Skocz do zawartości

International Modeling Festival in Bytom 2026 14-15 marca

Erni

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Erni napisał:

Z całym szacunkiem, ale nie będziemy festiwalu dostosowywali pod wymagania zawodników. To raczej uczestnicy dostosowują się do regulaminu imprezy . Tak to wygląda w każdej dziedzinie nie tylko modelarstwie.

Tchnie arogancją Erni, to oczywiste że regulamin określa klasy modeli, żadna nowość. Obiło misie o uszy w zeszłym roku,  że taka klasa będzie więc pytam. 

Edytowane przez zawisza33

17 minut temu, zawisza33 napisał:

Tchnie arogancją Erni, to oczywiste że regulamin określa klasy modeli, żadna nowość. Obiło misie o uszy w zeszłym roku,  że taka klasa będzie więc pytam. 

Tu nie ma arogancji kolego szanowny , tylko zmęczenie organizatora, który od kilka lat corocznie tłumaczy kilkunastu osobom, że  pod ich  modele nie zrobimy kategorii. Nie sety tak to wygląda.

• Like 1

Tłumaczy na własne życzenie, bo tak skomplikował podział. Przykład samoloty tłokowe z lat 1921-1939 w skali 1/72 pasują do dwóch kategorii jednocześnie, a jeśli to maszyna cywilna to nawet do trzech. Samoloty o napędzie tłokowym po 1921r. 1:72 HOBBY

Samoloty z okresu I WŚ i okresu międzywojennego 1:72 HOBBY

Samoloty cywilne i szybowce ( wszystkie skale) HOB

BY

😉

Ciekawe jest też że tylko w samolotach 1/144 są wskazane maszyny wojskowe, a w pozostałych skalach wychodzi na to że podziału militarno/cywilnego brak.

Edytowane przez unicaunica
Błąd

8 godzin temu, unicaunica napisał:

Tłumaczy na własne życzenie, bo tak skomplikował podział. Przykład samoloty tłokowe z lat 1921-1939 w skali 1/72 pasują do dwóch kategorii jednocześnie, a jeśli to maszyna cywilna to nawet do trzech. Samoloty o napędzie tłokowym po 1921r. 1:72 HOBBY

Samoloty cywilne i szybowce ( wszystkie skale) HOB

BY

😉

Jak jest samolotem stricte cywilnym to logiczne, że pasuje tylko do jednej kategorii: samoloty cywilne.

Jeżeli samolot był używany podczas wojny to pasuje do kategorii I wojna światowa.

Czego tu nie rozumieć?

18 godzin temu, Erni napisał:

Tu nie ma arogancji kolego szanowny , tylko zmęczenie organizatora, który od kilka lat corocznie tłumaczy kilkunastu osobom, że  pod ich  modele nie zrobimy kategorii. Nie sety tak to wygląda.

Erni chłopie zluzuj majty !!! Nie odczytuj mojego zapytania i nie rób z tego historii. Nie wymagam by organizatorzy pod "mój wymysł" tworzyli kategorie. Zapytałem jeden raz  od kilku lat, a Ty bijesz pianę z innymi  i się nakręcasz. Wyluzuj facet. To że modelarze pytają to ich sprawa i tyle. Z przyjemnością jeżdżę do Bytomia pomimo tej "histerii" przedkonkursowej. Pozdrawiam . 

Edytowane przez zawisza33

3 godziny temu, nowicjusz2001 napisał:

Jak jest samolotem stricte cywilnym to logiczne, że pasuje tylko do jednej kategorii: samoloty cywilne.

Jeżeli samolot był używany podczas wojny to pasuje do kategorii I wojna światowa.

Czego tu nie rozumieć?

Dlaczego dokonujesz nadinterpretacji regulaminu? Kategorie są jego częścią, a ich nazwy tworzą granicę podziału. Posłużę się przykładem żeby to lepiej pokazać w trybie hobby mam model samolotu rwd6 w skali 1/72(sportowo turystyczny silnik tłokowy że śmigłem produkowany na 1932r) i teraz sprawdźmy gdzie on pasuje. Nazwy kategorii pochodzą od organizatora:

Samoloty cywilne i szybowce ( wszystkie skale) HOBBY

Samoloty o napędzie tłokowym po 1921r. 1:72 HOBBY

Model spełnia kryteria każdej z przytoczonych kategorii, nie wiem gdzie wy widzicie w nich określenie wojskowy. Regulamin nie zabrania udziału jednego modelu w kilku kategoriach więc można go zgłosić we wszystkich wymienionych, nie wiem jak dacie radę ocenić go w każdej choć będzie stał w jednym miejscu, a regulamin obowiązuje też sędziów i organizatorów.

31 minut temu, unicaunica napisał:

Dlaczego dokonujesz nadinterpretacji regulaminu? Kategorie są jego częścią, a ich nazwy tworzą granicę podziału. Posłużę się przykładem żeby to lepiej pokazać w trybie hobby mam model samolotu rwd6 w skali 1/72(sportowo turystyczny silnik tłokowy że śmigłem produkowany na 1932r) i teraz sprawdźmy gdzie on pasuje. Nazwy kategorii pochodzą od organizatora:

Samoloty cywilne i szybowce ( wszystkie skale) HOBBY

Samoloty o napędzie tłokowym po 1921r. 1:72 HOBBY

Model spełnia kryteria każdej z przytoczonych kategorii, nie wiem gdzie wy widzicie w nich określenie wojskowy. Regulamin nie zabrania udziału jednego modelu w kilku kategoriach więc można go zgłosić we wszystkich wymienionych, nie wiem jak dacie radę ocenić go w każdej choć będzie stał w jednym miejscu, a regulamin obowiązuje też sędziów i organizatorów.

RWD-6 samolot cywilny .

Pozostałe kategorie to samoloty wojskowe.

Nie pytałem o przydział bo może startować w 3 kategoriach jednocześnie przy takim regulaminie nie ma co do tego wątpliwości. Bardziej mnie ciekawi jak będzie to ocenione. Jeśli organizatorzy chcieli oddzielić lotnictwo cywilne od wojskowego to trzeba było tak nazwać kategorie. Określone są tylko napęd, epoka i skala,  nie ma podziału według użytkownika. Festiwal w Rybniku na ten przykład ma to podzielone jednoznacznie. 

18 minut temu, nowafala napisał:

A ja jeszcze raz dopytam, bo ciężko mi wywnioskować. Czy artyleria na podstawce terenowej to artyleria czy winieta pancerna? 

Kategoria  artyleria 

• Like 1

Godzinę temu, Tadeusz napisał:

A miejsca do wystawienia dioramy będą gdzie jako zapisy ogólnie bez konkurencji itp 

Proszę zerknąć do kategorii poza zapisami jest tylko kategoria specjalna Tamiya 

Napisano (edytowane)

Lista sprzedawców 

3Detail ,MH models
Ace Project Studio
Adammed Adam Maniszewski
Answer
AVAX CZ + MODELCZ
AWC MODELS
Axon3D Design
Dan 3D Industry
Deermodel
Detal Hobby
DOKUDA Mieczysław Dokudowicz
Drewniane-modele.pl    Marcin Linard
Emp3d
Ernimodels
Exito
F&A Miniatures 
First To Fight Sp z o.o.
Focus Miniatures Tomasz Bajer
FPU Glowel
FPW Model
GASHANS
Gorbad Inc. - Jakub Kraszewski
Izmod
JP11c Military Books Jarosław Pachulski
Jurek Nykiel
Kaena Models
Kamil Feliks Sztarbala
Karaya
KM Model
KWLM
Lukgraph
Magos Prints
Makettshop
Mariusz Bieńczyk
Micro Armory 
Modelworld 
Nataniel Olesz - Podstawki drewniane
Paint Forge 
Paweł Dziubek 
Phantom Scale Models
PIK Dawid Żuchowicz
QuickTracks
Scale23
ScaleModels.pl
Sliżewki Grzegorz
Stanisław Jabłoński
Stratus
Studiolevel Miniatures
Yamamoto Model Parts 
KS-Model
Darius Miniatures 
Janusz Ledwoch Wydawnictwo Militaria
RS models
OBCHOD.VALKA.CZ
Techmod 
Hauler 
Models4you 
Vladimir Urbanek 

Eduard

Edytowane przez Erni

A do kiedy trwa ta rejestracja? 

Skoro mam wstawić zdjęcie modelu który właśnie robię to muszę wiedzieć ile czasu mi jeszcze zostało. Może być zdjęcie nieskończonego modelu?

Godzinę temu, marek cz. napisał:

Skoro mam wstawić zdjęcie modelu który właśnie robię to muszę wiedzieć ile czasu mi jeszcze zostało. Może być zdjęcie nieskończonego modelu?

Nie zbyt chyba masz czas do 14 marca

Godzinę temu, marek cz. napisał:

Do 11.03.2026 godz. 23.59

1 godzinę temu, marek cz. napisał:

moze byc zdjecie nieskonczonego wazne zeby było wiadomo co to za model

UWAGA! Rejestracja kończy się 12 marca o godzinie 6:00 rano i jest to termin ostateczny. Potem drukujemy już karty.