ksc Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Jak pisałem w innym wątku, wykorzystam kilka elementów z posiadanego zestawu Bf 109 K-4 z Kotare do waloryzacji innych modeli. Nie podzielam zachwytu nad tym modelem i nadal nie wiem, w czym jest lepszy od 4 razy tańszego revella, może oprócz marketingu i renomy Wingnut Wings. Model w dotyku trochę przypomina zabawkę, plastik jest bardzo miękki, a klej tamiya topi go jak świeczkę - trzeba z tym bardzo uważać, bo już mi się udało zrobić jedno zapadlisko po wyschnięciu kleju. Nie planuję zbyt intensywnych prac. Zacznę tak jak większość moich modeli - od skrzydeł. Plastik wokół wnęki podwozia ma grubość ponad 1 mm, próbuję to trochę odchudzić. Nie musiałem tego robić w modelu tamiya w skali 1/48 - tam wygląda to bardzo dobrze, może zastosowali bardziej zaawansowaną technologię lub tworzywo. Nie mam zdjęć sprzed rozpoczęcia prac, więc posłużę się pożyczonym z innej strony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Revella/Hasegawy na pewno się nie pozbędę, a na Twoja budowę chętnie popatrzę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Tak Kotare mnie osobiście też zawodzi, myślałem, że to będą topowe modele a jest jak jest. Powinni to sprzedawać za połowę obecnej ceny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia Praktycznie nie ma zdjęć wnęk podwozia K-4, ale raczej przypominają tez z G-10. Nie podobały mi się płasko odtworzone wzmocnienia blach, więc pogrubiłem je za pomocą pręcika z polistyrenu. Ponieważ równolegle pracuję nad modelem G-10 skorzystałem z okazji i przygotowałem sobie odlew rezultatu moich prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Jedyna różnica to ta klapka, rysunki prosto z handbucha: Jak toto działało: Konstrukcja niezbyt skomplikowana, drewno obite blachą: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia 15 minut temu, barszczo napisał: Jedyna różnica to ta klapka, rysunki prosto z handbucha: Jak toto działało: Konstrukcja niezbyt skomplikowana, drewno obite blachą: Dzięki, zastanawia mnie okablowanie, które widać na G-2 i G-10. W modelu coś tam odtworzyli, ale na jakiej podstawie... Ja to usunąłem i pomyślę co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 23 Kwietnia Share Napisano 23 Kwietnia (edytowane) Tak jak kolega napisał różnicą są te klapki i system ich zamykania,ja robiąc Hasegawę dłubałem je właśnie na podstawie tych rysunków z polistyrenu i drucików.Okablowanie biegło od wewnętrznej części skrzydła,raczej ciężko coś dostrzec,może trochę przez otwory ulgowe w obudowie. Edytowane 23 Kwietnia przez Jaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 23 Kwietnia Autor Share Napisano 23 Kwietnia 11 godzin temu, Jaro napisał: Tak jak kolega napisał różnicą są te klapki i system ich zamykania,ja robiąc Hasegawę dłubałem je właśnie na podstawie tych rysunków z polistyrenu i drucików.Okablowanie biegło od wewnętrznej części skrzydła,raczej ciężko coś dostrzec,może trochę przez otwory ulgowe w obudowie. No właśnie zastanawiam się nad tym okablowaniem, nigdzie nie znalazłem tej informacji, że biegły po wewnętrznej stronie skrzydeł, ale by było łatwiej to odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Kwietnia Share Napisano 23 Kwietnia Chodzi wam o przewody biegnące pod osłonami we wnękach podwozia? Tak to wyglądało w Gustawie 2: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 23 Kwietnia Share Napisano 23 Kwietnia (edytowane) Tak dokładnie,bez osłon są widoczne,reszta niknie we wnętrzu ale z za osłon wuja będzie widać:) Edytowane 23 Kwietnia przez Jaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 25 Kwietnia Share Napisano 25 Kwietnia (edytowane) Sprawdzałem w swoim Kurfurście,nie dawałem tych osłon dookoła wnęki i kable podobnie leżą jak na zdjęciach,czy właściwie,nie jestem pewny(nie pamiętam już czym się kierowałem,skleroza),ale te osłony pewnie się zużywały,albo wcale ich nie montowano. Edytowane 25 Kwietnia przez Jaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi