szogun Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 (edited) Witam, jest to mój pierwszy post i temat. Prezentuje wam ostatnio zaczętego przezemnie Spitfire Italerii w 1/72. Jest to model w miarę prosty bez dużej ilości szczegółów (kabinka prawie bez niczego). Postanowiłem go zrobić "prosto z pudełka" (bez żadnych waloryzacji) w wersji RAF'u z północnej Afryki, na razie jestem nim mile zdziwiony - model skleja się szybko i nie ma prawie żadnych nadlewek. Na razie skleiłem dopiero kabinkę i kadłub, następne zdjęcia już ze skrzydłami i ogonem. Edited January 3, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tornado Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Będę tu zagladał co jakis czas, choć by dlatego, że niedługo będę sklejał ten sam typ spitka, tylko w nieco wiekszej skali Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIO BY NAITT Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Trochę zgryźliwie ale : 1. Spitfire zdecydowanie posiadały zegary z czarnymi tarczami 2. Tablica przyrządów była czarna , ale sama wręga powinna być w barwie IG . 3. Pomaluj jeszcze zagłówek . 4. Wydaje mi się , czy pedały orczyka pomalowałeś na brązowo PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted December 23, 2008 Author Share Posted December 23, 2008 (edited) 1.Wiem że tarcze zegarów powinny być czarne ale dziwnie by wyglądało gdyby cały panel przyrządów był czarny. 2.Zagłówek pomaluje, moje niedopatrzenie 3.Pedały pomalowałem na brąz, według mojego zdjęcia były one brązowawe. Edited December 23, 2008 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostach Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Mogłeś dać panel na czarno a całość przetrzeć suchym pędzlem - to by złamało monotonię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted December 23, 2008 Author Share Posted December 23, 2008 No może i racja, ale nie będę już przemalowywał tablicy - niby się da ale ciężko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek14 Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Uuuuu.. Też sie do niego przymierzam ale ma do wyboru jeszcze F6F Helccat (nie wiem jak się pisze ) Też i Italii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted December 25, 2008 Author Share Posted December 25, 2008 Zrobiłem swojemu spitowi skrzydła, ogon, wydechy i drzwiczki. Teraz będę robił elementy podwozia, antenę i śmigło, a następnie już tylko oszklenie i malowanie(najprzyjemniejszy etap prac). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIO BY NAITT Posted December 25, 2008 Share Posted December 25, 2008 Jeśli jeszcze możesz , to usuń tą zakładkę z drzwiczek - oryginał takowej nie posiadał . PZDR i wesołych świąt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek14 Posted December 25, 2008 Share Posted December 25, 2008 Czy malujesz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 Oczywiście że go pomaluje, tylko muszę poczekać na farby do poniedziałku. A w między czasie będę robił T-34/76 z HB (1/48, wersja z wnętrzem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu-onisk Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 nie potrzebnie przykleiłeś drzwi, skoro mają być otwarte, bo potem trudniej będzie tam farbe nałożyć (przestrzeń między drzwiami a kadłubem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 Zawsze można je delikatnie odkleić (czytaj: wyciąć). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek14 Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 Ale czym pędzel czy aero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 Pewnie aero, pędzlem tylko szczegóły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franz75 Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Pracuje nad tym samym modelem. Niestety skrzydla sa niedopasowane, za chude, Musialem wlozyc czesci od ramek aby uzyskac krztalti do tego nie leza pod katem 90 do kadluba ( jak sie patrzy z gory) Jestem zaskoczony tak kiepskim spasowaniem modelu. Wiem ze on jest tani ( 4$) ale po tej firmie spodziewalem sie czegos lepszego. Mam pytanie do kolegi czy spotkal sie z podobnymi problemami w swojim modelu, moze moj byl jakis felerny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted December 30, 2008 Author Share Posted December 30, 2008 W moim egzemplarzu nie było aż takich kłopotów ze skrzydłami, jedyne do czego mogę się przyczepić to że skrzydła były trochę za bardzo wysunięte do przodu ale dało się to dość łatwo naprawić, jednak większym brakiem było brak jednej części - jest to bolec dzięki któremu śmigło może się obracać po sklejeniu, więc musiałem zrobić śmigło nieruchome. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zorzin Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Tak się składa, że także sklejałem ten model ;) Żadnych problemów praktycznie nie było. Jak dla mnie model jest dobrze zrobiony. Może już go pomalowałeś?? Chciałbym zobaczyć efekt i porównać ze swoim ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted December 31, 2008 Author Share Posted December 31, 2008 Zdjęcia z malowania będą jutro popołudniu, ale na razie bez żadnego weatheringu i kalkomanii (zdjęcia skończonego całkowicie będą w weekend). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liteonit1 Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Trzymam cie za słowo! Też mam zrobionego już w 95% spita i przyznam sie że go troszki sknociłem. Aż wstyd pokazywać w galerii... Mam nadzieję że twój wygląda o niebo lepiej od mojego ;P PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 Wszystkiego najlepszego w nowym roku, aby był on przede wszystkim lepszy od poprzedniego. A teraz obiecane zdjęcia spitka jeszcze bez kalek i wszelkiego rodzaju weatheringu. Całość pomalowana pędzelkiem, miał być aerograf ale pomyślałem że szkoda się z nim męczyć dla tak małej powierzchni. Mam pytanie - słyszałem że pod kalkomanie model najpierw należy polakierować farbą błyszczącą a po położeniu matową, a jeszcze inną wersję że model należy polakierować dopiero po położeniu kalek, który sposób doradzacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zorzin Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Trochę przejścia Ci nie wyszły, chyba że to tylko taka wstępna wersja A tak to trudno ocenić bez szybek itp. Tak dziwnie wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostach Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Uuuuuu farba trochę przy gęsta. Trzeba było puścić aero - każda chwila pracy z nim to cenne doświadczenia. Dopisz wreszcie "e" w tytule tematu. Nie za niebieski kolor spodu? Niech znawcy się wypowiedzą. Kolor wnęk podwozia też powinien być inny chyba. Podwozie powinno mieć nieco rozchylenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 Nom to wreszcie KONIEC mojej chyba ledwo dwutygodniowej pracy z tym modelem, kalkomanie się błyszczą gdyż jeszcze nie pomalowałem modelu lakierem. Wnęki były malowane kolorem IG lecz u mnie zostały takie jak widać, podwozia nie będę już zmieniał bo może to popsuć efekt. Przejścia według mnie zostały zrobione poprawnie - na tyle ile pozwalał na to pędzelek. Zapraszam do zdjęć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac eyka Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 O rany zwróć uwagę na podwozie główne. Jest wklejone strasznie krzywo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts