Artez Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Witam wszytskich . Także i ja się dołączę do konkursu A więc.. startuje z modelem Revella w 1/35 , czyli jak w tytule , Mercedesem Wolfem. Z tego co się orientuję to będzie chyba pierwszy "Wolf" na tym forum , aczkolwiek może się mylę. Pojazd na użyciu wielu armii świata , jak np. Polska , Dania , Holandia , Niemcy , Grecja , Malezja , Austria , Norwegia ... i można jeszcze wymieniać. Osobiście przejrzałem mnóstwo zdjęć tego pojazdu , zarówno wersji specjalnych jak i zwykłych. Wybór padł na wersje zwykłą norweską w ich jak dla mnie oryginalnym malowaniu , właśnie norweskie malowanie pojazdu przeważyło sprawę iż on będzie w tych barwach . Model będzie prosto z pudła , z przeróbkami i dodatkami w zakresie własnym. Regulaminowy In-box: Kilka słów o samym modelu: Jak widać producent nam daje 4 ramki , w tym jedną przezroczystą ze wszelkim oszkleniem , kloszami reflektorów itp. , 5 gumowych opon - nawet ładnie wykonanych , a także kalki do 4 wersji malowań : -2 niemieckie - austriacka - holenderska . Jakościowo model jest dobrze wykonany , odwzorowanie również zbliżone do oryginału . Jednym słowem polecam , zwłascza że to dość ciekawa konstruckja dające spore pole manewru w wybraniu wersji itp. Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 No wszystko pięknie i ładnie - norweskie kamo jest super, tylko to NIE TA WERSJA. Norweski na fotkach to wersja dłuższa, a w modelu jest krótka. Tak więc odpada :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Super, kolejny pojazd Bundeswehry Model podobno posiada jakieś wady, ale co konkretnie to odpowiedni user niech się wypowie. Widzę, że kółeczka ładnie zostały zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Piękny pojazd i model także, tylko tak jak powiedział Avi, to absolutnie nie ta wersja. Proponuję zbudować typowego Niemca z Bundeswehr. U mnie ten modelik leży i pewnie długo jeszcze go nie otworzę, niemniej Twoją relację oglądnę z uwagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 No wszystko pięknie i ładnie - norweskie kamo jest super, tylko to NIE TA WERSJA. Norweski na fotkach to wersja dłuższa, a w modelu jest krótka. Tak więc odpada :/. No i zonk , rzeczywiście mercedesy te były produkowane w 2 wersjach - dłuższej i krótszej - tę którą oferuje Revell. Zupełnie o tym zapomniałem , a patrząc na zdjęcią nawet mi to do głowy nie przyszło . Dzięki za uwagę Avi Mimo wszytsko jako że jest to istnie rzecz dla przyjemności , nie zmnienię koncepcji i wykonam tę norweską , aczkolwiek odrobinę skróconą , trudno .. mały nieprawdziwek będzie. Uwziąłem się na to kamo , i musze je zrobić , tak już postanowiłem , co do wersji bundeswehry nie miałem jej w planach i jakbym miał zmieniać wersję to już prędzej na duńską bądź austriacką . Model podobno posiada jakieś wady Podczas sklejania nie wystąpiły jakieś błędy typu spasowania itp. , ma on odrobinę uproszczoną deskę rozdzielczą , podstawe foteli , brak jakich kolwiek pasów bezpieczeństwa więc to np. trzeba dorabiać w zakresie własnym , jak ktoś chce oczywiście . Buda pojazdu nie różni się zbytnio od oryginału , patrząc na liczne zdjęcia zgadzają się one z tym co nam oferuje Revell. P.S jak będe miał czas poszukam zdjęć krótszej wersji , w tym malowaniu , aczkolwiek czy taka wogóle w wojsku norweskim występuje , czy tylko ta dłuższa ? dzięki za odp. Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Ciąg dalszy dłubaniny : Jako że mój ' WOLF ' będzie otwarty , postanowiłem wykonać pasy bezpieczeństwa kierowcy i pasażerów , pasy to nic innego jak taśma malarska Tamiyi , zaś wszelkie klamry itp. to głównie złom z blaszek itd. Revella przy tym modelu trzeba pochwalić bo praktycznie przy sklejaniu nie wystąpiły żadne problemy ze spasowaniem i tym podobny. Co dalej pogrzebałem przy modelu , to wyciąłem drzwi które będą w pozycji otwartej , producent oferuje nam całą część boczną jako jeden element więc trzeba ciąć ( jak ktoś lubi ) , wyciąłem drzwiczki od bagażnika - te również będą uchylone . Pomału będzie można brać się za podkład. Wielka szkoda ze Revell przy tym modelu tak jak np. przy unimogu nie dał nam do dyspozycji silnika , wprawdzie nie jest to ideał , ale przy odrobinie pracy można dodatkowo urozmaicić model , tu niestety silnika do dyspozycji nie ma. Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Polska eeee nie prawda.... No ale model ładny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 eeee nie prawda.... Kilka jeździ.. Tak słyszałem bynajmniej , nie jest to pojazd standardowy , ale kilka sztuk ( dokładnie ile nie wiem ) dostaliśmy na jakiś zasadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek44 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Armia ma 121 sztuk, a kilka zostało przekazanych do GROM'u. Z tym, że są one z lat 90 ubiegłego wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 http://www.jednostki-wojskowe.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=26 lekkimi samochodami terenowymi są Mercedesy Wolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Są często i gęsto mylone z Mercedesem Cobrą, bo są identyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 mroko94 widzisz nawet w oficjalnym spisie je mylą, a te nasz wojsko tempe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 lol,nawet nie wiedzialem ze istnieje taki model.duzy plus za wklad wlasny,oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi