DamianosPL Napisano 1 Stycznia Share Napisano 1 Stycznia Witam na warsztat wlatuje Horten z Revella. Model tego samolotu robię dla mojego taty. Malowanie wybrałem ,,Rote 13'' ponieważ kiedyś dokupiłem farby humbrol akurat do tego malowania . Postęp prac narazie niewielki na dzisiaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia Aktualny dzisiejszy postęp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia W temacie skrzydeł; warto przykleić połówki dolną i górną osobno do połówek kadłuba, a dopiero całość ze sobą - unikniesz brzydkiego schodka na łączeniu tych elementów i łatwiej będzie zniwelować różnicę "w środku", co jest dużym problemem tego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia Godzinę temu, jachud3 napisał: W temacie skrzydeł; warto przykleić połówki dolną i górną osobno do połówek kadłuba, a dopiero całość ze sobą - unikniesz brzydkiego schodka na łączeniu tych elementów i łatwiej będzie zniwelować różnicę "w środku", co jest dużym problemem tego zestawu. Dzięki za rade Najpierw i tak podkład i farbę dam do środka wnętrza i elementów a później złącze wszystko by na końcu zostawić sam kadłub do pomalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia Jest to bodaj jedyny samolot, którego model spodobał się mojej małżonce. Kleiłem go chyba niemal dwadzieścia lat temu i wspomnienia mam tylko miłe. Teraz zalega gdzieś na strychu. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia Elementy przygotowane na podkład i już pomalowane ale nie było sensu robienia zdjecia po podkładzie , po kolorze będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia Elementy i wnętrze pomalowane. Użyte kolory to: Humbrol 246 RLM 75 Grauviolett Matt Humbrol 67 TANK GREY MATT Vallejo Game Air 72.751 Black 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Kokpit powinien być raczej w RLM66 niż 02. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia 10 minut temu, jachud3 napisał: Kokpit powinien być raczej w RLM66 niż 02. Instrukcja mówi że Revell 47 Mouse Grey nie posiadam tego koloru więc wziąłem taki jaki był w tabeli zamienników więc pomalowałem Humbrolem RLM75 i tak kokpit wnętrza będzie prawie niewidoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia Dzisiejszy postęp i elementy przygotowane na podkład. Skrzydła z kadłubem musiałem troche przeszlifować tak samo jak i przód łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Uprzedzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia 1 minutę temu, jachud3 napisał: Uprzedzałem Starałem sie ale nici nie wyszło trochę. Trzeba bylo lekko przeszlifować i tak bo słabo troche to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) Dół kadłuba pomalowany kolorem Humbrol 247 RLM76 Lichtblau ja nie widzę zbytniej różnicy miedzy kolorem a podkładem Mr Hobby 1200 Góra kadłuba pomalowana kolorem Humbrol 245 RLM74 Graugrun ale bedzie jeszcze jedna warstwa dawana bo farba bardzo słabo kryje jest wodnista juz od nowosci w pojemniczku po rozmieszaniu. Edytowane 6 Stycznia przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia Lekko przeszlifowałem syfy które powpadały i 2 warstwę dałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia Kamuflaż dany. Pozostało danie lakieru bezbarwnego , kalkomanie i ewentualnie panel line ale jeszcze popatrze w internecie u innych jak robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Ojj chyba będą jeszcze poprawki po tym żółtym... trochę maskowanie było nieszczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia (edytowane) 35 minut temu, wuwumaster napisał: Ojj chyba będą jeszcze poprawki po tym żółtym... trochę maskowanie było nieszczelne Trzeba będzie jeszcze lekko machnąć kolorem RLM76 odpowiednio zabezpieczając albo pędzelkiem lekko poprawie wloty. Edytowane 11 Stycznia przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 12 Stycznia Autor Share Napisano 12 Stycznia 17 godzin temu, wuwumaster napisał: Ojj chyba będą jeszcze poprawki po tym żółtym... trochę maskowanie było nieszczelne Dzięki za zwrócenie. Odrazu po pracy poprawiłem pędzelkiem by mieć już z głowy to. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 24 Stycznia Autor Share Napisano 24 Stycznia Lakier bezbarwny błyszczący dany. Na to poszły kalkomanie a jutro wleci Panel Liner od Tamiya. Na koniec Lakier bezbarwny Matowy. Fafołami sie nie przejmować bo to od patyczka bawełnianego sie porobiły jutro sie przetrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia Trochę psują efekt farfocle na lakierze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 24 Stycznia Autor Share Napisano 24 Stycznia 19 minut temu, Michal_1981 napisał: Trochę psują efekt farfocle na lakierze.... Niestety nie posiadam u siebie kabiny malarskiej ale planuje kupić taką małą. Maluje u siebie w pokoju gdzie zazwyczaj spędzam cały dzień po pracy. Więc nie mam pojęcia jak to zniwelować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia (edytowane) 17 minut temu, DamianosPL napisał: Niestety nie posiadam u siebie kabiny malarskiej ale planuje kupić taką małą. Maluje u siebie w pokoju gdzie zazwyczaj spędzam cały dzień po pracy. Więc nie mam pojęcia jak to zniwelować. Tylko co ma kabina do farfocli na modelu? Edytowane 24 Stycznia przez RogerM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 24 Stycznia Autor Share Napisano 24 Stycznia 41 minut temu, RogerM napisał: Tylko co ma kabina do farfocli na modelu? Raczej nic. Nie ważne co bym robił to zawsze jakies wlecą bo maluje na dywanie bo nie mam miejsca gdzie malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 25 Stycznia Autor Share Napisano 25 Stycznia (edytowane) Koniec. Panel liner dany, lakier matowy bezbarwny dany, oszklenie przyklejone. Czy jestem zadowolony z malowania - Tak ale nie jestem zadowolony z kalkomanii mimo że dałem najpierw lakier błyszczący na to kalkomanie i na koniec lakier matowy to i tak niestety niektóre kalkomanie się srebrza. Nie wiem czy od starości czy od przechowywania. Bo nigdy mi nie srebrzaly w Airfixach jak robiłem. Galerii nie będzie bo efekt kalkomani mi się nie podoba. Dziękuje wszystkim którzy tutaj cokolwiek napisali i za wszystkie rady. Edytowane 25 Stycznia przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia Srebrzenie kalkomanii jest spowodowane uwięzionym pod ich filmem powietrzem. Najwyraźniej niewystarczająco dociskałeś je po nałożeniu na model, żeby wypchnąć całe powietrze. Widać też, że nie stosowałeś chyba żadnych płynów zmiękczających - one też trochę pomagają. No i na koniec niestety, ale lakier matowy był za gęsty, i w efekcie masz na modelu skorupę jak po marznącym deszczu. Wyciągnij nauczki i sklejaj dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi