bart207skw Napisano 17 Września Autor Share Napisano 17 Września Kolejny etap: - naprawiłem wlot silnika - już jest oki, - siadła druga warstwa farby na kadłubie. Następny etap po pomalowaniu śmigłowca i lakierze sarin będzie uzbrojenie. Być może zrobię Holendra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 18 Września Autor Share Napisano 18 Września (edytowane) Witam. Uzbrojenie gotowe; kółka przyklejone i schną. Może uda się jutro cały model pomalować i polakierować. Wybrane kalki to te z nr 7 na pokrywie silnika. Kalki pomalowanie dwukrotnie płynem Mikroskale Liquid Dedal Film. Zapobiega on darciu się kalkomanii podczas nakładania. Delikatnie utwardza kalkę, ale używany przez mnie płyn Wamod daje radę moim zdaniem. Edytowane 18 Września przez bart207skw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września Jaką farbą go malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września 13 godzin temu, bart207skw napisał: Witam. Uzbrojenie gotowe; kółka przyklejone i schną. Może uda się jutro cały model pomalować i polakierować. Wybrane kalki to te z nr 7 na pokrywie silnika. Kalki pomalowanie dwukrotnie płynem Mikroskale Liquid Dedal Film. Zapobiega on darciu się kalkomanii podczas nakładania. Delikatnie utwardza kalkę, ale używany przez mnie płyn Wamod daje radę moim zdaniem. Jak nakładasz Microscale Decal Film na kalki? Pędzel? Aero? Jakoś rozcieńczać? Raz się z tym płynem zmierzyłem , nakładałem pędzlem, mam wrażenie średnio mi to wyszło a u ciebie wygląda przyzwoicie. Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 19 Września Autor Share Napisano 19 Września 15 minut temu, wuwumaster napisał: Jak nakładasz Microscale Decal Film na kalki? Pędzel? Aero? Jakoś rozcieńczać? Raz się z tym płynem zmierzyłem , nakładałem pędzlem, mam wrażenie średnio mi to wyszło a u ciebie wygląda przyzwoicie. Pozdr ww nakladam duzym plaskim pedzlem, ale gruba wartste i zcekam az wyschnie - do kalek mc stosuje dwei grube warstwy. patrze tylko czy rowno jest pomaziane. wydaje mi sie ze gruba ewarstawa lepiej siada na kalakch. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 21 Września Autor Share Napisano 21 Września W dniu 19.09.2025 o 10:15, Wymysl napisał: Jaką farbą go malujesz? Hataka blue B146 olive drab. Ale mimo rozcienczenia trzeba uważać bo i tak potrafi zostawić smugi po pędzlu. Używam średnio miękkiego płaskiego pędzla i kilkakrotnie przeciągam po malowanym miejscu szybkimi energicznymi ruchami. Jeśli farba nierównomiernie wysycha to jeszcze robię pociągnięcia pędzlem. Czasem po farbie maluje pędzlem z małą ilością rozcieńczalnika do farb akrylowych (w moim przypadku chematic) wygładzając pomalowana powierzchnię, ale trzeba to robić z uczuciem , aby sobie farby nie rozmazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września (edytowane) 1 godzinę temu, bart207skw napisał: Hataka blue B146 olive drab Celowo tej farby? Zasadniczo to jest brytyjski olivev drab, a na amerykańskie helikoptery Hataka ma dedykowany nr 67. Edytowane 21 Września przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 21 Września Autor Share Napisano 21 Września (edytowane) 4 godziny temu, Wymysl napisał: Celowo tej farby? Zasadniczo to jest brytyjski olivev drab, a na amerykańskie helikoptery Hataka ma dedykowany nr 67. Hataka znana jest z tego, że wiele farb jest ciemniejszych niż być powinna. A poza tym maluje tym co mam i szkoda mi kupować dedykowaną farbę, której koszt wyniesie połowę ceny modelu. Poza tym w tym kolorze nie wygląda źle. Edytowane 21 Września przez bart207skw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 21 Września Autor Share Napisano 21 Września (edytowane) Model skończony. Zostało jeszcze położyć wash tu i tam. Kalki nie pękały poza jednym napisem united state army - za długi i za cienki. Reszta kalek położona bez problemu, ale zauważyłem, że bardzo długo trzeba je trzymać w wodzie aby mimo płynu na kalki Mikroskale Liquid Dedal Film. Pomyślę czy oszklenie nie pomalować sidoluxem. Uważam, że te dodatkowe dołożone części dodały Apaczowi mocy. Galeria wkrótce. Edytowane 21 Września przez bart207skw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 23 Września Autor Share Napisano 23 Września A na półce prezentuje się tak: P.S. galerie zrobię jak skończę rozgrzanego as350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi