ams Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Witam Forumowiczów... Po nierównych walkach z modelami ICM, Hasegawa odczułem potrzebę odreagowania na "klockach lego". Przeto wybór padł na Bf'a109G-2 z Edka. Model prosto z pudła - pofipack. Malowany trochę modelmaster (RLM78 i 79), Gunze "C" (RLM80 i 04). Zapraszam do obejrzenia i komentowania. BTW. to mój pierwszy germański w camo "mottling" model od 35 lat 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Podoba mi się brudzenie dołu, fajnie zrobione, bez przerysowania. Jedyny minus to zapomniany rejon dookoła kółka ogonowego, kompletnie czysty, kontrastujący z ziemią tymi śladami za wnękami podwozia w skrzydlach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Kapitalnie wyszedł, świetnie wygląda w takiej nietypowej odmianie pustynnego kamuflażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października 2 godziny temu, Moses napisał: Jedyny minus to zapomniany rejon dookoła kółka ogonowego, Dzięki za uwagę! Już przypudrowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Generalnie model bardzo ładnie wykonany i atrakcyjny... Jak chcesz to podpowiem Ci co poza wymienionymi wcześniej rzeczami lekko kłuje w (moje) oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października 20 minut temu, RogerM napisał: podpowiem Ci co poza wymienionymi wcześniej rzeczami lekko kłuje w (moje) oczy Jasne, że chcę. Może coś uda się poprawić w tym, a jak nie to w następnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października O.k. Pierwsze wrażenie jak zobaczyłem model to ładny kamuflaż ale z nieco zbyt jasnym RLM 79, tak pomiędzy wczesnym (jasnym) i późnym (ciemnym). 109 G-2 powinien mieć już ten późny ale jak nie masz dobrego zdjęcia... Reszta to takie drobnostki jak: górna rama tylnej części osłony kabiny powinna być w kolorze RLM 66 bo była pod pleksi, światła na końcach skrzydeł miały bezbarwne klosze (żarówki były kolorowe), we wnękach podwozia, w miejscu gdzie chowały się koła były osłony z materiału więc raczej nie w kolorze RLM 02, kolor rur wydechowych atrakcyjny ale tam jednak nie było rdzy. Aha, jeśli model zrobiłeś mocno przybrudzony to łopaty śmigła od tyłu, na końcach powinny mieć charakterystyczne odarcia z farby (dosłownie wypiaskowane do gołej blachy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października 16 minut temu, RogerM napisał: O.k. Pierwsze wrażenie jak zobaczyłem model to ładny kamuflaż ale z nieco zbyt jasnym RLM 79, Dzięki za cenne uwagi, aczkolwiek z jedną lub dwoma pozwolę sobie XD polemizować. Jako RLM79 użyłem ModelMastera enamel... gdzieś wyczytałem (niestety nie pamiętam gdzie) dyskusję na temat koloru RLM78. Dość powszechna w tej dyskusji była opinia, że najlepiej dopasowany kolor ma właśnie ModelMaster, więc na zasadzie analogii uznałem, że może to dotyczyć także RLM79. Dlatego go użyłem. Druga kwestja to skala (oddalenie "obiektu" od obserwatora - sporo rozpraw na ten temat można znaleźć). Celowo w tej skali rozjaśniam nieco kolory, bo (IMHO) im mniejsza skala tym kolory powinny być jaśniejsze. Oczywiście bez przesady. Małe modele pomalowane rzeczywistymi kolorami wydają mi się mniej atrakcyjne. Kolejna sprawa to dość mocno rozjaśniam zdjęcia aby nie znikały szczególy (brak profesjonalnego sprzętu oświetleniowego i dość słaby aparat XD). Widać to na białych elementach krzyźy, gdzie w kalkach jest czysta biel i rozjaśnienie fotek zgubiło trochę szczegółów. 30 minut temu, RogerM napisał: górna rama tylnej części osłony kabiny powinna być w kolorze RLM 66 Nie wiedziałem. Użyłem masek dostarczoych przez producenta. 34 minuty temu, RogerM napisał: światła na końcach skrzydeł miały bezbarwne klosze (żarówki były kolorowe) Generalnie tak, ale mam coś takiego więc uznajmy, że ten mój miał właśnie ak XD. Dzięki jeszcze raz za uwagi... poprawię co się da :c) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Dobra rada - ostrożnie ze wzorowaniem się na muzealnych egzemplarzach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 4 Października Autor Share Napisano 4 Października 16 godzin temu, RogerM napisał: Dobra rada - ostrożnie ze wzorowaniem się na muzealnych egzemplarzach Wzorowałem się na instrukcji, a że uznałem, że ci co zaprojektowali model pewnie zrobili poważniejszy "research" i znaja się lepiej ode mnie więc tak pomalowałem. Co ciekawe - mam też G-10 z Edka i tam jest tak jak pisałeś. Bezbarwne klosze i kolorowe żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi