duju69 Napisano 24 Września Share Napisano 24 Września Witam Czas rozpocząć mój pierwszy po dłuższej przerwie warsztat na tym forum. Wybór padł na model Rafale C od Academy/Revell. Są dwa powody wyboru akurat modelu Francuskiego samolotu, jeden to taki że zawsze bardzo podobały mi się "fracuzy" a drugi to najwyższy czas skleić coś innego niż kolejnego "hamerykańca". Plan na model jest taki żeby oprócz sporej ilości dodatków dołożyć też coś od siebie, ale tutaj raczej myślę o drobnych modyfikacjach bo "skreczer" ze mnie kiepski. Niestety z powodu braku dobrego aparatu ( brak funduszy, zachciało mi się sportowego samochodu) zdjęcia będę robił telefonem, wiec raczej będę takiej sobie jakości. Jeśli chodzi o częstość aktualizacji wątku to postaram się się wrzucać w miarę regularnie, ale jak wiadomo różnie może być. Jeśli chodzi o malowanie to albo wybiorę malowanie Greckie z ćwiczeń Ramstein Flag 2024 albo to pudełkowe Francuskie Na koniec mam pytanie odnośnie jeszcze jednego dodatku do modelu, a konkretnie wlotów powietrza z Reskita. https://www.mojehobby.pl/products/Rafale-air-intakes-for-Revell-Academy-kit-3D-Printing.html Czytałem że jest spory problem ze spasowaniem, jeśli ktoś miał styczność to proszę o opinie, bo jest to dodatek który planuje jeszcze ewentualnie dokupić, bo w zestawi wloty nie istnieją. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 24 Września Share Napisano 24 Września Jestem pełen podziwu dla porządków Twojego warsztatu na zdjęciu. Wszystko idealnie poukładane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 24 Września Share Napisano 24 Września Kupiłem wloty Reskita do mojego Rafale z Revella i przy pasowaniu na sucho leżą idealnie. Moim zdaniem warto dołożyć te kilkadziesiąt PLN-ów. Polecałbym też wymienić belki wyrzutni na końcówkach skrzydeł, bo te z zestawu nie bardzo odpowiadają rzeczywistym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 26 Września Autor Share Napisano 26 Września W dniu 24.09.2025 o 14:37, KP.Taurus napisał: Kupiłem wloty Reskita do mojego Rafale z Revella i przy pasowaniu na sucho leżą idealnie. Moim zdaniem warto dołożyć te kilkadziesiąt PLN-ów. Polecałbym też wymienić belki wyrzutni na końcówkach skrzydeł, bo te z zestawu nie bardzo odpowiadają rzeczywistym. Dzięki za info z tymi wlotami, pewnie się skuszę i je dokupię. Co do belek na końcach skrzydeł to czytałem że są niepoprawne i palowałem nawet dokupić poprawne ale w toku przygotowań jakoś tak zapomniałem o tym. Wiec tak jeszcze je dokupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi