irizar Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Nie za długi jeden przewód ? MIanowicie najwyżej położony. Dobrze jest równo nachodzi z tym niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Mała aktualka : Wydrukowałem na kolorowo: Na modelu: Cały: Maska: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 No super z tymi mapami teraz już chyba powoli finiszuje nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Model z biegiem czasu prezentuje się coraz lepiej. Ogólnie Brawo za wkład i pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 No super z tymi mapami teraz już chyba powoli finiszuje nie? Jeszcze nie, zostały kalkomanie niektóre do stylistyki trucka, chwytak do pomalowania, przednia szyba ale to są ogólnie detale i światła... :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Polerka!!!!!!! :P A ten HDS to się przesówa na boki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Jaka polerka? tak fotka wyszła bo zapaliłem lampke żeby oświetliło napis i mapke. Lakier jest idealny na realu nic dodać nic ująć . Co do ruchomości to i tak jest tarcie lakieru jakoś sztywnie, ale idzie , ale postanowiłem, że tym bawić się nie będe, i tak będzie stało i ludzie będący w pokoju będą podziwiać czacuszko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Ale wypolerowac nie zaszkodzi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Kwietnia 2009 Super Moderator Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Modelik fajny - bardzo ładnie się prezentuje... ale... jak i w niektórych innych przypadkach innych modelarzy razi niekonsekwencja. Samochód załadowany drewnem, ale brak na nim jakichkolwiek oznak użytkowania... A tu aż się prosi. Choćby nawet delikatne, ale jednak, moim zdaniem by sie przydały - dla przykładu: powycierane boki i krawędzie wysuwanego ramienia dźwigu HDS, lekkie zabrudzenie w zakamarkach itp. Na pewno dodałoby to trochę realizmu a tak, bez waloryzacji, prezentuje się nie jako model auta ale jak plastikowa zabawka, a przecież nikt nie zamierza się nią bawić tylko podziwiać Odrobina pracy a efekt naprawdę będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Marcin Rogoza masz racje, ale też niewiem czym to sie robi :( i to by było pierwsze ćwiczenie z brudzeniem i to na takim modelu, ja sobie myślałem kupić gorszy modelik już sklejony i pobawić się brudzingiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Marcin Rogoza E tam cywile powinny być czyste i tyle w tym cały ich urok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Kwietnia 2009 Super Moderator Share Napisano 18 Kwietnia 2009 @TomaszDudek Urok jeszcze lepszy gdy naturalniej wyglądają a nie jak zabawki z Bburago ;-) @irizar Jeśli nie wiesz to wszystko jeszcze przed tobą. proponuję przy następnym modelu tracka spróbować, bo inaczej wygląda to na trackach a inaczej na wystawowych osobówkach (na których moim zdaniem nie warto kłaść brudzingu) a jeszcze inaczej na wyścigowych a raczej rajdowych WRC. Sam stawiam pierwsze kroki w tej materii a już niedługo pojawię się z pierwszą relacją jakiegoś auta... więc moje porady są jak najbardziej subiektywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 To czekam na twoją relacje , ale drugi mam robić w stylu NL 6x2 planowałem kupić jakiś sklejony model np. Man i bawić się brudzingiem , a potem Scania serii 4 z samymi burtami i ubrudzić kabinke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Kwietnia 2009 Super Moderator Share Napisano 18 Kwietnia 2009 planowałem kupić jakiś sklejony model np. Man i bawić się brudzingiem Osobiście uważam, że nie jest to najlepszy pomysł, ponieważ otrzymujesz model z gotową powierzchnią, nie wiadomo jak i czym malowaną, a może ona nie nadawać się zbyt dobrze do brudzingu i twoje ćwiczenia będą miały niewielkie znaczenie i mało się nauczysz. Fakt, że brudzing generalnie robi się już na końcu, jednak nie jest to reguła i niektóre efekty uzyskuje się poprzez nakładanie różnych warstw washa, filtrów etc w tzw. międzyczasie. Stąd też optowałbym za rozwiązaniem kupienia taniego niesklejonego (albo sklejonego i nie pomalowanego) modelu i rozpoczęcie nakładanie wszystkich warstw samemu. Wtedy wiesz co kładziesz po czym, jak te warstwy ze sobą reagują i jaki to daje efekt. Zdecydowanie radzę iść właśnie w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 To kupie jakiegoś nowego Manaa wkońcu nie są one tak drogie, ale dzięki za rady, napewno ich posłucham, a przy budowie modelu będe się zgłaszał do Ciebie z brudzingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Kwietnia 2009 Super Moderator Share Napisano 18 Kwietnia 2009 a przy budowie modelu będe się zgłaszał do Ciebie z brudzingiem. Obawiam się, że nie będę ci w stanie zbyt dużo pomóc w tym zakresie, bo sam mam niewielkie doświadczenie praktyczne w tej materii. Od niedawna wróciłem do tego hobby i wielu rzeczy tez po prostu się uczę. A wiedzę TEORETYCZNĄ mam z forum takich jak to, polskich i zagranicznych - generalnie z netu. Przede mną więc sporo nauki i być może wcześniej posiądziesz praktykę niż ja - czego ci serdecznie życzę. Praktykę nabieram przy sklejaniu MIKASY - japoński okręt z przełomu XIX i XX wieku - relacja na tym forum w dziele "pływadeł". Oczywiście, jak będę w stanie to chętnie służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Teraz już wiem z kąd jesteś z jakiego działu na forum ;), mi najbardziej podoba się brudzing ślady po rurze wydechowej, ale pojazdy cywilne można podzielić na dwa sposoby: - Tak jak Tomasz Dudek napisał czyste dają wtedy swój urok, - brudne po przejechaniu 10000 km więcej oczywiście dotyczy to trucków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Kwietnia 2009 Super Moderator Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Teraz już wiem z kąd jesteś z jakiego działu na forum ;) Tak, ale teraz częściej jestem tutaj i zmieniam nieco kierunek modelowania ze względu na ograniczone możliwości wystawiennicze w mieszkaniu mi najbardziej podoba się brudzing ślady po rurze wydechowej Pewnie jeszcze wiele innych ci się spodoba z biegiem czasu - Tak jak Tomasz Dudek napisał czyste dają wtedy swój urok, Czyste TAK, ale należy pamietać, że delikatna walorka głębią kolorów nie przeszkadza w posiadaniu czystego auta. Wash czy inne metody wcale nie oznaczają, że model auta ma być brudny. Wiem, z działu pancerki tak to może się kojarzyć na pierwszy rzut oka, ale odrobina wprawy i techniki washa i etc można z umiarem zastosować i w wystawowych modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 (edytowane) Ale brudzić też trzeba umieć , początki będą , ale przy innym modelu Nakleiłem kalkomanie na HDS narazie z jednej strony, bo niemam podstawki i niema jak obracać tego kolosa Zderzak w naczepie jeszcze nie jest na ukończeniu ;) To by było na tyle Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Marcin Rogoza Jeśli ktoś potrafi brudzić i wychodzi mu to dobrze niech to robi ,jeśli jednak nie potrafi a robi to tylko psuje model , ja raczej nie potrafię ,choć coś tam próbuje w pancerce nawet z dobrym skutkiem ale za brudzenie trucka sie nie biorę . irizar Bardzo fajny czysto sklejony i pomalowany zestaw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Kwietnia 2009 Super Moderator Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Jeśli ktoś potrafi brudzić i wychodzi mu to dobrze niech to robi ,jeśli jednak nie potrafi a robi to tylko psuje model Są różne optyki na te kwestię - jedno jest jednak pewne - kto nie próbuje i nie trenuje to nigdy się nie nauczy Dlatego warto podnosić sobie poprzeczkę a nie trzymać się sztywno wypracowanego poziomu umiejętności. Chyba, że komuś to wystarcza - oczywiście nie ma w tym nic złego. Ja jedynie chce zachęcić do pogłębiania warsztatu i umiejętności, szczególnie jak ma się możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Marcin masz całkowitą racje, ale Tomasz Dudek też ma racje , Ale napisze jeszcze szczerze, że sie ucze czysto kleić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Kalki bardzo dobrze nałożone. Czekam aż model będzie skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Dostałem gablote : Przepraszam, za kurz , ale będzie jeszcze odkurzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Gablota ładna i wielka Scania będzie się fajnie prezentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi