Skocz do zawartości

Revell 04312 Horten Go-229 1:72

DamianosPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na warsztat wlatuje Horten z Revella. Model tego samolotu robię dla mojego taty. Malowanie wybrałem ,,Rote 13'' ponieważ kiedyś dokupiłem farby humbrol akurat do tego malowania . Postęp prac narazie niewielki na dzisiaj.

MrXMm1P.jpeg

llbYg8d.jpeg

6KxDmph.jpeg

• Like 1

W temacie skrzydeł; warto przykleić połówki dolną i górną osobno do połówek kadłuba, a dopiero całość ze sobą - unikniesz brzydkiego schodka na łączeniu tych elementów i łatwiej będzie zniwelować różnicę "w środku", co jest dużym problemem tego zestawu.

Godzinę temu, jachud3 napisał:

W temacie skrzydeł; warto przykleić połówki dolną i górną osobno do połówek kadłuba, a dopiero całość ze sobą - unikniesz brzydkiego schodka na łączeniu tych elementów i łatwiej będzie zniwelować różnicę "w środku", co jest dużym problemem tego zestawu.

Dzięki za rade :)  Najpierw i tak podkład i farbę dam do środka wnętrza i elementów a później złącze wszystko by na końcu zostawić sam kadłub do pomalowania.

Elementy przygotowane na podkład i już pomalowane ale nie było sensu robienia zdjecia po podkładzie , po kolorze będzie.

atAe2y3.jpeg

Elementy i wnętrze pomalowane. 

Użyte kolory to:

Humbrol 246 RLM 75 Grauviolett Matt

Humbrol 67 TANK GREY MATT

Vallejo Game Air 72.751 Black

oQ9g2OH.jpeg

Dz6ZXg1.jpeg

ezKpf3d.jpeg

WGPpWLn.jpeg

• Like 1

10 minut temu, jachud3 napisał:

Kokpit powinien być raczej w RLM66 niż 02.

Instrukcja mówi że Revell 47 Mouse Grey nie posiadam tego koloru więc wziąłem taki jaki był w tabeli zamienników więc pomalowałem Humbrolem RLM75 i tak kokpit wnętrza będzie prawie niewidoczny.

Dzisiejszy postęp i elementy przygotowane na podkład. Skrzydła z kadłubem musiałem troche przeszlifować tak samo jak i przód łączenia.

NwLZFY9.jpeg

mPBo33V.jpeg

34N5pEU.jpeg

bfBxjso.jpeg

zSkRSW9.jpeg

RZCOnfb.jpeg

Nlbih3F.jpeg

vxdG65M.jpeg

1 minutę temu, jachud3 napisał:

Uprzedzałem :niemam:

Starałem sie ale nici nie wyszło trochę. Trzeba bylo lekko przeszlifować i tak bo słabo troche to wyglądało.

Napisano (edytowane)

Dół kadłuba pomalowany kolorem Humbrol 247 RLM76 Lichtblau ja nie widzę zbytniej różnicy miedzy kolorem a podkładem Mr Hobby 1200

O2oMBm6.jpeg

Góra kadłuba pomalowana kolorem Humbrol 245 RLM74 Graugrun ale bedzie jeszcze jedna warstwa dawana bo farba bardzo słabo kryje jest wodnista juz od nowosci w pojemniczku po rozmieszaniu.

ocLR39Y.jpeg

Edytowane przez DamianosPL

Kamuflaż dany. Pozostało danie lakieru bezbarwnego , kalkomanie i ewentualnie panel line ale jeszcze popatrze w internecie u innych jak robili.

5JHQpzE.jpeg

dAZ4inW.jpeg

V8R6eD3.jpeg

iGhzeNf.jpeg

cfF274Z.jpeg

Napisano (edytowane)
35 minut temu, wuwumaster napisał:

Ojj chyba będą jeszcze poprawki po tym żółtym... trochę maskowanie było nieszczelne 

Trzeba będzie jeszcze lekko machnąć kolorem RLM76 odpowiednio zabezpieczając albo pędzelkiem lekko poprawie wloty.

17 godzin temu, wuwumaster napisał:

Ojj chyba będą jeszcze poprawki po tym żółtym... trochę maskowanie było nieszczelne 

Dzięki za zwrócenie. Odrazu po pracy poprawiłem pędzelkiem by mieć już z głowy to.

• Like 1

• 2 weeks later...

Lakier bezbarwny błyszczący dany. Na to poszły kalkomanie a jutro wleci Panel Liner od Tamiya. Na koniec Lakier bezbarwny Matowy. Fafołami sie nie przejmować bo to od patyczka bawełnianego sie porobiły jutro sie przetrze.

3xzkFZu.jpeg

mSYMfls.jpeg

bON0qOu.jpeg

eDOwW08.jpeg

• Like 1

19 minut temu, Michal_1981 napisał:

Trochę psują efekt farfocle na lakierze....

Niestety nie posiadam u siebie kabiny malarskiej ale planuje kupić taką małą. Maluje u siebie w pokoju gdzie zazwyczaj spędzam cały dzień po pracy. Więc nie mam pojęcia jak to zniwelować. 

17 minut temu, DamianosPL napisał:

Niestety nie posiadam u siebie kabiny malarskiej ale planuje kupić taką małą. Maluje u siebie w pokoju gdzie zazwyczaj spędzam cały dzień po pracy. Więc nie mam pojęcia jak to zniwelować. 

Tylko co ma kabina do  farfocli na modelu?

Edytowane przez RogerM

41 minut temu, RogerM napisał:

Tylko co ma kabina do  farfocli na modelu?

Raczej nic. Nie ważne co bym robił to zawsze jakies wlecą bo maluje na dywanie bo nie mam miejsca gdzie malować.

Napisano (edytowane)

Koniec. Panel liner dany, lakier matowy bezbarwny dany, oszklenie przyklejone. Czy jestem zadowolony z malowania - Tak ale nie jestem zadowolony z kalkomanii mimo że dałem najpierw lakier błyszczący na to kalkomanie i na koniec lakier matowy to i tak niestety niektóre kalkomanie się srebrza. Nie wiem czy od starości czy od przechowywania. Bo nigdy mi nie srebrzaly w Airfixach jak robiłem. Galerii nie będzie bo efekt kalkomani mi się nie podoba. Dziękuje wszystkim którzy tutaj cokolwiek napisali i za wszystkie rady.

vSMV0be.jpeg

bDn83Nq.jpeg

jA5Dc3U.jpeg

UJiL4fY.jpeg

Srebrzenie kalkomanii jest spowodowane uwięzionym pod ich filmem powietrzem. Najwyraźniej niewystarczająco dociskałeś je po nałożeniu na model, żeby wypchnąć całe powietrze. Widać też, że nie stosowałeś chyba żadnych płynów zmiękczających - one też trochę pomagają. No i na koniec niestety, ale lakier matowy był za gęsty, i w efekcie masz na modelu skorupę jak po marznącym deszczu. Wyciągnij nauczki i sklejaj dalej 😉

• Like 1