Thalgonis Napisano 13 Sierpnia 2025 Napisano 13 Sierpnia 2025 Czółko, robił ktoś może samolocik z tytułu w EGIPSKIM malowaniu? Mam problem z doborem koloru wnętrza kokpitu... Wg instrukcji do modelu a także w kilku opisach budowy modelu w sieci jest określany jako jasny zielony „interrior”. Z kolei firma Quinta Studio wypuściła znakomicie wyglądające kalki 3D do tegoż kokpitu ale w jakimś „dziwnym” kolorze, który raczej nie ma nic wspólnego z zielonym i na moje „męskie” oko, bardziej wpada w szarość... Próbuję dobrać ten kolor i nie chuchu nie idzie (próbowałem „wypłowić” ten zielony białym, ale to jednak cały czas jest zielony )... A nie przemaluję przecież tych znakomicie wyglądających kalek na zielono... Cytuj
barszczo Napisano 13 Sierpnia 2025 Napisano 13 Sierpnia 2025 Włoski kolor kokpitu czyli Verde Anticorrosione, jasno szaro-zielony, przypominający nieco brytyjski Sky. Do malowanek Italiańców gorąco polecam tą stronę, tam znajdziesz praktycznie wszystko: https://www.stormomagazine.com/RegiaAeronauticaColorsinWWII_3a.htm 1 Cytuj
Thalgonis Napisano 14 Sierpnia 2025 Autor Napisano 14 Sierpnia 2025 Dziękuję ale to ma być malowanie egipskie włoskiego samolotu Kokpitów chyba nie przemalowywali... Z kamo nie mam problemu, tylko ten kokpit - ten szaro zielony to chyba dobry trop, podążę nim Cytuj
mig Napisano 14 Sierpnia 2025 Napisano 14 Sierpnia 2025 (edytowane) Zależy z którego roku jest samolot. Początkowo kokpity, wnęki podwozia malowane były na Verde Anticorriosione. Tyle, że w 1942 roku zmienili malowanie wnętrza na Grigio Azurro Chiaro z zastrzeżeniem że producenci mają z użyć zapas poprzedniej farby czyli Verde. I robi się bałagan. Powinieneś się wzorować na konkretnym egzemplarzu. Egipt zamówił C.205 w 1947 część z nich to były wyremontowane samoloty C.205 a część zmodernizowane C.202. Skłaniałbym się bardziej do Grigio Azurro Chiaro. Edytowane 14 Sierpnia 2025 przez mig 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi