Jump to content

Lkw gl leicht " WOLF " 1/35 Revell

Artez
 Share

Recommended Posts

Witam wszytskich .

Także i ja się dołączę do konkursu

A więc.. startuje z modelem Revella w 1/35 , czyli jak w tytule , Mercedesem Wolfem. Z tego co się orientuję to będzie chyba pierwszy "Wolf" na tym forum , aczkolwiek może się mylę.

Pojazd na użyciu wielu armii świata , jak np. Polska , Dania , Holandia , Niemcy , Grecja , Malezja , Austria , Norwegia ... i można jeszcze wymieniać. Osobiście przejrzałem mnóstwo zdjęć tego pojazdu , zarówno wersji specjalnych jak i zwykłych. Wybór padł na wersje zwykłą norweską w ich jak dla mnie oryginalnym malowaniu , właśnie norweskie malowanie pojazdu przeważyło sprawę iż on będzie w tych barwach .

31405f557acd5a96.jpg

Kopiawolf10.jpg

Wolfnorweski.jpg

Model będzie prosto z pudła , z przeróbkami i dodatkami w zakresie własnym.

Regulaminowy In-box:

IMG_3331.jpg

IMG_3332.jpg

IMG_3333.jpg

IMG_3334.jpg

IMG_3335.jpg

IMG_3338.jpg

IMG_3339.jpg

Kilka słów o samym modelu:

Jak widać producent nam daje 4 ramki , w tym jedną przezroczystą ze wszelkim oszkleniem , kloszami reflektorów itp. , 5 gumowych opon - nawet ładnie wykonanych , a także kalki do 4 wersji malowań :

-2 niemieckie

- austriacka

- holenderska .

Jakościowo model jest dobrze wykonany , odwzorowanie również zbliżone do oryginału . Jednym słowem polecam , zwłascza że to dość ciekawa konstruckja dające spore pole manewru w wybraniu wersji itp.

Pzd|2

Piękny pojazd i model także, tylko tak jak powiedział Avi, to absolutnie nie ta wersja. Proponuję zbudować typowego Niemca z Bundeswehr. U mnie ten modelik leży i pewnie długo jeszcze go nie otworzę, niemniej Twoją relację oglądnę z uwagą.

No wszystko pięknie i ładnie - norweskie kamo jest super, tylko to NIE TA WERSJA. Norweski na fotkach to wersja dłuższa, a w modelu jest krótka. Tak więc odpada :/.

No i zonk , rzeczywiście mercedesy te były produkowane w 2 wersjach - dłuższej i krótszej - tę którą oferuje Revell. Zupełnie o tym zapomniałem , a patrząc na zdjęcią nawet mi to do głowy nie przyszło .

Dzięki za uwagę Avi

Mimo wszytsko jako że jest to istnie rzecz dla przyjemności , nie zmnienię koncepcji i wykonam tę norweską , aczkolwiek odrobinę skróconą , trudno .. mały nieprawdziwek będzie. Uwziąłem się na to kamo , i musze je zrobić , tak już postanowiłem , co do wersji bundeswehry nie miałem jej w planach i jakbym miał zmieniać wersję to już prędzej na duńską bądź austriacką .

Model podobno posiada jakieś wady

Podczas sklejania nie wystąpiły jakieś błędy typu spasowania itp. , ma on odrobinę uproszczoną deskę rozdzielczą , podstawe foteli , brak jakich kolwiek pasów bezpieczeństwa więc to np. trzeba dorabiać w zakresie własnym , jak ktoś chce oczywiście . Buda pojazdu nie różni się zbytnio od oryginału , patrząc na liczne zdjęcia zgadzają się one z tym co nam oferuje Revell.

P.S jak będe miał czas poszukam zdjęć krótszej wersji , w tym malowaniu , aczkolwiek czy taka wogóle w wojsku norweskim występuje , czy tylko ta dłuższa ?

dzięki za odp.

Pzd|2

Ciąg dalszy dłubaniny :

Jako że mój ' WOLF ' będzie otwarty , postanowiłem wykonać pasy bezpieczeństwa kierowcy i pasażerów , pasy to nic innego jak taśma malarska Tamiyi , zaś wszelkie klamry itp. to głównie złom z blaszek itd. Revella przy tym modelu trzeba pochwalić bo praktycznie przy sklejaniu nie wystąpiły żadne problemy ze spasowaniem i tym podobny. Co dalej pogrzebałem przy modelu , to wyciąłem drzwi które będą w pozycji otwartej , producent oferuje nam całą część boczną jako jeden element więc trzeba ciąć ( jak ktoś lubi ) , wyciąłem drzwiczki od bagażnika - te również będą uchylone . Pomału będzie można brać się za podkład. Wielka szkoda ze Revell przy tym modelu tak jak np. przy unimogu nie dał nam do dyspozycji silnika , wprawdzie nie jest to ideał , ale przy odrobinie pracy można dodatkowo urozmaicić model , tu niestety silnika do dyspozycji nie ma.

IMG_3405.jpg

IMG_3406.jpg

IMG_3407.jpg

IMG_3408.jpg

IMG_3409.jpg

IMG_3410.jpg

IMG_3411.jpg

IMG_3412.jpg

IMG_3414.jpg

IMG_3415.jpg

Pzd|2