szogun Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Witam, jest to mój pierwszy post i temat. Prezentuje wam ostatnio zaczętego przezemnie Spitfire Italerii w 1/72. Jest to model w miarę prosty bez dużej ilości szczegółów (kabinka prawie bez niczego). Postanowiłem go zrobić "prosto z pudełka" (bez żadnych waloryzacji) w wersji RAF'u z północnej Afryki, na razie jestem nim mile zdziwiony - model skleja się szybko i nie ma prawie żadnych nadlewek. Na razie skleiłem dopiero kabinkę i kadłub, następne zdjęcia już ze skrzydłami i ogonem. Edytowane 3 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Będę tu zagladał co jakis czas, choć by dlatego, że niedługo będę sklejał ten sam typ spitka, tylko w nieco wiekszej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Trochę zgryźliwie ale : 1. Spitfire zdecydowanie posiadały zegary z czarnymi tarczami 2. Tablica przyrządów była czarna , ale sama wręga powinna być w barwie IG . 3. Pomaluj jeszcze zagłówek . 4. Wydaje mi się , czy pedały orczyka pomalowałeś na brązowo PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 (edytowane) 1.Wiem że tarcze zegarów powinny być czarne ale dziwnie by wyglądało gdyby cały panel przyrządów był czarny. 2.Zagłówek pomaluje, moje niedopatrzenie 3.Pedały pomalowałem na brąz, według mojego zdjęcia były one brązowawe. Edytowane 23 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Mogłeś dać panel na czarno a całość przetrzeć suchym pędzlem - to by złamało monotonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 No może i racja, ale nie będę już przemalowywał tablicy - niby się da ale ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Uuuuu.. Też sie do niego przymierzam ale ma do wyboru jeszcze F6F Helccat (nie wiem jak się pisze ) Też i Italii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 Zrobiłem swojemu spitowi skrzydła, ogon, wydechy i drzwiczki. Teraz będę robił elementy podwozia, antenę i śmigło, a następnie już tylko oszklenie i malowanie(najprzyjemniejszy etap prac). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Jeśli jeszcze możesz , to usuń tą zakładkę z drzwiczek - oryginał takowej nie posiadał . PZDR i wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Czy malujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 Oczywiście że go pomaluje, tylko muszę poczekać na farby do poniedziałku. A w między czasie będę robił T-34/76 z HB (1/48, wersja z wnętrzem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 nie potrzebnie przykleiłeś drzwi, skoro mają być otwarte, bo potem trudniej będzie tam farbe nałożyć (przestrzeń między drzwiami a kadłubem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 Zawsze można je delikatnie odkleić (czytaj: wyciąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Ale czym pędzel czy aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 Pewnie aero, pędzlem tylko szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Pracuje nad tym samym modelem. Niestety skrzydla sa niedopasowane, za chude, Musialem wlozyc czesci od ramek aby uzyskac krztalti do tego nie leza pod katem 90 do kadluba ( jak sie patrzy z gory) Jestem zaskoczony tak kiepskim spasowaniem modelu. Wiem ze on jest tani ( 4$) ale po tej firmie spodziewalem sie czegos lepszego. Mam pytanie do kolegi czy spotkal sie z podobnymi problemami w swojim modelu, moze moj byl jakis felerny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 W moim egzemplarzu nie było aż takich kłopotów ze skrzydłami, jedyne do czego mogę się przyczepić to że skrzydła były trochę za bardzo wysunięte do przodu ale dało się to dość łatwo naprawić, jednak większym brakiem było brak jednej części - jest to bolec dzięki któremu śmigło może się obracać po sklejeniu, więc musiałem zrobić śmigło nieruchome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zorzin Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Tak się składa, że także sklejałem ten model ;) Żadnych problemów praktycznie nie było. Jak dla mnie model jest dobrze zrobiony. Może już go pomalowałeś?? Chciałbym zobaczyć efekt i porównać ze swoim ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 31 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2008 Zdjęcia z malowania będą jutro popołudniu, ale na razie bez żadnego weatheringu i kalkomanii (zdjęcia skończonego całkowicie będą w weekend). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Trzymam cie za słowo! Też mam zrobionego już w 95% spita i przyznam sie że go troszki sknociłem. Aż wstyd pokazywać w galerii... Mam nadzieję że twój wygląda o niebo lepiej od mojego ;P PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 Wszystkiego najlepszego w nowym roku, aby był on przede wszystkim lepszy od poprzedniego. A teraz obiecane zdjęcia spitka jeszcze bez kalek i wszelkiego rodzaju weatheringu. Całość pomalowana pędzelkiem, miał być aerograf ale pomyślałem że szkoda się z nim męczyć dla tak małej powierzchni. Mam pytanie - słyszałem że pod kalkomanie model najpierw należy polakierować farbą błyszczącą a po położeniu matową, a jeszcze inną wersję że model należy polakierować dopiero po położeniu kalek, który sposób doradzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zorzin Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Trochę przejścia Ci nie wyszły, chyba że to tylko taka wstępna wersja A tak to trudno ocenić bez szybek itp. Tak dziwnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Uuuuuu farba trochę przy gęsta. Trzeba było puścić aero - każda chwila pracy z nim to cenne doświadczenia. Dopisz wreszcie "e" w tytule tematu. Nie za niebieski kolor spodu? Niech znawcy się wypowiedzą. Kolor wnęk podwozia też powinien być inny chyba. Podwozie powinno mieć nieco rozchylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Nom to wreszcie KONIEC mojej chyba ledwo dwutygodniowej pracy z tym modelem, kalkomanie się błyszczą gdyż jeszcze nie pomalowałem modelu lakierem. Wnęki były malowane kolorem IG lecz u mnie zostały takie jak widać, podwozia nie będę już zmieniał bo może to popsuć efekt. Przejścia według mnie zostały zrobione poprawnie - na tyle ile pozwalał na to pędzelek. Zapraszam do zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 O rany zwróć uwagę na podwozie główne. Jest wklejone strasznie krzywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi