zawisza33 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, Erni napisał: Z całym szacunkiem, ale nie będziemy festiwalu dostosowywali pod wymagania zawodników. To raczej uczestnicy dostosowują się do regulaminu imprezy . Tak to wygląda w każdej dziedzinie nie tylko modelarstwie. Tchnie arogancją Erni, to oczywiste że regulamin określa klasy modeli, żadna nowość. Obiło misie o uszy w zeszłym roku, że taka klasa będzie więc pytam. Edytowane 19 Lutego przez zawisza33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego 17 minut temu, zawisza33 napisał: Tchnie arogancją Erni, to oczywiste że regulamin określa klasy modeli, żadna nowość. Obiło misie o uszy w zeszłym roku, że taka klasa będzie więc pytam. Tu nie ma arogancji kolego szanowny , tylko zmęczenie organizatora, który od kilka lat corocznie tłumaczy kilkunastu osobom, że pod ich modele nie zrobimy kategorii. Nie sety tak to wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Tłumaczy na własne życzenie, bo tak skomplikował podział. Przykład samoloty tłokowe z lat 1921-1939 w skali 1/72 pasują do dwóch kategorii jednocześnie, a jeśli to maszyna cywilna to nawet do trzech. Samoloty o napędzie tłokowym po 1921r. 1:72 HOBBY Samoloty z okresu I WŚ i okresu międzywojennego 1:72 HOBBY Samoloty cywilne i szybowce ( wszystkie skale) HOB BY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego (edytowane) Ciekawe jest też że tylko w samolotach 1/144 są wskazane maszyny wojskowe, a w pozostałych skalach wychodzi na to że podziału militarno/cywilnego brak. Edytowane 19 Lutego przez unicaunica Błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego 8 godzin temu, unicaunica napisał: Tłumaczy na własne życzenie, bo tak skomplikował podział. Przykład samoloty tłokowe z lat 1921-1939 w skali 1/72 pasują do dwóch kategorii jednocześnie, a jeśli to maszyna cywilna to nawet do trzech. Samoloty o napędzie tłokowym po 1921r. 1:72 HOBBY Samoloty z okresu I WŚ i okresu międzywojennego 1:72 HOBBY Samoloty cywilne i szybowce ( wszystkie skale) HOB BY Jak jest samolotem stricte cywilnym to logiczne, że pasuje tylko do jednej kategorii: samoloty cywilne. Jeżeli samolot był używany podczas wojny to pasuje do kategorii I wojna światowa. Czego tu nie rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawisza33 Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego (edytowane) 18 godzin temu, Erni napisał: Tu nie ma arogancji kolego szanowny , tylko zmęczenie organizatora, który od kilka lat corocznie tłumaczy kilkunastu osobom, że pod ich modele nie zrobimy kategorii. Nie sety tak to wygląda. Erni chłopie zluzuj majty !!! Nie odczytuj mojego zapytania i nie rób z tego historii. Nie wymagam by organizatorzy pod "mój wymysł" tworzyli kategorie. Zapytałem jeden raz od kilku lat, a Ty bijesz pianę z innymi i się nakręcasz. Wyluzuj facet. To że modelarze pytają to ich sprawa i tyle. Z przyjemnością jeżdżę do Bytomia pomimo tej "histerii" przedkonkursowej. Pozdrawiam . Edytowane 20 Lutego przez zawisza33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego 3 godziny temu, nowicjusz2001 napisał: Jak jest samolotem stricte cywilnym to logiczne, że pasuje tylko do jednej kategorii: samoloty cywilne. Jeżeli samolot był używany podczas wojny to pasuje do kategorii I wojna światowa. Czego tu nie rozumieć? Dlaczego dokonujesz nadinterpretacji regulaminu? Kategorie są jego częścią, a ich nazwy tworzą granicę podziału. Posłużę się przykładem żeby to lepiej pokazać w trybie hobby mam model samolotu rwd6 w skali 1/72(sportowo turystyczny silnik tłokowy że śmigłem produkowany na 1932r) i teraz sprawdźmy gdzie on pasuje. Nazwy kategorii pochodzą od organizatora: Samoloty cywilne i szybowce ( wszystkie skale) HOBBY Samoloty o napędzie tłokowym po 1921r. 1:72 HOBBY Samoloty z okresu I WŚ i okresu międzywojennego 1:72 HOBBY Model spełnia kryteria każdej z przytoczonych kategorii, nie wiem gdzie wy widzicie w nich określenie wojskowy. Regulamin nie zabrania udziału jednego modelu w kilku kategoriach więc można go zgłosić we wszystkich wymienionych, nie wiem jak dacie radę ocenić go w każdej choć będzie stał w jednym miejscu, a regulamin obowiązuje też sędziów i organizatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego 31 minut temu, unicaunica napisał: Dlaczego dokonujesz nadinterpretacji regulaminu? Kategorie są jego częścią, a ich nazwy tworzą granicę podziału. Posłużę się przykładem żeby to lepiej pokazać w trybie hobby mam model samolotu rwd6 w skali 1/72(sportowo turystyczny silnik tłokowy że śmigłem produkowany na 1932r) i teraz sprawdźmy gdzie on pasuje. Nazwy kategorii pochodzą od organizatora: Samoloty cywilne i szybowce ( wszystkie skale) HOBBY Samoloty o napędzie tłokowym po 1921r. 1:72 HOBBY Samoloty z okresu I WŚ i okresu międzywojennego 1:72 HOBBY Model spełnia kryteria każdej z przytoczonych kategorii, nie wiem gdzie wy widzicie w nich określenie wojskowy. Regulamin nie zabrania udziału jednego modelu w kilku kategoriach więc można go zgłosić we wszystkich wymienionych, nie wiem jak dacie radę ocenić go w każdej choć będzie stał w jednym miejscu, a regulamin obowiązuje też sędziów i organizatorów. RWD-6 samolot cywilny . Pozostałe kategorie to samoloty wojskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Nie pytałem o przydział bo może startować w 3 kategoriach jednocześnie przy takim regulaminie nie ma co do tego wątpliwości. Bardziej mnie ciekawi jak będzie to ocenione. Jeśli organizatorzy chcieli oddzielić lotnictwo cywilne od wojskowego to trzeba było tak nazwać kategorie. Określone są tylko napęd, epoka i skala, nie ma podziału według użytkownika. Festiwal w Rybniku na ten przykład ma to podzielone jednoznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego https://bytom-festiwal.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego (edytowane) A miejsca do wystawienia dioramy będą gdzie jako zapisy ogólnie bez konkurencji itp Edytowane 21 Lutego przez Tadeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowafala Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego A ja jeszcze raz dopytam, bo ciężko mi wywnioskować. Czy artyleria na podstawce terenowej to artyleria czy winieta pancerna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego 18 minut temu, nowafala napisał: A ja jeszcze raz dopytam, bo ciężko mi wywnioskować. Czy artyleria na podstawce terenowej to artyleria czy winieta pancerna? Kategoria artyleria 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego Godzinę temu, Tadeusz napisał: A miejsca do wystawienia dioramy będą gdzie jako zapisy ogólnie bez konkurencji itp Proszę zerknąć do kategorii poza zapisami jest tylko kategoria specjalna Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego wymagane linki z zdjęciami z dioramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego (edytowane) Lista sprzedawców 3Detail ,MH models Ace Project Studio Adammed Adam Maniszewski Answer AVAX CZ + MODELCZ AWC MODELS Axon3D Design Dan 3D Industry Deermodel Detal Hobby DOKUDA Mieczysław Dokudowicz Drewniane-modele.pl Marcin Linard Emp3d Ernimodels Exito F&A Miniatures First To Fight Sp z o.o. Focus Miniatures Tomasz Bajer FPU Glowel FPW Model GASHANS Gorbad Inc. - Jakub Kraszewski Izmod JP11c Military Books Jarosław Pachulski Jurek Nykiel Kaena Models Kamil Feliks Sztarbala Karaya KM Model KWLM Lukgraph Magos Prints Makettshop Mariusz Bieńczyk Micro Armory Modelworld Nataniel Olesz - Podstawki drewniane Paint Forge Paweł Dziubek Phantom Scale Models PIK Dawid Żuchowicz QuickTracks Scale23 ScaleModels.pl Sliżewki Grzegorz Stanisław Jabłoński Stratus Studiolevel Miniatures Yamamoto Model Parts KS-Model Darius Miniatures Janusz Ledwoch Wydawnictwo Militaria RS models OBCHOD.VALKA.CZ Techmod Hauler Models4you Vladimir Urbanek Eduard Edytowane 25 Lutego przez Erni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Będzie Eduard? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca 1 godzinę temu, hamp napisał: Będzie Eduard? Nie tak sobie tylko jest napisane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 7 Marca Autor Share Napisano 7 Marca Zarejestrowałeś już model na festiwal w Bytomiu ? https://scale-modeling.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz Napisano 8 Marca Share Napisano 8 Marca 20 godzin temu, Erni napisał: Zarejestrowałeś już model na festiwal w Bytomiu ? https://scale-modeling.com/ Tak jest kapitanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek cz. Napisano 9 Marca Share Napisano 9 Marca A do kiedy trwa ta rejestracja? Skoro mam wstawić zdjęcie modelu który właśnie robię to muszę wiedzieć ile czasu mi jeszcze zostało. Może być zdjęcie nieskończonego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz Napisano 9 Marca Share Napisano 9 Marca Godzinę temu, marek cz. napisał: A do kiedy trwa ta rejestracja? Skoro mam wstawić zdjęcie modelu który właśnie robię to muszę wiedzieć ile czasu mi jeszcze zostało. Może być zdjęcie nieskończonego modelu? Nie zbyt chyba masz czas do 14 marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Marca Share Napisano 9 Marca Godzinę temu, marek cz. napisał: A do kiedy trwa ta rejestracja? Skoro mam wstawić zdjęcie modelu który właśnie robię to muszę wiedzieć ile czasu mi jeszcze zostało. Może być zdjęcie nieskończonego modelu? Do 11.03.2026 godz. 23.59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 9 Marca Autor Share Napisano 9 Marca 1 godzinę temu, marek cz. napisał: A do kiedy trwa ta rejestracja? Skoro mam wstawić zdjęcie modelu który właśnie robię to muszę wiedzieć ile czasu mi jeszcze zostało. Może być zdjęcie nieskończonego modelu? moze byc zdjecie nieskonczonego wazne zeby było wiadomo co to za model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 9 Marca Autor Share Napisano 9 Marca UWAGA! Rejestracja kończy się 12 marca o godzinie 6:00 rano i jest to termin ostateczny. Potem drukujemy już karty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi