennym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 Złożyłem wstępnie. Józek czeka na makijaż. Niestety pojawiły się trudności z założeniem gąsienic przy przyklejonych błotnikach. Z farby na gąskach poszły wióry i lewy bok zaczął się rozłazić. Będę musiał kółka rozkleić żeby je założyć prawidłowo, chyba że macie lepszy pomysł : Czy zmywacz Wamodu może zeżreć gumę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 Zbliża się rocznica Rewolucji Październikowej, więc wypadałoby skończyć Józefa Uporałem się mniej więcej z gąskami. Na dark grey Vallejo suchym pędzlem naniosłem natural steel. Na koniec przetrę jeszcze flat brown, żeby lekko rdzawy odcień osiągnąć: Zabrałem się za wykończenie-obicia gabką i trochę pędzlem: zastanawiałem się przez chwilę, czy trochę rdzy dołożyć na karoserii, ale doszedłem do wniosku, że mogę przefajnić i za pstrokato będzie, więc odpuszczam. Pomalowałem DShK: I tak to wygląda: Widać koniec, widać koniec!!! Żadnego ruska w najbliższej pięciolatce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Wczoraj położyłem lakier błysk Agamy: a przed chwilą nałożyłem kalki: nie byłem pewien jak się będą kładły, ale poszło koncertowo. Kalkomanie bardzo ładnie przylegają, są cienkie, jednocześnie można je ładnie skorygować, ułożyć. Zobaczymy jak to będzie wyglądać, kiedy wyschną płyny zmiękczające do kalkomanii. Chociaz mam wrażenie, że nie były specjalnie potrzebne. Równie gładko się kładą jak te z Hobby Bossa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Noo ładnie ładnie. Pracuj dalej bo to ciekawy temat i warty ogladania. Z jakiej jednostki bedzie pochodził IS?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Z jakiej jednostki bedzie pochodził IS?? Szczerze mówiąc, to z jednostki "pudełkowej" Nie wgłębiałem się zbytnio w temat od tej strony. Naniosłem takie kalki, jakie daje Trumpeter, bez sprawdzania, czy mają odniesienie w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Widać koniec, widać koniec!!! no jeszcze wash,suchy pedzel,jakies zacieki-troche roboty bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 6 Listopada 2009 Autor Share Napisano 6 Listopada 2009 Wash, wash, wash... Ale coś nie wyszło tak, jak powinno. Może zostawię jednak. Po zapuszczeniu, kiedy wysechł, przybrał jasnobrązową barwę. Pewnie kwestia proporcji; użyłem benzyny lakowej i olejnej - brąz Van Dycka. Może za bardzo rozcieńczyłem. Albo powierzchnia niezbyt gładka. Na zdjęciach jest trochę ciemniejszy. A może tak ma być? chyba nie wyrobię się na rocznicę Rewolucji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 no na zdjeciach wyglada spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 7 Listopada 2009 Autor Share Napisano 7 Listopada 2009 Dziękuję Panowie, na żywo może nawet trochę lepiej to wygląda, ale: poza niezbyt wyględnymi gąsienicami i niezbyt gładką fakturą (paprochy-muszę nad tym popracować przy następnym modelu) pojawiły się dwa babole. Z tym może bym sobie poradził, jakieś delikatne kitowanie, retusz i ewentualnie przyprószenie pigmentem: Niestety, tutaj już jest gorzej, każdy retusz będzie chyba bardziej widoczny od tej szpary: Chyba, że... osmalenie końcówki lufy na skutek eksploatacji. Czy takie intensywne osmalenie jest realistyczne, tzn, czy zdarza się w rzeczywistości? Czasem na niektórych modelach się pojawia. Trochę już mam dość pacjenta, nie wiem, czy nie machnąć ręką na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 stary, daj w tych miejscach jakies otarcia, troche kurzu i po sprawie,wedlug mnie nie ma sensu na tym etapie kaleczyc modelu.koniecznie zrob jeszcze suchy pedzel,ladnie wyciagnie detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 stary, daj w tych miejscach jakies otarcia, troche kurzu i po sprawie,wedlug mnie nie ma sensu na tym etapie kaleczyc modelu masz rację, więcej bym szkód mógł narobić. Puszkę z tyłu zakitowałem, to nie było trudne, ale lufę sobie odpuszczę, zwłaszcza że są jeszcze inne potknięcia, na które już nie mam wpływu np. paprochy pod lakierem w wielu miejscach. koniecznie zrob jeszcze suchy pedzel,ladnie wyciagnie detale Miejscami jest zasuchopędzlowany, choć nie widać na tych fotkach. Tymczasem trochę gąsienice uszlachetniałem wczoraj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Dobrze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Gąski dla mnie super pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Na żywca monstrum prezentuje się lepiej. Ziomek, kończ go już i bierz się za emharstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Ziomek, kończ go już i bierz się za emharstwo A bo przylazłeś i babola znalazłeś na lufie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Próbne fotki. Jeszcze tylko satynka (choć ten błysk mi się nawet u niego podoba) i delikatne pigmentowanie: Pozdrawiam. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Zaiste, WIELKI bolszewik... Ładnie! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 A bo przylazłeś i babola znalazłeś na lufie Mr. Green ...nie ma za co ;) Faktycznie fajne te fotki na czarnym tle, choć trochę flesz za bardzo operuje. Dobranoc Very Happy Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 Faktycznie fajne te fotki na czarnym tle, choć trochę flesz za bardzo operuje. To nie flesz, tylko halogenówki przesłonięte dodatkowo chusteczkami higienicznymi. Odbicie światła się zniweluje, kiedy półmatem pokryję. Próbowałem też białego tła, ale aparat mi zgłupiał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi