mariusz_d1 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Ponieważ obiecałem jednemu z uczestników Forum zamieszczam relację z budowy modelu jak w temacie. Niedawno przy okazji porządków w piwnicy znalazłem ww model kupiony x lat temu. Postanowiłem więc po ponad 20 latach wrócić do budowy modeli. Co prawda te 20 lat temu to kleiłem modele jak typowy małolat byle szybciej, byle więcej rzadko kiedy był malowany. Tak więc zakupiłem trochę farbek, pędzelek, klej, wygrzebałem narzędzia i zacząłem budowę. Farbki na razie kupiłem na zasadzie "byle taniej" zobaczymy czy klejenie modeli wciągnie mnie. Jak wciągnie to będę kupował lepsze. Tak się długo zastanawiałem czy zamieszczać relację z budowy - ale obiecałem więc wstawiam. Nie krzyczcie tylko za bardzo - pierwszy model po 20 latach i do tego to bardziej wariacja na temat niż konkretny model. PZDR Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Grudnia 2008 Super Moderator Share Napisano 19 Grudnia 2008 No to ja ci życzę jak najlepszego startu Sam niedawno reaktywowałem to hobby i też zacząłem relacje lecz w temacie pływadeł Jeszcze raz wszelkiej pomyślności i sprzyjających wiatrów na nowej drodze życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Witam! Ja również życzę wytrwałości w powrocie do modelowania. Mi 2 mam w planach jak tylko dostanę ten model w skali 1:48. pozdrawiam Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 No nie wiem,Kolego, czy wybrałeś sobie donry model do powrotu. Efektowny, bo efektowny, ale ma wiele pułapek dla modelarza. Ciężki w robocie... Ale życzę powodzenia i będę śledził. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz_d1 Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 No nie wiem,Kolego, czy wybrałeś sobie donry model do powrotu. Efektowny, bo efektowny, ale ma wiele pułapek dla modelarza. Ciężki w robocie...Ale życzę powodzenia i będę śledził. Pzdr Hmm... Model wybrałem taki bo akurat taki znalazłem. Więc nie liczcie na cuda Jak mnie zbytnio nie skrytykujecie to może będzie następny, ale już wybrany z rozmysłem. Jak po pracy nie będę zbyt wykończony to postaram się zamieścić zdjęcia dzisiaj, a jak nie to przez weekend je wrzucę. PZDR Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader9 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 No wspaniale że się nawróciłeś, ;-) każdemu się zdarza zbłądzić ( taki żart) ja też miałem przerwę 10 lat. Życzę radości z dłubania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz_d1 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Witajcie, Zaczynamy cz 1. Część zdjęć robiona z lampą więc nie są rewelacyjne. Muszę skombinować jakąś lampkę na stół żeby fotki robić bez lampy. Przyklejone siedzenia w kabinie i wklejone oszklenie kadłuba. Zbliżenie na kadłub. Teraz malowanie wnętrza - pierwsze podejście: Rzeczywistość skrzeczy - zakupy sobotnie czekają, jak wrócę nastąpi ciąg dalszy. PZDR Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz_d1 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Ciąg dalszy: Pierwsze podejście do malowania podłogi kabiny. Pomalowane wnętrze kadłuba i kabiny. Wiem, że byle jak bo bez maskowania taśmą ale na razie musi tak być. Zbliżenie. Malowanie wirnika głównego. Suszenie ogona. Ogon się suszy. Dobrze widać przyrząd pomocniczy ;) Początek malowania kadłuba. cdn. PZDR Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Jakimi farbami malujesz z podejściem kupienia farb "byle taniej" nie przejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz_d1 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Jakimi farbami malujesz z podejściem kupienia farb "byle taniej" nie przejdzie... Jakieś wynalazki akrylowe pod tytułem: "Aster 2 emalia akrylowa". kryje całkiem nieźle, jak nie nabiorę za dużo na pędzel to ładnie się rozprowadza. PZDR Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Aster >> spróbowałem, raz na migu 29 efekt słaby bo maja rózne pomieszane farby jedne są matowe drugie nie, niestety dopiero po po malowaniu to wyszło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Po wklejeniu belki ogonowej do kadłuba powstanie szpara do zaszpachlowania ( przynajmniej w moim tak jest) więc kolejność najpierw malujemy póżniej kleimy raczej nietrafiona. Niechlujnie pomalowałeś fotele w kabinie, w prosty sposób można dorobić pasy na fotelach (np. folia aluminiowa ). Model treningowy, więc będziesz mógł zobaczyć po jego skończeniu na co trzeba zwrócić uwagę przy następnych. malowanie pędzlem - dwie, trzy rzadkie warstwy, na większych powierzchniach rozprowadzane płaskim pędzelkiem. Walcz dalej, wprawa przyjdzie wraz z kolejnymi modelami. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Witam wszystkich! Ja mam Mi-2 "Hoplite" również z Intech'a. tak jak pisał Patyk powstanie szpara (dosyć spora ) przy łączeniu belki ogonowej z kadłubem. Ja to zaszpachlowałem i został rowek ale to szczegół. Niedługo wystawie go do galerii choć nie jest dobrze zrobiony. Ale do rzeczy. . . Zastanawia mnie jedno tak jak i moich forumowych kolegów. Dlaczego malując model farbami nie przykleiłeś belki ogonowej do kadłuba?!?! I jeszcze jedno. Dziwne kolory dobrałeś... Z jakiego kraju jest to malowanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi