duju69 Napisano 24 Września 2025 Share Napisano 24 Września 2025 Witam Czas rozpocząć mój pierwszy po dłuższej przerwie warsztat na tym forum. Wybór padł na model Rafale C od Academy/Revell. Są dwa powody wyboru akurat modelu Francuskiego samolotu, jeden to taki że zawsze bardzo podobały mi się "fracuzy" a drugi to najwyższy czas skleić coś innego niż kolejnego "hamerykańca". Plan na model jest taki żeby oprócz sporej ilości dodatków dołożyć też coś od siebie, ale tutaj raczej myślę o drobnych modyfikacjach bo "skreczer" ze mnie kiepski. Niestety z powodu braku dobrego aparatu ( brak funduszy, zachciało mi się sportowego samochodu) zdjęcia będę robił telefonem, wiec raczej będę takiej sobie jakości. Jeśli chodzi o częstość aktualizacji wątku to postaram się się wrzucać w miarę regularnie, ale jak wiadomo różnie może być. Jeśli chodzi o malowanie to albo wybiorę malowanie Greckie z ćwiczeń Ramstein Flag 2024 albo to pudełkowe Francuskie Na koniec mam pytanie odnośnie jeszcze jednego dodatku do modelu, a konkretnie wlotów powietrza z Reskita. https://www.mojehobby.pl/products/Rafale-air-intakes-for-Revell-Academy-kit-3D-Printing.html Czytałem że jest spory problem ze spasowaniem, jeśli ktoś miał styczność to proszę o opinie, bo jest to dodatek który planuje jeszcze ewentualnie dokupić, bo w zestawi wloty nie istnieją. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 24 Września 2025 Share Napisano 24 Września 2025 Jestem pełen podziwu dla porządków Twojego warsztatu na zdjęciu. Wszystko idealnie poukładane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 24 Września 2025 Share Napisano 24 Września 2025 Kupiłem wloty Reskita do mojego Rafale z Revella i przy pasowaniu na sucho leżą idealnie. Moim zdaniem warto dołożyć te kilkadziesiąt PLN-ów. Polecałbym też wymienić belki wyrzutni na końcówkach skrzydeł, bo te z zestawu nie bardzo odpowiadają rzeczywistym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 26 Września 2025 Autor Share Napisano 26 Września 2025 W dniu 24.09.2025 o 14:37, KP.Taurus napisał: Kupiłem wloty Reskita do mojego Rafale z Revella i przy pasowaniu na sucho leżą idealnie. Moim zdaniem warto dołożyć te kilkadziesiąt PLN-ów. Polecałbym też wymienić belki wyrzutni na końcówkach skrzydeł, bo te z zestawu nie bardzo odpowiadają rzeczywistym. Dzięki za info z tymi wlotami, pewnie się skuszę i je dokupię. Co do belek na końcach skrzydeł to czytałem że są niepoprawne i palowałem nawet dokupić poprawne ale w toku przygotowań jakoś tak zapomniałem o tym. Wiec tak jeszcze je dokupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 18 Listopada 2025 Autor Share Napisano 18 Listopada 2025 Dobra czas na pierwsza aktualizację, i jak zwykle plany sobie z rzeczywistość sobie. Na początek skupiłem się na małych przeróbkach, albo raczej usprawnieniach na brzuchu "Rafała". Głownie rozszlifowywałem lub nawiercałem różne otwory, dysze i wloty, które według mojej książki ze zdjęciami nie powinny być ślepo zakończone. W większości przypadków raczej niestety nie wiem do czego służą (za wyjątkiem przed ostatniego zdęcia gdzie rozwierciłem wylot spalin z działka Giat 30 M791), jeśli ktoś wie to z chęcią przyjmą dawkę nowej wiedzy Oczywiście idąc za radą kolegów dokupiłem też wloty powietrza z Reskita oraz poprawne pylony na końcówkach skrzydeł z Syharta. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 24 Listopada 2025 Autor Share Napisano 24 Listopada 2025 Witam Prace idą dalej, zabrałem się teraz za wykonanie nitowań (czy tam hehe śrubowań) bo to raczej nity nie są a jakiś rodzaj śrub co trzyma poszycie samolotu, na skrzydłach oraz stateczniku pionowym. Na razie wykonałem jedno skrzydło, do tej pory nigdy nie robiłem takich (no nazwijmy już ) nitowań wiec dopiero się uczę. Oczywiście staram się odtworzyć na podstawie zdjęć z dokumentacji jak najdokładniej, ale na pewno nitów nie liczę i jest to raczej nie najwierniejsza kopia. Używam do tego nitowadła od Trumpetera taśmy z przymiarem Dispiae. Na koniec pogłębiam lekko każdy otworek z osobna rysikiem traserskim do metalu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 17 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2025 Aktualizacja. Wykonałem nitowanie na obu skrzydłach, stateczniku pionowym oraz górnej części kadłuba (dolna zostawiam sobie na później jak już zamknę całość oraz wkleję wloty powierza). Oraz usunąłem tą prawdopodobnie ententę z samego czubka statecznika pionowego na zdjęciach go nie było . Poprawiłem też linie podziału blach w okolicach kabiny bo w rzeczywistości idą one troszkę inaczej. Wykonałem też panele RAM z polistyrenu o grubości 0.25mm na spodzie kadłuba bo w modelu tego brak. Nie wyszły może jakoś super ale zawsze to bliżej do prawdziwego wyglądu maszyny. A teraz powoli zabieram się za kokpit ... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 14 Marca Autor Share Napisano 14 Marca Witam Troszkę czasu minęło od ostatniej aktualizacji ale prace toczyły się powoli ale systematycznie, dlatego czas na kolejny "apdejt". Teraz żeby sobie odpocząć od nitowania to zabrałem się za kokpit. Spasowanie elementów jest naprawdę na wysokim poziomie co jest przeciwieństwem żywic Airesa z którymi było różnie ( a przynajmniej w moim przypadku ). Natomiast kalkomanie dołączone do zestawu Reskita były fatalnie, nie chciały się kleić do powierzchni ani zginać na obłych elementach. Próbowałem je zmiękczać różnymi płynami ( Tamiya, Micro Sol/Set, MR Hobby, Ammo ). Oczywiście piszę o kalkach które kładzie się na fotel wyrzucany a nie o tych 3D z którymi nie ma żadnego problemu. Z problemem poradziłem sobie szukając podobnych kalek z innych zestawów które mi zostały z innych modeli. Jeśli chodzi o brudzenie to wzorowałem się na zdjęciach z mojego "reference book" ( przynajmniej na początku ), ale na koniec stwierdziłem że jednak wolę mocniej pobrudzone samoloty. Starałem się też zróżnicować fakturę powierzchni używając różnych lakierów bezbarwnych ( Matt, Połmat, połyk) ale niestety za bardzo nie widać tego na zdjęciach. Doszło też do zmiany linki do katapultowania się przy fotelu wyrzucanym, tą zestawową przez przypadek urwałem. Nową zrobiłem poprzez pomalowanie dwóch drutów cynowych 0,25mm. Pomalowałem je aero na czarno oraz żółto, a na koniec zakręciłem za pomocą wkrętarki. Oczywiście jeszcze nie wszystko jest skończone w kokpicie min. HUD, ale jak tylko dokończę to wrzucą aktualizację. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 15 Marca Autor Share Napisano 15 Marca Dobra ma problem z HUDem. W prawdziwym samolocie HUD jest lekko zaoblony oraz lekko wypukły na środku. Elementy dodane do zestawu reskta drukowane 3D są w kolorze mlecznym. Mimo szlifowania różnymi drobnymi panierami ściennymi, polerowania pastami tamiya oraz kąpieli w Gauzy agent, HUD dalej jest taki sobie. Oraz co najważniejsze chcę okleić HUDa folią holograficzną która nie chce trzymać się na obłym elemencie, i jest na tyle sztywna że nie można ją odpowiednio wyprofilować. Drugą opcią jest użycie HUDa wyciętego z cienkiej plastikowej blaszki po pudełku z ciastek . Ale za to ten element będzie całkowicie płaski i niezgodny z oryginałem. Jeśli ktoś to czyta to może ma pomysł jak ewentualnie można jakoś fajnie pomalować ten HUD z reskita, czy może lepiej dać ten dorabiany, albo może zostawić przezroczysty ? HUD z zestawu reskita HUD dorabiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) Kiedyś był taki siuwaks Clearfix od Humbrola - można nim było imitować małe okienka, szkiełka itp. Jednocześnie był dość gęsty, tak że kropla się nie rozpływała aż tak bardzo. Gdybyś sprobował może nałożyć na sam środek tego dorobionego HUDa niewielką kroplę błyszczącego lakieru Gunze z serii GX - trochę wyobli kształt? Co do folii holo - nigdy się nią nie bawiłem, ale może reaguje na chemię do kalek? Wtedy by ją fajnie obciągnęło do kształtu? Ewentualnie podgrzać suszarką i naciągnąć? Edytowane 15 Marca przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca A daj Pan spokój z tym Clearfixem, teraz to już archaizm, raz że to długo schło i dwa miało duży skurcz. Do takich szkiełek itp używam żywicy UV. A co do twojego HUD'a ja to bym zrobił tak najpierw wyoblił szkło, znajdź coś obłego na czym mógłbyś po prostu nagiąć razem z tą folią naklejoną i do wrzątku. Powinno sprawę załatwić. Niektóre obsadki do nożyka modelarskiego mają końcówki takie lekko zaokrąglone, nawet jak wsadzisz na jakąś chwilę końcówkę takiej obsadki do wrzątku i po prostu wytłocz na jakiejś miękkiej powierzchni. Prosta rzecz do zrobienia taki HUD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 27 Marca Autor Share Napisano 27 Marca W dniu 15.03.2026 o 20:01, jachud3 napisał: Kiedyś był taki siuwaks Clearfix od Humbrola - można nim było imitować małe okienka, szkiełka itp. Jednocześnie był dość gęsty, tak że kropla się nie rozpływała aż tak bardzo. Gdybyś sprobował może nałożyć na sam środek tego dorobionego HUDa niewielką kroplę błyszczącego lakieru Gunze z serii GX - trochę wyobli kształt? Co do folii holo - nigdy się nią nie bawiłem, ale może reaguje na chemię do kalek? Wtedy by ją fajnie obciągnęło do kształtu? Ewentualnie podgrzać suszarką i naciągnąć? W dniu 18.03.2026 o 13:09, smialus napisał: A daj Pan spokój z tym Clearfixem, teraz to już archaizm, raz że to długo schło i dwa miało duży skurcz. Do takich szkiełek itp używam żywicy UV. A co do twojego HUD'a ja to bym zrobił tak najpierw wyoblił szkło, znajdź coś obłego na czym mógłbyś po prostu nagiąć razem z tą folią naklejoną i do wrzątku. Powinno sprawę załatwić. Niektóre obsadki do nożyka modelarskiego mają końcówki takie lekko zaokrąglone, nawet jak wsadzisz na jakąś chwilę końcówkę takiej obsadki do wrzątku i po prostu wytłocz na jakiejś miękkiej powierzchni. Prosta rzecz do zrobienia taki HUD Dobra dzięki za odpowiedzi. Generalnie dałem sobie od początku spokój z cleafixem, specyfik znam ale go nie mam, i raczej nie mam w planach go nabywać. Więc podjąłem się próby wyoblania HUDa po podgrzaniu go. Niestety ani gorąca woda ani tym bardziej suszarka do włosów nie dały rady, więc użyłem opalarki elektrycznej z regulacją temperatury, używałem do tego różnych narzędzi od nożyka modelarskiego po różne wielości trzonki od pędzli. Niestety to wyoblanie wyszło tak sobie, ale większym problemem była folia holograficzna która ma niestety bardzo słaby klej i nawet jak się ją formuje razem to i tak zaraz się odkleja. A użycie klei nie wchodziło w rachubę bo testy wykazywały że wtedy HUD staje się mało przezroczysty. Niestety nie ma zdjęć dokumentujących moje wyczyny. Dlatego podjąłem męską decyzję że jednak będzie on płaski, bo ten efekt folii holograficznej strasznie mi się podoba, a że nie planuję jeździć z modelem na żadne konkursy, to i wstydu nie będzie że jest niezgodny z rzeczywistością. Na koniec jeszcze zająłem się przednią częścią owiewki. Całość najpierw przeszlifowałem w środku i na zewnątrz papierami wodnymi (1500 2000 2500 3000) potem wypolerowałem pastami Tamiya a na koniec wykąpałem w Gauzym. Zapomniałem tylko zrobić zdjęcie przed żeby można było porównać efekt przed i po, ale na pewno jest lepiej niż bez tego. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca Elegancko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi