Xmen Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Czyli jednak zainspirowałem kategorię specjalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia 6 minut temu, Xmen napisał: Czyli jednak zainspirowałem kategorię specjalną. Dokładnie następna okazja taka dopiero za 10 lat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia A w sensie że 1 model trzeba przynieść czy można więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia 1 godzinę temu, Robi napisał: A w sensie że 1 model trzeba przynieść czy można więcej? W sensie jakim ? Ogólnie w kategoriach według regulaminu można wystawić max 3 modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia 13 godzin temu, PMStrzelec napisał: W sensie jakim ? Ogólnie w kategoriach według regulaminu można wystawić max 3 modele. A ok, o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia Z przyjemnością prezenyujemy listę partnerów, którzy zadeklarowali wsparie drugiej edycji II OGÓLNOPOLSKI KONKURS MODELI REDUKCYYJNYCH STRZELEC 2026 Powiat Strzelecki Anticor Arma Hobby Model Kits MojeHobby Pack Center Super Model Sklep modelarski Plastmodel Haiter Max Hobby TV Twoje Media DETAL HOBBY - sklep modelarski Hatak Sielsia Ring Świat Modeli IBG Models Kagero PH Roboty Ogólnobudowlane MUZEUM 303 Alruno Selim Kebab Dziękujemy bardzo ! Dzięki Waszemu wsparciu, nasz konkurs będzie jeszcze bardziej atrakcyjny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia STARTUJEMY! Od dziś działa strona II Ogólnopolskiego Konkursu Modeli Redukcyjnych STRZELEC 2026 Ruszamy też z rejestracją modeli — możecie zgłaszać swoje prace www.strzelec2026.pl Na stronie znajdziecie: regulamin konkursu galerie i relacje z poprzednich edycji informacje o dojeździe i noclegach propozycje miejsc wartych zobaczenia w Strzelcach Opolskich 18–19.04.2026 Powiatowe Centrum Kultury, ul. Dworcowa 23, Strzelce Opolskie Zapraszamy wszystkich modelarzy — bez względu na to, co sklejacie i malujecie — będzie fajnie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego Prezentujemy medal tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Modeli Redukcyjnych STRZELEC! Tym medalem zostaną wyróżnione najlepsze modele w aż 28 kategoriach startowych 18–19 kwietnia 2026 r. Powiatowe Centrum Kultury w Strzelcach Opolskich Rejestracja już ruszyła! www.strzelec2026.pl� Szykujcie modele i widzimy się w Strzelcach! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Kurcze zapowiada się bardzo fajna impreza a człowiek nie ma z czym jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego 3 godziny temu, Xmen napisał: Kurcze zapowiada się bardzo fajna impreza a człowiek nie ma z czym jechać. Napewno, cos się znajdzie i jest czas by jeszcze coś poszponcić . Zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego W dniu 14.02.2026 o 17:50, PMStrzelec napisał: Napewno, cos się znajdzie i jest czas by jeszcze coś poszponcić . Zapraszamy Dziękuję za zaproszenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego Z wielką radością informujemy, że patronat nad naszym II Ogólnopolskim Konkursem Modeli Redukcyjnych STRZELEC objął Starosta Strzelecki To dla nas ogromne wyróżnienie i potwierdzenie, że modelarstwo – nasza pasja i wspólna praca – ma realne wsparcie oraz uznanie władz Powiatu Strzeleckiego. Dodatkowo przedstawiciele Starostwa przyznają nagrodę specjalną za najciekawszy model konkursu Będzie to wyjątkowe wyróżnienie dla autora pracy, która szczególnie zachwyci jury reprezentujące Starostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Co to jest jury reprezentujące Starostwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego Godzinę temu, greatgonzo napisał: Co to jest jury reprezentujące Starostwo? Jest to osoba lub grupa osób, która ufundowała nagrodę specjalną i według własnego uznania ją przyznają za model, który im się najbardziej spodobał. Jeżeli nawet ty masz ochotę możesz też ufundować nagrodę i ją komuś przyznać, nie widzę problemu. Tak szczerze to myślę, że chcesz się czepić słowa "jury" ... Bo wątpię,żeby dla takiego znawcy tematu i bywalca niegdyś na konkursach było zaskoczeniem, że przyznawana nagroda od patronat jest przyznawana przez niego, a nie komisję sędziowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Nawet bym się chętnie przyczepił tego jury, ale nie bardzo potrafię wymyślić jak. Dzięki za odpowiedź. Tak, chodziło mi o to, kto przyznaje tę nagrodę. To nawiązuje do tego co pisałem wcześniej o festiwalach. A, że wspominałeś, iż interesują Cię uwagi organizacyjne, to pomyślałem, że nic nie zaszkodzi podzielić się swoją opinią. Wiem, że u nas to jest standard, ale nie jest to jedyna opcja. Na wielu imprezach, nie tylko modelarskich jest obyczajem, że nagroda sponsorska przekazywana jest do dyspozycji organizatorom, a fundator jedynie jest wymieniany jako ofiarodawca. W różnej formie. Poza różnymi innymi kwestiami jest to wyraz szacunku dla organizatora i zrozumienie pozycji fundatora wobec tego pierwszego. W przypadku festiwalu modelarskiego trudno by to było zasadą. Wobec popularności nagród indywidualnych byłoby sporym kłopotem logistycznym przejęcie ich przez organizatora. Są jednak nagrody sponsorów i nagrody sponsorów. Co innego nagroda od jakiegoś gonza, a co innego nagroda fundowana przez Starostwo. W dodatku w opisie pojawiło się zdanie: wyjątkowe wyróżnienie dla autora pracy. Problemem jest, że nagroda jest rzeczywiście wartościowa, jeśli stoi za nią zdolność merytorycznej oceny nagradzanego przedmiotu. Ta wartość jest przypisana z definicji organizatorowi i nagrody przez niego przyznane są najbardziej wartościowym docenieniem pracy modelarza. Nie bardzo wiem jaką wartość może mieć zdobycie nagrody, przyznawanej przez kogoś, kto nie ma pojęcia o modelarstwie. Chyba, że mówimy o materialnej wartości nagrody, ale to byłby sposób rozumowania dla mnie kompletnie niezrozumiały. Przyznawanie nagrody przez fundatorów, a tych spoza spoza modelarstwa to już w ogóle, obniża jej prestiż. Przekazanie organizatorom go podbija. To piszę tylko ku rozwadze. Nie przyczepiam się i nie krytykuję. Nie znam przecież nawet okoliczności towarzyszących ufundowaniu tej nagrody. Po prostu widzę, że na festiwalach modelarskich dominuje skupienie się na ilości nagród, nie na ich jakości. Nie tej materialnej, naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: Nawet bym się chętnie przyczepił tego jury, ale nie bardzo potrafię wymyślić jak. Dzięki za odpowiedź. Tak, chodziło mi o to, kto przyznaje tę nagrodę. To nawiązuje do tego co pisałem wcześniej o festiwalach. A, że wspominałeś, iż interesują Cię uwagi organizacyjne, to pomyślałem, że nic nie zaszkodzi podzielić się swoją opinią. Wiem, że u nas to jest standard, ale nie jest to jedyna opcja. Na wielu imprezach, nie tylko modelarskich jest obyczajem, że nagroda sponsorska przekazywana jest do dyspozycji organizatorom, a fundator jedynie jest wymieniany jako ofiarodawca. W różnej formie. Poza różnymi innymi kwestiami jest to wyraz szacunku dla organizatora i zrozumienie pozycji fundatora wobec tego pierwszego. W przypadku festiwalu modelarskiego trudno by to było zasadą. Wobec popularności nagród indywidualnych byłoby sporym kłopotem logistycznym przejęcie ich przez organizatora. Są jednak nagrody sponsorów i nagrody sponsorów. Co innego nagroda od jakiegoś gonza, a co innego nagroda fundowana przez Starostwo. W dodatku w opisie pojawiło się zdanie: wyjątkowe wyróżnienie dla autora pracy. Problemem jest, że nagroda jest rzeczywiście wartościowa, jeśli stoi za nią zdolność merytorycznej oceny nagradzanego przedmiotu. Ta wartość jest przypisana z definicji organizatorowi i nagrody przez niego przyznane są najbardziej wartościowym docenieniem pracy modelarza. Nie bardzo wiem jaką wartość może mieć zdobycie nagrody, przyznawanej przez kogoś, kto nie ma pojęcia o modelarstwie. Chyba, że mówimy o materialnej wartości nagrody, ale to byłby sposób rozumowania dla mnie kompletnie niezrozumiały. Przyznawanie nagrody przez fundatorów, a tych spoza spoza modelarstwa to już w ogóle, obniża jej prestiż. Przekazanie organizatorom go podbija. To piszę tylko ku rozwadze. Nie przyczepiam się i nie krytykuję. Nie znam przecież nawet okoliczności towarzyszących ufundowaniu tej nagrody. Po prostu widzę, że na festiwalach modelarskich dominuje skupienie się na ilości nagród, nie na ich jakości. Nie tej materialnej, naturalnie. Dziękuję za podjęcie tego tematu i twoje uwagi. Jak wspomniałeś interesują mnie wszelkie sugestie i porady, twoja trochę zmieniła mój tor myślenia. Byłem przekonany , że taka nagroda winna być przyznana przez włodarza, który jest patronem, wiem też , że chętnie ten wybór zostawią sędzia. Jeżeli twoim zdaniem taka nagroda będzie bardziej wartościowa gdy wybierze ja grupa sędziów, to ja jestem za tym . Jak myślisz, czy uczestnicy będą mieli jakieś przeciw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Uczestnicy festiwalu? Oczekiwania uczestników festiwali dawno już przeniosły się poza moją strefę zrozumienia. Np. swego czasu modelarze jakimś cudem potrafili stwierdzić, że prestiż w przypadku modelarstwa jest pojęciem absurdalnym i w zasadzie nie życzą sobie by w jakiejkolwiek formie, poza szyderą, to pojęcie towarzyszyło ich hobby. Nie zdziwi mnie nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego Myślę że fundator nagrody ma pierwszeństwo do jej przyznania (kultura tego wymaga), z resztą jest różnica między fundatorem, a sponsorem. Trzeba też mieć tupet albo po prostu być chamem żeby powiedzieć komuś dawaj to my wręczymy bo ty się nie znasz. No ale świat jest pełny bezwartościowych nagród jak np złota piłka przyznawana przez dziennikarzy, zamiast zostawić to zawodowcom z boiska. Jak chcesz mieć sponsorów i fundatorów na imprezie to licz się z ich zdaniem i rozróżniaj te dwie formy wsparcia. Chyba nie muszą oceniać modeli jedni i ci sami ludzie w całym kraju, bo zaraz się okaże że tylko jeden się na tym zna jak w Korei płn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego (edytowane) Słowa fundator i sponsor mają tak duży wspólny zbiór znaczeniowy, że są niemal synonimami. A w języku potocznym to są po prostu słowa używane zamiennie. Zresztą dotyczące ich rozbieżności znaczeniowe nie mieszczą się w omawianym temacie. Oczywiście można subiektywnie rozdzielić je, przypisując im dowolne definicje, ale w takim przypadku zachowanie tych słów jest bez znaczenia i można je zastąpić dowolnymi innymi. Uważam, że traktowanie sponsorów jako świętych krów niezdolnych do racjonalnego kształtowania swojego stanowiska jest nie tylko nieuczciwe ale też jest błędem. To podmiot jak każdy inny, który z założenia chce postąpić właściwie i liczenie się z jego zdaniem nie oznacza przyjmowania go a'priori. To przy okazji byłoby też okazaniem braku szacunku wobec darczyńcy. A wielu z nich zwyczajnie nie chce zajmować się wyborem laureata, co jednak jest zupełnym offtopem.. Resztę pomijam, bo jest tak oderwana od tematu, że nie umiem nawet jej z nim powiązać. Edytowane 23 Lutego przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego Skoro określenie sponsor i fundator traktować jako synonimy to ujmę to inaczej. Chyba będzie dostatecznie widać różnicę między określeniem: "nagroda starosty..." "nagrodę ufundował starosta..." W pierwszym przypadku wypadałoby żeby decyzje podjął sam, a w drugim zdał się na organizatora. Nie bardzo wiem co widzisz niestosownego w tym żeby ludzie nie mający pojęcia o modelarstwie wyrazili swoją opinię w ten czy inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego 38 minut temu, unicaunica napisał: "nagroda starosty..." "nagrodę ufundował starosta..." W tym miejscu ideologia walki o PRESTIŻ modelarstwa trochę potyka się o własne nogi. No bo jeśli celem jest zdobycie społecznego uznania, to wiadomo, że na zwykłym Kowalskim większe wrażenie zrobi nagroda za model wybrany przez Starostę (którego zna), a nie sędziego modelarskiego (którego nie zna). Jednak niesie to ze sobą ryzyko, że wtedy nagrodę otrzyma modelarz, którego model np. jakoś związany jest z regionem, gdzie odbywa się konkurs. Pominięty zaś zostanie modelarz, który stworzył model, przez kilka lat pracowicie siekając karty telefoniczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 20 godzin temu, unicaunica napisał: Nie bardzo wiem co widzisz niestosownego w tym żeby ludzie nie mający pojęcia o modelarstwie wyrazili swoją opinię w ten czy inny sposób. Ja też nie wiem. Może dlatego, że nie widzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego W dniu 23.02.2026 o 19:36, Szupryt napisał: W tym miejscu ideologia walki o PRESTIŻ modelarstwa trochę potyka się o własne nogi. No bo jeśli celem jest zdobycie społecznego uznania, to wiadomo, że na zwykłym Kowalskim większe wrażenie zrobi nagroda za model wybrany przez Starostę (którego zna), a nie sędziego modelarskiego (którego nie zna). Jednak niesie to ze sobą ryzyko, że wtedy nagrodę otrzyma modelarz, którego model np. jakoś związany jest z regionem, gdzie odbywa się konkurs. Pominięty zaś zostanie modelarz, który stworzył model, przez kilka lat pracowicie siekając karty telefoniczne. Że co? Bezsensowny wywód w moim odczuciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VannaLy Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Będę obowiązkowo. Rok temu zgarnąłem 3medale i jedną Złotą Strzałę. Widzimy się na miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMStrzelec Napisano 4 Marca Autor Share Napisano 4 Marca Na pewno większość z Was żyje teraz konkursem w Bytomiu – i wcale się nie dziwimy, bo my też! Emocje rosną, modele dopieszczane, ostatnie poprawki lecą pełną parą. Ale gdzieś z tyłu głowy mamy już to, że Druga Edycja Ogólnopolskiego Konkursu Modeli Redukcyjnych „Strzelec” jest coraz bliżej… Chcąc zadbać o jak największy komfort naszych gości oraz stworzyć prawdziwe modelarskie święto, przygotowaliśmy dla Was sporo atrakcji: Strzelnica ASG Wystawa zbiorów i pojazdów Muzeum Militariów i Techniki Wojskowej w Szklarsach – prawdziwa gratka dla fanów historii i militariów! Zwiedzanie Izby Tradycji Lotniczej w Ligocie Dolnej Zostanie podstawiony autobus, który zabierze wszystkich chętnych wystawców do Ligoty Dolnej, gdzie będzie czekał Pan Wotka. Oprowadzi Was po Izbie Tradycji Lotniczej oraz pokaże zabytkowy hangar, z którego startowały samoloty bombardujące Wieluń. Po zwiedzaniu autobus przywiezie wszystkich z powrotem na wystawę. Uwaga: osoby niepełnoletnie mogą wziąć udział wyłącznie pod opieką dorosłych. 🛍 Giełda modelarska – swoje stoiska będą miały sklepy: Detal Hobby Świat Modeli oraz kilku indywidualnych wystawców. Strefa gastronomiczna – będzie można zakupić ciepłe danie, a herbata, kawa i coś słodkiego będą dostępne w ramach poczęstunku Dodatkowo na naszej stronie znajdziecie wszelkie informacje – m.in. jak dojechać do nas, listę hoteli oraz propozycje atrakcji, które można zwiedzić w najbliższej okolicy. Rejestracja trwa! Zapowiada się naprawdę mocny, modelarski weekend Do zobaczenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi