Kon_Bar Napisano Poniedziałek o 10:56 Share Napisano Poniedziałek o 10:56 O samolocie: Grumman F8F-1 Bearcat to amerykański pokładowy samolot myśliwski z końca II wojny światowej. Samoloty te weszły do służby od maja 1945, lecz nie zdążyły wziąć udziału w działaniach wojennych przed zakończeniem konfliktu. F8F-1 był o 20% lżejszy od swojego poprzednika F6F Hellcat i osiągał maksymalną prędkość ok. 730 km/h. Uzbrojony był w 4 karabiny 12,7 mm oraz rakiety lub bomby podwieszone pod skrzydłami. Był jednym z najlepszych tłokowych myśliwców US Navy i ostatnią tego typu maszyną firmy Grumman. Produkcja seryjna trwała do 1948 roku – powstało 1014 egzemplarzy. O egzemplarzu: Samolot używany przez zespół akrobacyjny "Blue Angels" US. Navy. Malowanie "późne" - inny krój cyfr identyfikacyjnych na ogonie, niebieska piasta śmigła. O modelu: Model zbudowany w oparciu o właściwie "blokowy" model Bearcata firmy Hobby Boss. Dorobiłem światła pozycyjne i uchylone klapy silnika, nawierciłem wydechy i to chyba komplet modyfikacji. Producent zestawu przewiduje malowanie w barwach "Blue Angels" z okresu po 1949 gdy Bearcat symulował samoloty strony przeciwnej - był malowany na żółto. Ponieważ chciałem mieć niebieski musiałem sam opracować kalki i natrafiłem na problem z wydrukiem soczystego koloru. Na modelu znajdują się 4 warstwy kalki a kolor nadal nie satysfakcjonuje. W przyszłości, gdybym miał powtórzyć ten model (nie wykluczam) to chyba zdecydowałbym się czekać na sprowadzone kalki z DRAWDecal - merytorycznie akurat zestaw dla Bearcat-ów nie wygląda źle. Tak czy siak model-"półkowiec" jest i początkuje mam nadzieję dłuższą kolekcję samolotów używanych przez "Blue Angels". 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 11:28 Share Napisano Poniedziałek o 11:28 (edytowane) Kalki drukowałes domyślam się bez białego podkładu? Ja do tego podszedłbym inaczej, i pewnie pomyślalbym o maskach na numer i napisy US Navy. Nie mniej fajny modelki, czekam na więcej PS, nie zapomnij też że Blue Angels to także Fat Albert, Skymaster czy Connie Edytowane Poniedziałek o 11:33 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 11:30 Share Napisano Poniedziałek o 11:30 Przyjemna beczułka . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano Poniedziałek o 11:35 Autor Share Napisano Poniedziałek o 11:35 3 minuty temu, Moses napisał: Kalki drukowałes domyślam się bez białego podkładu? Ja do tego podszedłbym inaczej, i pewnie pomyślalbym o maskach na numer i napisy US Navy. Nie mniej fajny modelki, czekam na więcej PS, nie zapomnij też że Blue Angela to także Fat Albert, Skymaster czy Connie Pierwsza warstwa to właśnie biały podkład Niestety żółty BA jest dosyć charakterystyczny a drukarki laserowe z racji technologii symulują go bardziej lub mniej udanie rastrem. Myślałem o maskach, ale nie chciałem mieć soczystych "U.S.NAVY" i bladych "Blue Angels" na okaptowaniu (a tego to moje Siluette na bank nie wytnie) i w końcu wyszło jak wyszło. Kiedyś może powtórzę w innej technologii Co do transportowców - no nie napiszę "nie", ale dopiero po samolotach pokazowych - a tych jest jakieś 20-cie więc... nieprędko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 11:40 Share Napisano Poniedziałek o 11:40 Hmm a jak na laserze zrobiłeś biały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano Poniedziałek o 11:43 Autor Share Napisano Poniedziałek o 11:43 1 minutę temu, Moses napisał: Hmm a jak na laserze zrobiłeś biały? Kiedyś udało mi się kupić biały toner w kartridżu po czarnym. Daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi