Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf-109 E-7, Hasegawa 1 48 🇩🇪 Günther Scholz, III./JG5 Petsamo, 1942

GrzegorzM

Rekomendowane odpowiedzi

Hasegawa, która niemal przez całą budowę robiła na mnie dobre wrażenie. Humor zważył mi się, gdy wziąłem do ręki kalkomanie, część popękana, reszta wyglądała jak ''idź stąd i nie wracaj ''. Co mogłem - wymieniłem, co nie mogłem wymienić - ratowałem. Nałożyć dało się ostatecznie wszystko. Jednak po dwóch dniach linie na skrzydłach zaczęły się srebrzyć jak włosy Wiedźmina, a godła jednostki postrzepiły się na krawędziach. Na szczęście te ostatnie udało się jeszcze zdobyć i wymienić. Lepiej z nimi już nie będzie, lekcja przed kolejnym takim modelem. Użycie oryginalnych kalkomanii w kiepskim stanie to ostateczność, nawet jeśli wszytkie te płyny, lakiery pomogą, to gwarancji sukcesu nie ma. Zaskakująco (w końcu to Hasegawa)dużo problemów nastręczył montaż podwozia, po części dlatego, że ustalenie prawidłowego kąta zaklinowania podwozia w tym samolocie jest dość trudne, jednocześnie jeszcze trzeba się starać utrzymać symetrię. Ciepło wspominam pod tym względem model Eduarda, tam to rozwiązano doskonale. Ale teraz miałem w ręku trzydziestoletnią Hasegawę, do tego z wrażeniem , że golenie są za długie. Jakoś w końcu to ustawiłem. Malowanie zrobiłem farbami RLM74/75/76 Mr Hobby (Aquos).

20251121_172826~2.jpg

20251121_180916~2.jpg

20251127_222152~2.jpg

20251121_173038~2.jpg

20251121_172906~2.jpg

20251121_172802~2.jpg

20251121_172713~2.jpg

20251121_172745~2.jpg

20251121_172726~2.jpg

• Like 9

Kolejny zabytek :D . Kalki z Hasegawy, zwłaszcza starszej, od razu wymieniaj na inne. Całość :super:.

Godzinę temu, ksc napisał:

Może nawet sugerować, że Niemcy mieli coś wspólnego z udziałem tego samolotu na wojnie 😉

A nie mieli? 😂 

• Like 2